İYİ Parti Afyon'daki iki günlük kampta seçim ve yeni dönem analizi yaptı. Kamp için ortaklaşılan yorum ‘Kriz de yok, coşku da’ oldu.

Yerel seçimin ardından sert tartışmaların yaşandığı, genel başkanın değiştiği İYİ Parti’de milletvekilleri ile Genel İdare Kurulu ve Başkanlık Divanı üyeleri, Afyon’da düzenlenen iki günlük değerlendirme kampında bir araya geldi.
Kampa, Genel Başkan Yardımcıları Ayyüce Türkeş, Ümit Özlale ve İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir ile Konya Milletvekili Ünal Karaman, mazeret bildirerek katılmadı. Akşener’e yakınlığıyla bilinen İstanbul Milletvekili Burak Akburak da toplantıya katılmayan isimlerdendi ancak herhangi bir mazeret bildirmedi.

İki gün boyunca partisinin milletvekilleri ve yöneticilerinin eleştiri, özeleştiri ve önerilerini dinleyen Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, kapalı toplantılarda hiç söz almadı ve sadece not tuttu.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Toplantılara verilen aralarda ve bitiş saatlerinden sonra Dervişoğlu, milletvekilleriyle birebir görüşmeler yaparak sorunları, eleştirileri ve önerileri dinledi.

‘Eteklerdeki taşlar döküldü’

Kampın ilk gününde özeleştiri vurgusu yapan Dervişoğlu, ‘Eski resimleri bir kenara bırakıp, aynaya bakmak durumundayız’ dedi. Tüm İYİ Partili siyasetçilerin ‘eteğimizdeki taşları dökeceğiz’ motivasyonuyla başladığı toplantıda 14 – 28 Mayıs 2023 seçim süreci, partinin seçim öncesinde Altılı Masa’dan kalkması, yerel seçimlere ‘hür ve müstakil’ girme kararı, seçim sonrası toplanan olağanüstü kurultay süreci, Meral Akşener’in görevi bırakması ve ardı ardına gelen istifalara dair değerlendirmeler yapıldı.

İYİ Parti’nin önümüzdeki süreçte atacağı adımlara dair önerilerin de dile getirildiği toplantıda, iktidarın uygulamalarına karşı en sert muhalefeti yürütmeye devam edilmesi gerektiği konusunda fikir birliği sağlandı.

İYİ Partili siyasetçiler, geride kalan süreçte yaşanan pek çok dalgalanmaya rağmen İYİ Parti’nin karşılığı olabilecek, merkezde duran bir başka siyasi parti olmadığı görüşünü iletirken “İYİ Parti kurumsal anlamda çekiciliğini kaybetmedi, sadece yönetimsel krizler yaşadı. İYİ Parti hala muhalefet, hala ‘merkezde’ ve hala alternatifi yok” değerlendirmesini yaptı.

Toplantıda söz alan pek çok İYİ Partili, partinin yerel seçimlere ‘hür ve müstakil girme’ kararının yanlış olduğunu ve bu kararın partiye kaybettirdiğini söyledi. İYİ Partili bir milletvekili “Seçmenimiz bize oy vermeyerek hatalarımızla yüzleşmemizi sağladı” değerlendirmesi yaptı.

‘Biz muhalefet partisiyiz ve muhalefet partisi olarak kalmaya devam edeceğiz’ diyen bir İYİ Partili, “Bizim seçmenimiz muhalefette olmamızı istiyor. Bizim hedefimiz CHP’nin seçmeni değil, AK Parti’nin seçmeni. Siyasetimizi de buna göre şekillendirmeliyiz” dedi.

‘Güçlü İYİ Parti CHP’ye yarar’

İYİ Partili pek çok milletvekili ve yönetici, CHP’nin İYİ Parti’ye dönük tutumunun ve İYİ Partili isimleri transfer etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. İYİ Partili bir yönetici, “CHP’nin anlamadığı şu; güçlü bir İYİ Parti CHP’nin de işine gelir. CHP de İYİ Parti de güçlü olursa iktidar kan kaybeder. CHP yönetiminin partimize dönük son dönemdeki tutumunun Türkiye’ye hiçbir faydası yok” diye konuştu.

CHP ile Altılı Masa ve yerel seçim dönemindeki gerginlikleri geride bıraktıklarını muhalefete muhalefet edilmemesi gerektiğini söyleyen İYİ Partili bir milletvekili, “Seçmenimiz bizden Saray’a muhalefet etmemizi istiyor. Biz de bunu yapacağız. Üçüncü yolda ısrarcı olacağız” dedi.

İYİ Parti’nin 2023 genel seçimlerinden bu yana binlerce üye kaybettiği, ancak son dönemde istifaların durma noktasına geldiği tespitini yapan İYİ Partili yöneticiler, yerel seçimden bu yana ilk kez oy oranında artış ivmesi yakalandığını, bazı anketlerde yüzde 6’ya ulaştıklarını, kurultayda yaşanan değişimin karşılık bulmaya başladığını ifade etti.

Toplantıda, Genel Başkan Dervişoğlu ve parti yönetiminin daha fazla sahada olması görüşü benimsendi. Dervişoğlu’nun ve İYİ Parti’nin genç yüzlerinin kamuoyu tarafından daha fazla tanınması, ön plana çıkması için saha çalışmalarına hız vermesi kararlaştırıldı.

Müsavat Dervişoğlu’nun kamuoyundaki bilinirliğinin az olduğunu vurgulayan bir partili “Genel Başkan’a zaman tanımak lazım. Zor bir süreç geride kaldı. Krizleri unutturup partimizin amaçlarını anlatması için zamana ihtiyaç var” dedi.

İYİ Parti’nin kaybettiği enerjisini bulması gerektiğini, bir hareketlenme yaratmak istediklerini ifade eden bir partili ise “Teşkilatlarda kan kaybı var. Bunu bir takvime göre telafi edecek çaba içerisindeyiz. Tüm tartışmaları geride bırakarak yolumuza devam edeceğiz. Üç seçimi peş peşe yaşadık ve herkes çok emek verdi. Herkes verdiği emeğe sahip çıkıyor. Bundan sonra sadece toplumun sorunlarına kulak vererek ekonomiden eğitime tüm alanlarda muhalefetimizi sürdürmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kapalı toplantıda, partinin kurucu Genel Başkanı Meral Akşener’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesi de gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre söz alan partililer görüşmenin doğru olmadığını, partiye zarar verdiğini söyledi.

Söz alanların tamamı görüşme sonrası yaşanan tartışmalara Akşener’in sessizliğinin sebep olduğunu ifade etti. Partililer, Akşener’in, deneyimli bir siyasetçi olarak Cumhurbaşkanı ile görüşebileceğini, ancak sessizliğinin görüşmeye farklı anlamlar yüklenmesine, tartışmaların alevlenmesine sebep olduğunu ifade etti.

İki gün süren toplantıya geçmiş hesaplaşması damga vururken gelecek planlarındaki ortaklaşma İYİ Partililer tarafından ‘umut verici’ olarak nitelendirildi. Son birkaç yıldır parti içi tartışmalarla anılan İYİ Parti’nin bu tartışmaları geride bırakmaya çok yakın olduğu, bunun olması konusunda tüm yönetimin istekli olduğu yorumu yapıldı.

İYİ Parti’nin ‘krizleri’ geride kalmış olsa da 2023 öncesindeki coşkunun, enerjisinin henüz yakalanamadığı da bir başka yorumdu.

İYİ Parti kampa giriyor: Yeni yol haritası belirlenecek