AK Parti kurucularından Hüseyin Çelik MHP'yle yıllardır devam eden ittifak için "AK Parti MHP'nin esiri olmuş durumda şu anda. Bunu kesinlikle tasvip etmiyorum" dedi.

AK Parti kurucularından eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katıldığı bir televizyon programında MHP’yle kurdukları ortaklığa başından beri karşı olduğunu söyledi.

‘Cumhur’, Şubat 2018’de ittifaklara ilişkin düzenlemeyi de içeren ortak kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasıyla başlamıştı. Tasarıda eski Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım’la MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzası vardı.

Bu düzenleme sayesinde 24 Haziran 2018’deki seçime ittifaklarla girilebildi.

AK Parti ve MHP tarafından aday gösterilen Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,29 oy alarak yeniden göreve seçildi. İttifak kimi zaman düşük tonda tartışmalar yaşansa da o günden bu yana sürüyor.

‘Durumu vahim bulduğunu’ söyleyen siyasetçi “AK Parti MHP’nin esiri olmuş durumda şu anda. Bunu kesinlikle tasvip etmiyorum ve her vesile hem dost meclisinde hem de muhataplarımla konuştuğum zaman bunu çok açık söylüyorum” dedikten sonra eleştirilerinin dozunu iyiden iyiye artırdı:

“MHP koalisyonun küçük ortağı falan değil. MHP koalisyonun büyük ortağıdır aslında. Çünkü MHP’nin istemediği bir şey olmuyor. AK Parti’nin kendisini böyle bir küçük partiye mahkum etmesi, açıkçası AK Parti’ye yakışmıyor.”

‘Kürtçe yazıların silinmesi cinnet hali’

Ardından sözü DEM Parti’nin yönettiği Diyarbakır, Mardin ve Batman belediyelerinin yaya geçitlerine yazdırdığı Kürtçe ‘önce yaya’ sözlerinin silinmesine getirdi.

Bunu bir ‘cinnet hali’ olarak niteleyen Çelik şöyle devam etti:

“Bu da MHP ortaklığının bir sonucudur. Böyle bir şey olabilir mi Allah aşkına! Osmanlı devleti dağıldı. Türklere ihanet etmeyen tek Müslüman kavim Kürtlerdir. Kürtler 1. Dünya Savaşı boyunca Türklerle beraber oldular. İstiklal savaşında da birlikteydiler.

Şeyh Sait hadisesi bahane edildi, fırsata dönüştürüldü ve Kürtler yok sayıldı. PKK’yı ayrı bir şey olarak değerlendiriyorum ben. Ben hayatım boyunca PKK’ya, faaliyetlerine iğnenin ucu kadar sempati duymadığım gibi hep nefret ettim. Ama eğer siz bütün Kürtleri PKK’lı görür ve öyle değerlendirirseniz tarihin en büyük hatasını yaparsınız.

Fotoğraf: Hüseyin Çelik.

‘AK Parti Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor’

Kürtler Müslüman bir halktır, özünde dindar bir halktır. AK Parti’ye maksimum oranda oy vermiştir. Ama bu politikalarınızla siz Kürtleri her geçen gün biraz daha itiyorsunuz ve önemli bir kısmını da üzülerek söylüyorum, PKK’nın kucağına itiyorsunuz. Bu vahim bir durumdur. Bu kabul edilebilir bir şey değildir.

Eğer huzur bulmak istiyorsanız ‘ötekine’ saygı duyacaksınız. Yönetilmesi en zor olan devlet gayrimemnunu fazla olan devlettir. AK Parti bu icraatlarıyla her geçen gün Kürtlerle arasına duvar örmeye devam ediyor. Bunu çok yanlış ve vahim bir hata olarak görüyorum.”