Tarikatlarla anılan kaçak yurt ve okullardan art arda gelen ölüm ve cinsel istismar haberlerinin ardından, konu Meclis’e taşındı.
CHP, kaçak eğitim merkezlerinin yarattığı tahribatın araştırılması için verdiği araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşülmesi için grup önerisi getirdi. CHP’nin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Ülkemizde neredeyse her gün basına ve medyaya kaçak kurslardan, vakıf yurtlarından, gerçekten, hepimizin vicdanını kanatan, ülkemizi yasa boğan görüntüler ve acı haberler geliyor. Bu acı haberlerden en son olanı da Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Beşat Mahallesi’ndeki kaçak Kur’an kursundan geldi. 14 Haziran günü bu yurtta kalan Abdülbaki Dakak’la ilgili haber bütün medyaya yansıdı ve çocuğun cansız bedenine ulaşıldı” dedi. Dakak’ın ölümüyle ilgili bilgileri de paylaşan Tutdere Dakak’ın öldüğü yerin yakınındaki bir cemaate ait Kur’an kursunun fotoğrafını da milletvekillerine gösterdi.
TBMM Genel Kurulu’nda “Kaçak eğitim merkezlerinin toplum üzerinde yarattığı tahribatın araştırılması amacıyla” verdiğimiz Meclis Araştırma Önergesi üzerine CHP Grubumuz adına konuştum: “Kaçak yurtlarda çocuklarımız her gün çığlık ata ata kimi şiddete maruz kalıyor kimi yaşamını… pic.twitter.com/nuCGL8vHxa
— Abdurrahman TUTDERE (@avtutdere) June 21, 2023
CHP’li vekil: Aladağlar yaşanmasın diye
Tutdere, şunları söyledi:
“Hükûmet olarak sizin bu konuya ilişkin gerçekten hatanız da var, bu çocukların ölümünden siz sorumlusunuz. Nasıl mı? Kaçak eğitim kurumlarına ilişkin Türk Ceza Kanunu’nda düzenleme vardı, 2005 yılında cezayı düşürdünüz, 2013 yılında Türk Ceza Kanunu 263’üncü maddeyi tamamen yürürlükten kaldırdınız. Ne oldu bu yürürlükten kalkmayla birlikte? Bu işlerin önü açıldı, aklına esen istediği yerde 5-10 çocuğu alarak ‘Ben bunlara kurs veriyorum, ben hocayım.’ dedi ve bu çocuklar bu kaldıkları yerlerde büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldılar. O zaman yol yakınken, bir daha bu tür hadiselerin yaşanmaması için, çocuklarımızın ölmemesi için, Aladağların yaşanmaması için bu Parlamentoya, 28’inci Döneme iş düşüyor. Gelin önce bu konuyu bir araştıralım, akabinde de mevzuattaki boşluğu doldurmak adına gerekli yasal çalışmaları hep beraber yapalım.”
YSP’li Gergeroğlu: Bizler susamayız
Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, öneriye ilişkin söz alarak, “Dini eğitim alsın diye bir çocuk bir yerde zarar görebilir. Ailesi de susabilir fakat bizler susmamalıyız. Meclis susmamalı. Konuyu araştırmalı. O yüzden araştırma önergesini gelin birlikte araştıralım” dedi.
Ak Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AKP iktidarı döneminde kaçak yurt ve okulların kapatıldığını ileri sürerek, 28 Şubat sürecinde yaşananları hatırlattı. Erdem, “AK Parti olarak 21 yıldır iktidarız. Her alanda yapıldığı gibi eğitimde de önemli şeyler yapıldı. Tam da bu sıkıntıları gidermek için iktidara gelir gelmez şartlı eğitim desteği başlatıldı ki, annelere bizzat verilerek çocuklarını başka kurumlara göndermeden, resmi kurumları çocukların eğitim alması sağlanılmaya çalışıldı” dedi.
Yapılan görüşmelerin ardından CHP’nin grup önerisi Ak Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Menzil’den Dabak paylaşımlarına engelleme
Öte yandan; Şanlıurfa’da Menzil Cemaati’ne bağlı kaçak Kuran kursunda ‘okuyan’ 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak isimli çocuğun şüpheli şekilde yaşamını yitirmesi tartışılmaya devam ederken cemaat birçok paylaşıma erişim engeli kararı aldırdı.
Menzil Cemaati’ne ait olduğu bilinen Semerkand Vakfı’nın avukatı Hakan Yavuz, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak, 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak’ın şüpheli ölümü ile ilgili Twitter’da yapılan paylaşımlara erişimin engeli talep etti.
Mahkeme, 20 Haziran tarihinde toplam 39 paylaşıma için 5651 Sayılı Yasanın 9. Maddesi uyarınca erişimin engellenmesi getirilmesine ve bu kararın Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine karar verdi.
Erişim engeline getiriline paylaşımlar arasında çok sayıda gazetenin haber sitesinin, siyasi partinin, milletvekilinin ve gazetecilerin paylaşımları da yer alıyor.