Meclis'in yeni yasama dönemi CHP ile AK Parti arasındaki normalleşme görüntüleriyle başladı. CHP yıllar sonra Erdoğan kürsüye geldiğinde ayağa kalktı ama alkışlamadı. Bahçeli ise DEM Parti grubunun yanına gitti, vekillerle tokalaştı.

Genel seçimler altılı masanın adayı dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci olmasıyla sonuçlandı. Recep Tayyip Erdoğan yine cumhurbaşkanlığına seçildi ve kısa süre sonra da CHP’nin yeni lideri Özgür Özel oldu. Çiçeği burnunda lideriyle yerel seçimlere giren CHP 47 yıl sonra sandıktan birinci parti olarak çıktı. Özel’in politikasının ne olacağı merak ediliyordu ve seçilmeden önce buna dair bir ipucu da vermemişti. Sonra Özel adım adım yeni politikayı devreye soktu, bunun da ilk ve dikkat çeken hamlesi Erdoğan’ı ziyaret etmekti. Hatta bu ziyaret selefi Kılıçdaroğlu’nun da tepkisini çekti. Ancak görüşme Erdoğan’ın iade-i ziyaretiyle ikinci basamağa ulaştı.

İki parti arasındaki bu görüşme yıllar sonra gerçekleştiği için siyasette ‘normalleşme’ ya da ‘yumuşama’ adımları olarak değerlendirildi. Bunu iki siyasi lider de dile getirdi ama birbirine olan eleştirilerine ara vermedi hatta kimi zaman öyle sert söylemlerde bulundular ki ‘normalleşme bitti mi’ soruları gündeme geldi. Normalleşme bitmedi; bunun bir örneği bugün Meclis’in açılış töreninde yaşandı.

Uzun zamandır CHP’li vekiller Meclis açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan için ayağa kalkmıyordu. Bu yasama yılında farklı davrandılar. Önce vekillere genel merkezden mesaj gönderildi. Bu mesajda ayağa kalkılacağı, ama alkışlanmayacağı yazıyordu:

“Değerli arkadaşlar,

“Bugün saat 14.00’da TBMM Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilecek törene vakti olan milletvekillerimizin katılması uygun olur. Yeni Yasama Yılı dolayısıyla ile yapılacak Özel Oturumda tüm milletvekillerimizin 14:55’te eksiksiz Genel Kurul salonunda yer alması gerekmektedir. Cumhurbaşkanı Genel Kurula giriş yaptıktan sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelirken ayağa kalkılacak ancak alkışlanmayacak. Cumhurbaşkanı uğurlanırken Genel Başkanımız ve Grup Başkanvekillerimizin tavrına uygun hareket edilecektir. Grubumuzun yeni Yasama Yılı Açılış Özel Oturumunda; birlik ve bütünlük içinde davranmasını bilginize sunarım.”

Erdoğan Meclis’e yürürken.

Erdoğan TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı Açılış Toplantısı için Meclis Genel Kurulu’na girdiğinde CHP grubu ayağa kalktı gerçekten, ama alkışlamadı. Gruptaki iki milletvekili ayağa kalkmayı reddetti. Ancak Meclis odasında 21 vekil vardı. Onlar genel kurula hiç katılmadı.

Genel kurula katılmayan CHP’li milletvekilleri.

Erdoğan kürsüye geldi ve burada Meclis’in gazi unvanını “bileğinin hakkıyla” elde ettiğini söyledi, TBMM’nin kuruluş çalışmalarını hatırlattı. Erdoğan’ın ana gündemi yeni anayasa oldu. ‘Yamalı bohça’ olarak tanımladığı mevcut anayasanın miadını doldurduğunu söyleyen Erdoğan Türkiye demokrasisinin yeni anayasa ihtiyacının kendini belli ettiğini belirtti. Tüm vekilleri yeni anayasa çalışmalarına destek vermeye davet eden Erdoğan “Şuna tüm kalbimle inanıyorum; milletin muazzez iradesini temsil eden insanlar olarak insanımızın hiçbir ferdini dışlamadan, hiçbir ferdin özgürlüğünü kısıtlamadan, azami müştereklerde buluşturan bir anayasayı yazabilir, yapabilir, Allah’ın izniyle bu yüce Meclis eliyle hayata geçirebiliriz. Yeni yasama yılında, milletimizin ve Meclisimizin, yeni bir anayasa inşası için daha fazla gayret göstereceğine inancımız tamdır. Biz, bugüne kadar her fırsatta dile getirdiğim gibi yeni anayasa sürecinde yapıcı davranmaya devam edeceğiz. Bugün bir kez daha tüm partileri ve milletvekillerini, toplumumuzun tüm kesimlerini, Türk demokrasisini yeni ve sivil bir anayasa ile taçlandırma mücadelemize omuz vermeye davet ediyorum” dedi.

Lübnan’a İsrail’in savaş açmasıyla ilgili de konuşan Erdoğan “İsrail devleti Netanyahu isimli Hitler özentisinin idaresinde insanlığa karşı tüm suçları pervasızca işlemiştir. Kendini dev aynasında gören Hitler nasıl durdurulduysa Netanyahu da aynı şekilde durdurulacak” diye konuştu. Lübnan’la ilgili ayrıntılı haberimize bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Genel Kurul bittiğinde Özel ayakta karşılamaya dair soruları yanıtladı. “Normalleşme adımlarının ne partime zararı var, ne ülkeme zararı var” diyen Özel makama saygıda eksik bırakmayacaklarını söylediklerini hatırlattı ve “Cumhurbaşkanı’nın yeminine uygun şekilde geldiğinde karşılamamızı ona uygun konuşma yapacağını umarak ayakta yaptık. Makama saygısızlık yapmayacağımızı daha önce defalarca söylemiştik. Konuşma bir parti genel başkanı sınırları içindeydi, rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte bir parti genel başkanı konuşmasıydı. O yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık. Biz Cumhurbaşkanı’nı, devletin başını, Meclis’in açmakla görevli kişiyi 1 Ekim günü makama saygısızlık yapmadan karşıladık. Bunda şaşırılacak bir şey yok” dedi.

Diğer milletvekillerinin de kendisiyle benzer şekilde düşündüğünü ve bundan sonra bu şekilde devam edeceklerini söyleyen Özel “Hatta bir arkadaşımızın değerlendirmesi şu, ‘Seneye ya da ondan sonraki seneye bizim Cumhurbaşkanımıza yapılmaması açısından önemli bir adım attık. Karara uymak istemeyen dışarıda kalabilir’ dedik. 15-20 arkadaşımız kuliste beklemeyi tercih etti. Bu partinin grup kararı değildi” diye konuştu.

Resepsiyona da katılacağını belirten Özel “CHP bundan sonraki süreçte makamlara saygılı olacak” dedi ama muhalefette eksik söz olmayacağını belirtti. Özel “Bugün Devlet Bey’in çok sert söylemleri var ama el sıkışmaktan kesinlikle kaçınmadık. Sayın Bahçeli bugün DEM Parti’nin Eş Genel Başkanı ile el sıkıştı, sohbet etti. Normalleşme herkese lazım” diye konuştu.

Bahçeli, DEM Parti grubunun yanına gitti.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salondan ayrılırken DEM Parti Eş Başkanlarının yanına geldi. Aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık’ın da olduğu milletvekilleriyle tokalaştı.

Daha sonra konuya ilişkin açıklama yapan Bahçeli “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barışı hedeflerken kendi ülkemizde de barışı tesis etmemiz gerekiyor” dedi.

Bahçeli CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile tokalaşmasına dair de “El sıkmak bir değerlendirme göstergesidir” diye konuştu.

Bu esnada AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ve AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül de DEM Parti grubuna gelerek vekillerle tokalaştı.

‘Normalleşme’ tepeden yerele mi indi: İmamoğlu’nun ardından Yavaş da Kurum’la görüştü