Türk Yıldızları, SOLOTÜRK gibi ekipler coşkuyu gökyüzüyle buluşturduğu için resmi törenlerin vazgeçilmezi. Ama bu yıl 9 Eylül'de İzmir'de onları göremedik çünkü tasarruf tedbirleri engel oldu. Buna rağmen TEKNOFEST'te uçuşlar sürdü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay buna tepki gösterdi, MSB 29 Ekim'de gösterilerin yapılacağını söyledi.

SOLOTÜRK, Türk Hava Kuvvetleri 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı, F-16C Blok-30TM jet savaş uçağını kullanarak hava akrobasisi yapan bir akrobasi ekibi. Yaptıkları gösterilerle resmi bayramların ve törenlerin vazgeçilmezi. 2010 yılında kurulan SOLOTÜRK, Türk Yıldızları’nın yaptığı gibi Türk pilotlarının manevra kabiliyeti ve eğitim seviyesini izleyicilere sunuyor. 2011 yılından bu yana da her gösterinin yıldızı oluyor.

Bu yıl 9 Eylül’de İzmir’in Kurtuluşu kutlamalarında da yine herkesin gözünü gökyüzüne çevirmeleri bekleniyordu ama öyle olmadı. 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusu, Yunan işgali altındaki İzmir’e 9 Eylül 1922’de girmiş ve Milli Mücadele de sona ermişti. Bu nedenle SOLOTÜRK’ün gökyüzündeki görkemli uçuşu önemliydi ama olmadı. Peki neden?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın açıklamasına göre; onlar SOLOTÜRK gösterisini istemişlerdi ama tasarruf tedbirleri kapsamında talepleri reddedilmişti. Bu konunun yeniden gündeme gelmesiyse tasarruf tedbirlerinin TEKNOFEST’te uygulanmaması. Tugay’ın tepkisi de bundan.

TEKNOFEST havacılık, uzay ve teknoloji festivali. İlk festival 2018 yılında yapılmıştı ve teknolojiye olan ilgiyi artırmayı hedefliyordu. Bu yıl da festivalin adresi Adana Şakirpaşa Havalimanı oldu, 2-6 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilere açık. Üstelik SOLOTÜRK de burada gösteri yapacak. TEKNOFEST’in bugünkü konuğuysa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Tugay’ın tepkisinin çıkış noktası da bu. Çünkü kendisi “Şimdi TEKNOFEST İzmir’in kurtuluşundan daha mı önemli?” diye soruyor. İzmirlilere ayıp edildiğini söyleyen Tugay “İzmir’in kurtuluş gününde SOLOTÜRK’ün olmaması önemli bir eksiklikti. Bu durum bizi üzdü. Tasarruf tedbirlerini bahane göstermişlerdi. Şimdi TEKNOFEST İzmir’in kurtuluşundan daha mı önemli? İzmirlilere büyük ayıp. Bu davranışları için onları ayıplıyorum. İzmir’e karşı daha samimi davranmalarını istiyorum. İzmir, çok değerli bir şehirdir. 9 Eylül de bu kent için önemli bir tarihtir. Hak ettiği değeri onların da hissetmelerini ve gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz. Önümüzdeki yıl bu hatanın tekrarlanmaması için süreci takip ediyor olacağız” diyor.

Türk Yıldızları.

Bunlarla birlikte TEKNOFEST’te uçurulan jet sadece SOLOTÜRK değil. Festivalin ilk gününde Türk Yıldızları gösteri uçuşu yaptı.

Hürjet.

Festivalde HÜRJET de gökyüzüne yükseldi.

Bu soru Milli Savunma Bakanlığı (MSB) haftalık bilgilendirme toplantısında da soruldu. MSB kaynakları  Tasarruf Tedbirleri kapsamında Türk Yıldızları ve SOLOTÜRK’ün yurt içi uçuşlarının kısıtlandığı açıklanmasına rağmen neden Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te gösteri uçuşu yaptıklarına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

“Tasarruf tedbirleri kapsamında Hava Kuvvetlerimiz tarafından icra edilecek yurt içi hava gösterileri iptal edilmiştir. Bu yıl Adana’da icra edilen TEKNOFEST’te hava gösterileri yapılması konusunda gençlerimizden gelen yoğun istek ve faaliyetin Akdeniz bölgemizde ilk defa icra edilmesi nedeniyle gençlerimizin havacılık sevgisini arttırmak, TSK personelinin kabiliyetlerini göstermek ve gençlerimizi bu buluşmadan mahrum etmemek için Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda icra edilmesi planlanan hava gösterileri, TEKNOFEST’te icra edilmiş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için ise İzmir’de hava gösterisi planlanmıştır.”

Üç nesil hava gösterilerinde buluştu: Türkiye’nin ilk akrobasi pilotu torunuyla göklerde