İBB Başkanı İmamoğlu'na 'ahmak' sözü yüzünden verilen 2 yıl 7 ay 15 hapis cezası onanırsa siyasi yasaklı olacak. Bu kararı veren hakim Komşul için söz konusu cezanın da 'yeni' olduğu ortaya çıktı. Kendisi daha önce küfre dahi para cezası vermiş.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında 2019 yılının Kasım ayında ‘ahmak’ polemiği başladı. Çünkü Yüksek Seçim Kurulu (YSK), AK Parti ve MHP’nin “kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” itirazlarıyla 31 Mart seçimlerini iptal etti. İmamoğlu da Strasbourg’da “İktidar, manipülasyonla kazanamadığı seçimi, seçimleri yönetmekle yetkili olan YSK’nın kararıyla iptal ettirerek kazanmayı istemiştir. Ancak, iktidarın tüm gücüne rağmen, yurttaşlarımızın iradesi 23 Haziran gecesi bir kez daha, çok daha güçlü bir sesle demokrasiden yana olmuştur. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engel çıkarmak, demokrasi dışı arayışları güçlendirmekten başka bir işe yaramaz” dedi.

Soylu isim vermeden “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” dedi. İmamoğlu da buna “Dünyada, Avrupa’da bizim nereye düştüğümüzü görünce, 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce buna odaklansınlar” sözleriyle yanıt verdi. Bu sözlerden sonra İmamoğlu hakkında Soylu üzerinden değil YSK üzerinden dava açıldı. Suçlama “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” oldu ve 14 Aralık 2022’de mahkeme, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi ve TCK’nın 53. maddesi uygulanarak siyasi yasak kararı verdiğini açıkladı.

TCK’nin 53. maddesine göre hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade ediyor.

Dava istinafa taşındı, iki yıldır da burada. Şimdi İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşulurken bu dava yeniden gündemde. Çünkü siyasi yasak gelirse aday olamaz. Kulis haberlerinde istinaftan İmamoğlu’na ceza kararı çıkacağı yazılıyor. Bu nedenle siyasetin gündemi de bu.

Söz konusu davanın ilk hakimi Hüseyin Zengin, İmamoğlu’na ceza verecek gibi görünmüyordu. Bu izlenim siyasette de konuşuluyordu ve Samsun’a sürüldü. Onun yerine Mehdi Komşul getirildi ve İmamoğlu’nun siyasi yasak almasına neden olan cezayı veren de bu hakimdi.

Halk TV’den İsmail Saymaz’ın yazısına göre Komşul’un kardeşi 5 Temmuz’dan sonra FETÖ ile iltisakı nedeniyle KHK ile akademiden ihraç edilen 157 akademisyenden biri. Saymaz, Komşul’un bu noktadan ‘yakalandığını’ düşünüyor. Çünkü Komşul’un daha önceki kararları İmamoğlu’na böyle bir cezayı verecek gibi görünmüyor. Yazının o kısmı şöyle:

“İstanbul Kartal’da 2016’da çevreyi rahatsız ettiği için gözaltına alınan bir kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu kastederek, “Hepinizin a… k…” diye küfrediyor. Cumhurbaşkanına hakaretten açılan dava, İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Komşul’un önüne geliyor. Dava 2018 yılında sona eriyor. ‘Ahmak’tan ötürü 2 yıl 7 ay 15 güne hükmeden Komşul, cumhurbaşkanına edilen hakarete ve küfre müebbet verir diye düşünüyorsunuz, değil mi? Hayır, 1 yıl 11 ay 10 günle yetiniyor.

Üstelik, bu istisnai bir karar değil.

Yine bir kişi 2014 ve 2015’te sosyal medyada Erdoğan hakkında ağır ifadeler kullanıyor. 26 Şubat 2014’te Facebook’ta şunları yazmış:

“-Alo Bilal

-Selamünaleyküm babacım.

-S…

-Evet, babacım sıfırladık.

-S… diyorum oğlum s… Sen paraları taşırken görüntü varmış.

-Şey yapım mi babacım.

-Oğlum git öl.”

Bir paylaşımında Erdoğan için “Başçalan” ifadesini kullanıyor. 2015 yılında Twitter’da Erdoğan’ın fotoğrafını alıntılayarak, şunları yazıyor: “Milletin a… k… anlamadılar. Köprü ihalesi verdiler, olmadı. Vergi borcunu sildiler, yetmedi. Yetmedi, bir de ödül veriyorlar.” Bu yargılama 2019’da bitti. ‘Ahmak’a siyasi yasak getiren hakim ‘Başçalan’ diyenin seçme hakkını elinden alır diye zannedersiniz. Hiç de öyle olmadı.

Komşul, “failin güttüğü amaç ile kastın ağırlığını dikkate alıp” 455 gün para cezasına hükmetti. “Tanığın kişiliği, duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler” nedeniyle cezayı 9100 TL’ye çevrildi. Onu da 20 taksite böldü. “Sanığın sabıkasız oluşu, iyi hal ve davranışı nazara alınarak” hükmün açıklanmasını erteledi. “O… Ç…” ifadesine para cezası Komşul, bir polis ve hemşireye edilen küfürde de para cezasını uygun gördü.

Kartal’da 2017 yılında alkollü vaziyette kazaya karışan bir kişi polislere “Bırakın beni o… ç…, siz kimsiniz” diye küfretti. Açılan dava 2021’de bitti. ‘Ahmak’ ifadesinin tarifesine bakıp Komşul’un “O…ç… ” için ne ceza verdiğini siz hesap edin. Hapis mi? Kürek cezası mı? Yoksa Sinop’a sürgün mü? Tabi ki hayır. Komşul, 442 gün adli para cezasına hükmetti. Sonra bu cezayı 8840 TL’ye çevirip 20 taksitte ödenmesine karar verdi.

Komşul, İmamoğlu’na ceza verdiği 2022 yılında, bir başka hakaret davasına daha baktı. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Servisi’nde ziyaret saatinin dışında çocuğunu görmek isteyen kişi, izin vermeyen hemşireye “Ananızı s…, s… hastanenize” dedi.

Bu dava 17 Mart 2022’de bitti. ‘Ahmak’ta Türk yargı tarihinin hakaret suçuna verilmiş en ağır cezasını uygulayan hakim, bu münasebetsiz adamın velayet hakkını elinden almıştır diye akıl yürütebilirsiniz. Hakim Bey, o kadar merhametsiz değil. Komşul, 547 gün adli para cezasına hükmetti. Cezayı 9100 TL’ye çevirdi.”

Ekrem İmamoğlu ‘normalleşme’si; Mehmet Şimşek’le görüştü