Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı 108 sanıklı Kobani Davası’nda karar açıklandı. Esas hakkındaki mütalaada ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Selahattin Demirtaş’a toplam 42 yıl hapis cezası verildi.
Figen Yüksekdağ ise 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı. İki siyasetçi için de tutukluluğun devamına karar verildi. Tutuklu yargılanan Gülten Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli’nin ise tahliyesine karar verildi. Karar açıklanırken savunma avukatları sıralara vurarak alkışlı protesto ile salonu terk etti.
Cezalara dair ayrıntılı haberimize ulaşmak için tıklayın
Mahkumiyet kararları önce TBMM’de CHP ve DEM partililer tarafından protesto edildi. O sırada TBMM Başkanvekili davada da yargılanan Sırrı Süreyya Önder’di.
Bakırhan: 12 Eylül yargılamalarının ruhu tekrar hortlamıştır
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlu Oruç mahkemenin görüldüğü Sincan Cezaevi kampüsü önünde açıklama yaptı. Bakırhan “Çetelerin, kent meydanlarında çakarlı araçlarla insanları katledenlerin serbest dolaştığı, Kürtleri asit kuyularında katleden JİTEM davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler ve devrimciler bugün cezalandırıldı. Biz bu cezaları tanımıyoruz. Bugün Sincan’da İstiklal Mahkemeleri’nin ruhu, 12 Eylül yargılamalarının ruhu tekrar hortlamıştır” dedi.
‘Normalleşme’ mesajlarının verildiği bir ortamda cezaların çıktığını söyleyen Bakırhan mahkemenin verdiği kararla Kürt siyasetini, devrimci ve demokratları siyaset sahnesinden silmeye çalıştığını söyledi.
Hatimoğulları: Türkiye’de yargı diye bir şey kalmamıştır
Kararı ‘hukuk katliamı’ olarak niteleyen Tülay Hatimoğulları şunları söyledi: “Burada sabah söyledik bu bir yol ayrımıdır. Tıpkı iddianame nasıl Saray’da ve MHP Genel Merkezi’nde yazıldıysa bu karar da aynı odaklar tarafından yazılmıştır. Türkiye’de yargı diye bir şey kalmamıştır. Şu an bir hukuki darbe, bir siyasi darbe daha gerçekleşmiştir. Yargılanan arkadaşlarımız bütün dünyanın vicdanında beraat etmiştir. Faşizmin kararlarını tanımıyoruz, yok hükmündedir.”
Özgür Özel: Bu davada hukuk yok
CHP Genel Başkanı Özgür Özel karara ilişkin “Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok. Yargılama süreci hukuki değil” dedi.
Sözcü TV’de konuşan Özel şunları söyledi: “İlk günden beri takındığım tutumu değiştirecek değilim. Dava, siyasi dava. Olay olduktan 5 yıl sonra açıldıysa dava, iddianamesi de doğrudan bir partinin genel başkanı tarafından yıllarca yazıldıysa, sonra da dava açıldıysa bu dava siyasi davadır. Uzamasıyla, zamanlamasıyla, karar duruşmasının seçimden sonraya bırakılmasıyla falan her yönüyle siyasetten kullanılmaya elverişli bir dava.
Burada Selahattin Demirtaş’a ve Fiden Yüksekdağ’a verilen cezalar, görevlerinin başındayken bir partinin eş genel başkanlarıyken alınıp da suçlandıkları şey ve bu cezalara baktığınızda kabul edilebilir bir tarafı yok.
Davayı bir hukuki dava olarak değerlendirmek yerine, tabii bir partinin genel başkanı olmasam her beraat edenleri, yaptığı yeterli görülüp bırakılanları ve ağır cezalar alanları hangi kategorilerde değerlendirmek gerektiği üzerine farklı beyin jimnastiği yapabilirim ama kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok. Yargılama süreci hukuki değil.”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da ”Kobani kumpas davası kararları, bir taraftan Türkiye’nin çağdaş hukuk devletinden ne denli uzaklaştığını diğer taraftan da AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından tarihidir” dedi.
AK Parti karardan memnun
Eski AK Parti milletvekili ve İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ise henüz karar açıklanırken kararla ilgili şunları yazdı: “Hesabı sorulur demiştik! Bugünkü karar; hapishaneden atılan romantik tweetlerle, hukuku ve adaletin sulandırılamayacağını, kimsenin siyasi emelleri için sokağı tahrik edemeyeceğini; kendisi veya bağlı olduğu bir örgütün menfaati için kamu düzenini istismar edemeyeceğini; toplumda infiale, tahribata, can kayıplarına sebep olan bir olayı teşvik etmenin ‘kim olursa olsun’ bedeli olacağını gösterdi.”
13 ilde gösteri yürüyüşleri dört gün yasak
Diğer yandan kararın ardından 12 ilde toplanma ve gösteri yürüyüşlere yasak geldi.
Bu iller şöyle: Ağrı, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Muş, İzmir, Tunceli, Hakkari, Adana, Kars
Dün Van’da da dört gün süreyle etkinlikler yasaklanmıştı.