İYİ Parti’nin ağır topları arasında sayılan, uzunca bir süre teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapan, ancak liderlik için yarıştığı son kurultayda seçimi ikinci sırada tamamlayan Koray Aydın ‘görüş, fikir ve önerilerine artık pek fazla ihtiyaç duyulmadığını’ belirterek kurucularından olduğu partisinden istifa ettiğini duyurdu.
Aydın ‘işlerin son iki yıldır ters gittiğini, İYİ Parti’nin tam kitlelere açılacağı bir dönemde içine kapandığını, 2023 genel seçimleri öncesi yersiz ve zamansız bir şekilde ilçe ve illerde kongre sürecini başlatarak enerjisini iç rekabete harcadığını’ söyledi.
Kamil manada bir özeleştiri yapılmadığını, bunun sonucunda 2024 yerel seçimlerinde oylardaki erimenin devam ettiğini dile getiren Aydın sorumlu olarak doğrudan eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i işaret etti.
Siyasetçinin eleştirileri bununla da sınırlı kalmadı.
Aydın bir kez daha birkaç hafta önce Akşener ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi hedef alarak şunları söyledi:
“İYİ Parti Kurucu Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ile Sayın Cumhurbaşkanının Saray’da yaptığı Parti’den habersiz görüşmenin konusu ve içeriğinin açık ve net şekilde açıklanmaması halinde İYİ Parti’nin kuruluş felsefesinin temelden sarsılacağına ve Parti’yi dağılmaya sürükleyeceğine dair birer hafta arayla iki önemli açıklama yaptım. Yaptığımız çağrılara İYİ Parti tabanı ve aziz milletimiz büyük bir ilgi ve teveccüh gösterirken İYİ Parti yönetimi açıklamalarıma duyarsız ve kayıtsız kaldı; endişelerimi, uyarılarımı ve önerilerimi dikkate almadı; gerekli adımları zamanında, yeterince ve gereğince atmadı.
İYİ Parti 5. Olağanüstü Büyük Kurultayının üzerinden geçen iki ayda yaşanan gelişmeler Parti’de yönetim anlayışı bakımından bir değişim olmadığını açıkça ortaya koydu. Son kurultayın ardından İYİ Parti’de derlenme, toparlanma ve kucaklaşma beklerken istifa üstüne istifalarla sarsıldık. Yeni katılımlar beklerken sudan sebeplerle yapılan ihraç taleplerini görmek durumunda kaldık.”
Aydın İYİ Parti’de varlığına, görüş, fikir ve önerilerine ihtiyaç duyulmadığını ve bu kanaatin iki yıllık bir birikimin sonucunda oluştuğunu ifade etti.
Sözlerini “Ülkesine ve milletine aşık bir Türk milliyetçisi olarak hizmetlerime ve mücadeleme bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim. Allah’a ısmarladık İYİ Parti. Kalın sağlıcakla. Selam ve saygılarımla” diye noktaladı.
Kısaca: Koray Aydın kimdir?
Koray Aydın’ın MHP Trabzon Gençlik Kolları’nda 1976’da başlayan siyasi hayatı birçok ‘çalkantıya’ şahit oldu. Gençlik kolu başkanı olduğu sırada 12 Eylül 1980 darbesiyle parti macerası askıya alındı. Yasakların kalkmasının ardından önce Muhafazakar Parti, sonrasında ismi tekrar MHP olacak Milliyetçi Çalışma Partisi’nde (MÇP) Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüttü.
Yüce divanda yargılandı
Aydın Türkiye’de 1999 genel seçimlerinden sonra kurulan Demokratik Sol Parti – MHP – Anavatan Partisi üçlü koalisyonunda Bayındırlık Bakanı’ydı. 17 Ağustos 1999 depremiyle birlikte hakkında ortaya atılan yolsuzluk suçlamalarıyla uzun süre gündemin ilk sıralarında yer aldı.
Siyasetçilerin yargılandığı en üst mercii Yüce Divan’a sevk edilen Aydın’ın deprem konutları ihalelerinden birkaç ay önce babası ve kayınbiraderiyle şirket kurduğu haberi dolaşıma girdi. Milliyet gazetesince yayınlanan belgelere göre Aydın’ın şirkette yüzde 25 hissesi vardı.
Kendisi ve ailesi için yaptığı mal beyanlarında onlarca ev ve daireyi bildirdi, ardından Eylül 2001’de bir televizyon kanalındaki canlı yayında istifasını duyurdu. 29 ihalede yolsuzluk suçlaması kapsamında 216 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıktı ve ailesinin milyonlarca doları bulan mal varlığına tedbir kondu. Yüce Divan Ekim 2007’de kararını açıkladı ve Aydın tüm suçlamalardan beraat etti. Dolayısıyla varlıkları üzerindeki kısıtlama da kaldırıldı.
Peşinden hızlı şekilde siyasete dönen Koray Aydın 2011’de Trabzon’dan milletvekili seçildi. 2012’de ise MHP kongresinde genel başkan Devlet Bahçeli’ye rakip oldu.
‘Değişim’ sloganıyla yarışa giren siyasetçi 441 delegenin desteğini alsa da bu koltuk değişimi için yeterli olmadı. Bahçeli 725 oyla sandıktan zaferle çıktı. Buradaki detay mevcut liderle aday arasındaki makasın ilk kez bu denli kapanmış olmasıydı.
‘En güçlü aday’ deniyordu, ikinci sırada bitirdi
2016-17’ye kadar sular durulmadı. Aydın bu sefer de Meral Akşener, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan ile birlikte Bahçeli’ye bayrak açan genel başkan adayları arasında bulunuyordu.
Mahkemelik olan olağanüstü kongre süreci sonrası MHP’den ayrılan Aydın, Akşener’e katılarak İYİ Parti kurucuları arasında yer aldı. Kamuoyunda hep ‘iki numara’ olarak anıldı.
2019’da Ankara İl Başkanlığı’yla ilgili yaşanan bir gerilim nedeniyle olağanüstü kongre çağrısı yapacağı ileri sürülse de bu gerçekleşmedi. Akşener’in hastanelik olmasına yol açan bir kriz olduğu söylentisi hiçbir zaman açıktan doğrulanmayan bir iddia olarak kaldı.
14-28 Mayıs 2023’te eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun altı partili Millet İttifakı’nın ortak adayı olarak gösterilmesine karşı çıkan isimlerin başındaydı. Akşener’in seçime iki ay kala masadan “Dayatmaya boyun eğmeyeceğiz” diyerek kalktığı krizde rol oynadığı ileri sürülse de sonraları “Millet İttifakı’nın teknik direktörü Sayın Kılıçdaroğlu’dur” gibi demeçler verdi.
Aydın’ın kendisi gibi ülkücü kökenli Mansur Yavaş’la da arasının iyi olduğu biliniyor.
Ayrıca kurultaya giden süreçte parti kulislerinde ‘en güçlü aday’ olduğu konuşuluyordu. Ancak yarışı 1159 geçerli oyun 611’ini alan ve o dönem Meral Akşener’e yakınlığıyla bilinen Müsavat Dervişoğlu’nun ardından 548 destekle ikinci sırada tamamladı.