İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, göreve gelmesinin 4. yılında “Demokrasi Şenliği” düzenlendi. İmamoğlu, CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'gölgesi' denilen Bülent Kuşoğlu'na sert yanıt verdi: 'Bu vasat açıklamanın sahibinin muhatabı ben değilim, genel başkan.'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde göreve gelmesinin 4. yılında “Demokrasi Şenliği” toplantısı düzenlendi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, 4 yılda yapılan hizmet ve yenilikleri açıkladı. CHP’de değişim mesajı da veren İmamoğlu, “Değişemeyen ve dönüşemeyen bir muhalefet iktidarı da değiştiremez. Ülkeye demokrasiyi getirebilmek için önce kendimizi değiştirmeliyiz” dedi.

“Sadece vitrinimizi ve söylemimizi değiştirmek yetmez” diyen İmamoğlu ittifak konusunu da değişime şöyle getirdi:

“İdeolojik politik hattımızı sosyal demokrasinin evrensel ilkeleriyle, toplumun bugünkü özgürlük, adalet ve eşitlik talepleriyle ve zamanın ihtiyaçlarıyla güncellemeliyiz. CHP’yi topluma açarak örgütümüzü gençleştirmeliyiz. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmalı. Değişmek zorundayız. Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafe açılıyor. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da anahtarıdır.”

CHP’li Özgür Özel: Adaylık için icazet almam

İmamoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na verdiği süre doldu

İmamoğlu, değişim konusunda Kılıçdaroğlu’na yönelik “Bu haftayı önemsediğimi kendileri biliyor” diyerek sürenin dolduğunu işaret etti.

Kılıçdaroğlu’nun hamlelerini eleştiren İmamoğlu, “Beklentileri karşılayan bir grup toplantısı olmuş mudur ya da olmamıştır, O tabii CHP’lilerin takdiri. Ama benim beklentilerimi karşılamamıştır. Ben tamamen bir değişim sürecine talip olduğumu ve buna liderlik etmeye hazır olduğumu ifade ettiğim doğrudur. Ama bu bir süreç tarifidir kişisel bir makam tarifi değildir. Partimiz olarak ortaya koyduğumuz iki husus var MYK değişimi ve kurultay takvimi. Bu asla benim değişim ile tariflediğim sürecin yüzde 3’ü bile değil” diye konuştu.

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nu bugünkü törene davet ettiklerini ancak gelip gelmeyeceği konusunda geri dönüş olmadığını söyledi. “Meral Akşener’i çağırdınız mı?” sorusuna ise İmamoğlu, “Tabii ki çağırdım. Akşener’den de genel başkanımızdan da henüz bir dönüş ulaşmadı ama bildiğim kadarıyla zaten İYİ Parti’nin bir kurultayı var. Kurultay öncesi böyle bir programa katılması ne kadar mümkün olur bilemem” yanıtını verdi.

Bülent Kuşoğlu’na sert sözlerle yanıt verdi

Kılıçdaroğlu’nun “gölgesi” denilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu’nun İmamoğlu hakkında “Siyasi yasağı var” uyarısı yapmasının sorulması üzerine ise İmamoğlu sert sözlerle yanıt verdi:

“Kötü olan partinin içinde böyle bir konunun gelmesi. “ama onun siyasi yasağı var” klişesiyle gündeme gelmesi çok acı, ne yazık ki çok vasat açıklama. Bu vasat açıklamanın sahibinin muhatabı ben değilim, genel başkan. Genel başkanımızın bu konuda gereğini yapacağına inanıyorum. Bu vasat açıklamaları birkaç kez anlamsız ve gereksiz zamanlarda dile getirmiştir.”

Bülent Kuşoğlu, İmamoğlu ile ilgili “Hem partiyi hem İstanbul’u hem geleceğimizi düşünmek zorundayız. Evet böyle değişim deyip de, o gitti bu geldi değil… O kadar basit değil bu konu” demişti.

İmamoğlu’na benzetilen Beylikdüzü Belediye Başkanı’na sorduk: ‘İBB adayı olmalı’ talebine ne dedi

‘Benim babam bana 21 yaşında işi devretti’

İmamoğlu, CHP’deki değişimin nasıl olması gerektiğini ailesi üzerinden şöyle açıkladı:

“Ben tabii değişimle ilgili fikrim farklı. Değişimin makul bir şekilde makul gürültüsüz olabileceğine olan inancım var. Belki bu benim aile kültürümden geliyor. Karadenizli ailelerde de değişim biraz sancılıdır. Kolay kolay makam mevki bir sahiplik devredilmez. Ama allah nasip etti benim babam bana 21 yaşında işi devretti. Ben bunun sorumluluğunu genç yaşta gördüm. Ve değişimi var etmiş bir babanın nasıl saygın bir şekilde konumlanacağını da iyi bilirim. Konumlandırmayı ve konumlandırmayı marifetli şekilde başaracak bir kişiliğe sahibim bu bağlamda benim hala idealim ve hayalim sayın genel başkanımızın hem parti ile ilgili değişimin, hem kurultaydaki gerekiyorsa makam değişimlerinin sancısız bir şekilde yürütülebileceğini ispat etmesidir.

‘Bana fikir sunan partili yol arkadaşımın sayısı istediğim seviyede değil’

İmamoğlu, “Biraz ihmal ettiğimiz konu sanki bunun içeriği, ideolojik demeyeyim ama fikri içeriğinin ne olduğu çok ortada yok. Sizin dönüşümden anladığınız fikri tarafının bize ip uçlarını verir misiniz, sağa mı sola mı merkezde mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Benim de bahsettiğim değişimin tümden ideolojik zemini güçlü 21. YY’ın ihtiyaçlarını karşılayan bir çalışmayla insanların huzuruna çıkılan bir yeni aklın inşası olduğunu ifade etmek isterim. Ama arzum şu değil imamoğlu’nun elbette bu konuda fikirleri ve çalışmaları var, katkı sunan partili yol arkadaşları da var ama sayısı henüz istediğimiz seviyede değil. Çünkü kapsayıcı bir modelle bunun genişlemesini de arzulayan bir İmamoğlu var.”

Kılıçdaroğlu: Ekrem Bey görevinde kalacak

İmamoğlu’nun değişim konusunda Kılıçdaroğlu’na yönelik “Bu haftayı önemsediğimi kendileri biliyor” diyerek sürenin dolduğunu işaret ettiği gün, Kılıçdaroğlu “Ekrem İmamoğlu görevine devam edecektir. Tartışma bitmiştir” dedi. Tele1’de katıldığı televizyon programında parti içi tartışmalara ve siyasetin güncel başlıklarına dair soruları yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını derlediğimiz haberi bu linkten okuyabilirsiniz.

İl başkanlarının ‘kısmi’ ortak metni

Öte yandan Ankara’da önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen 81 il başkanı, partilerindeki ‘değişim’ çağrılarına ilişkin ortak açıklama yapmıştı.

Açıklamada, “Değişim, albenisi olan sihirli bir sözcüktür. Ancak kalıcı bir değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir. Kişi bazlı kurtarıcı söyleminden kaynaklanan, yapısal ve işleyişsel eksikleri içermeyen değişim taleplerinin sağlıklı bir sonuç doğurmayacağı ortadadır” vurgusu dikkat çekmişti. 10Haber birçok il başkanına bu ortak metni sordu. İl başkanları ortak metni 4 kişinin kaleme aldığı iddialarını doğruladı ve tüm il başkanlarının metne imza atmadığını söyledi.

Konuya ilişkin ayrıntılı haberimizi bu linkten okuyabilirsiniz.

CHP’de açık polemik başladı: İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na, Özel’den Kuşoğlu’na…