AK Parti hükümeti Alevi toplumunun uzun yıllardır süre gelen sorunlarının çözülmesi hedefiyle adımlar attı, Kasım 2022’de Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurdu, ancak konu ‘ibadethane’ statüsü vermeye geldiğinde süreç bir ‘belirsizliğe’, hatta kimilerince ‘isteksizliğe’ evrildi. Halen bu hamlenin yapılıp yapılmayacağı tartışılırken muhalefet kanadı konuya dair çıkışlarını sürdürüyor.
Alevilerin tuttuğu 12 günlük Muharrem matemi orucunun ardından Garip Dede Cemevi ve Kültür Merkezi’nde aşure lokması pişirilmişti. Törene katılanlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, HDP Eş Genel Başkanı Sultan Özcan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara da vardı.
İmamoğlu buradaki konuşmasında ilk olarak aşurenin bereket, birlik ve beraberlik simgesi olduğunu söyledi.
“Biz çok büyük ve çok güçlü aynı zamanda çok güzel bir milletiz. Kökenlerimiz, inançlarımız, fikirlerimiz farklı olabilir ama tarihimiz, acılarımız, sevinçlerimiz var ve bir. Hepimiz bu canım güzel ülkemizde herkes için mutlu ve güzel bir gelecek kurma idealini paylaşıyoruz. Geçmişimiz ve geleceğimizle bağlı olduğumuz bu aziz vatanda tek bir vatandaşımızın bile ayrımcılığa uğramasını asla kabullenmedik, kabullenmeyeceğiz” dedikten sonra Alevilere yönelik ayrımcı bakış açısını eleştirdi:
“Bu anlayışı benimsemiş olanların ve Alevi yurttaşlarımızın, inanç ve ibadetle ilgili yaşadıkları sorunlara da duyarsız kalmamız asla söz konusu olmaz. Alevi yurttaşlarımıza yönelik her türlü ayrımcı tutum ve davranışları hep birlikte yok etmek, tarihe gömmek mecburiyetindeyiz. Bu ülkenin 86 milyon sahibi vardır. Eşittir, eşit hissedardır.
‘Cemevleri statüsü makam sahiplerinin karar bağlayacağı bir şey değil’
“Her bir yurttaşımızın her bir inanç grubunun kendini tanımlama hakkı vardır. Bu hakkı gasp etmek ve herkesin inanç ve ibadetlerini ben belirlerim demek demokratik bir cumhuriyette asla söz konusu olamaz. Bu anlayıştaki bir iktidarın cumhuriyetin kurucu fikrinde de demokratik düşüncenin evrensel fikrinde de asla yeri yoktur.
‘İbadethanedir, nokta’
Cemevlerinin ibadethane statüsünde olup olmadığı güç ve makam sahiplerinin tartışıp karara bağlayacakları bir şey asla değildir. Bu kararı Alevi yurttaşlarımız çoktan vermiştir. Yüzyıllardır vermiştir. Biz yöneticilere düşen bu kararın gereğini yerine getirmektir. Cemevleri ibadethanedir nokta. Milletçe geçmişten gelen derin acılarımız var. Yaşanmış büyük adaletsizlikler var.
Acılara ve adaletsizliklere, yenilerini asla ve asla eklememek için sevgide, hoşgörüde birbirini sevmekte ve saymakta kararlı olmalıyız. Muharrem ayı bizi acılara, adaletsizliklerle yüzleştiren başka acılar yaşanmasın diye uyaran manevi değeri çok yüksek bir zaman dilimidir. Zalimin değil mazlumun yanında durmayı, güçlünün değil haklının yanında olmayı ve davasını savunmayı bize öğretir.”