Yeni bakanlar Akın Gürlek ve Mustafa Çiftçi dün Anayasa gereği Meclis'te yemin ettiler. Yemin törenine kanlar akan yumruklu bir kavga, CHP'nin kürsüye ablukaya alması ve karmaşa damga vurdu. Akın Gürlek Adalet Bakanı olarak ilk mesajında "İnsan hakları standartlarını yükseltme" sözü verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Adalet Bakanlığına atanan eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve İçişleri Bakanlığına atanan eski Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi dün Meclis’te epey olaylı bir oturumun ardından yemin etti ve göreve başladı.

İki yeni bakan açısından ama en çok bütün dikkatlerin üzerinde olduğu yeni Adalet Bakanı Akın Gürlek açısından oldukça kaotik bir gündü. Yeni bakan için önce Adalet Bakanlığında bir devir teslim töreni düzenlendi ama törene Akın Gürlek için ayrılan sandalyenin görevi bırakmakta olan bakan Yılmaz Tunç’un sandalyesine göre çok daha alçak olması damga vurdu.

Akın Gürlek’in devir teslim törenine bu talihsiz fotoğraf damga vurdu

Sandalyeyi yükselten danışman

Danışmanlar epey bir süre iki koltuğun seviyesini eşitlemek, Akın Gürlek’in seviyesini Yılmaz Tunç’la eşitlemek için uğraştı. Tahmin edilebileceği gibi ciddi bir karmaşa çıktı. İlginç biçimde Akın Gürlek’in sandalyesini kendi elleriyle yükselten kişi de, Gürlek açısından tanıdıktı.

Bu kişi, Gürlek tarafından yürütülen ünlülere yönelik uyuşturucu ve fuhuş soruşturmasında adı halen tutuklu olan HaberTürk eski genel yayın yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’la yakın arkadaşlığı sebebiyle geçen, bu sebeple de İletişim Başkanlığı’ndaki görevinden istifa eden Furkan Torlak’tı. Torlak’ın yeni dönemde Akın Gürlek Basın danışmanı olacağı öne sürülüyor.

Yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ile giden bakan Ali Yerlikaya’nın devir teslim töreni ise olaysızdı.

Akın Gürlek ve Yılmaz Tunç

Cumhurbaşkanıyla aynı boyda mı?

İki yeni bakan ardından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı külliyesine gittiler ve burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la kısa birer görüşme yaptılar, ayrıca birlikte fotoğraf çektirdiler.

Ancak gözler o kadar Akın Gürlek’in üzerindeydi ki, Gürlek ile Cumhurbaşkanının sıradan fotoğrafı bile sosyal medyada tartışma konusu haline geldi.

Fotoğrafta Akın Gürlek ile Cumhurbaşkanı yan yana duruyordu ve boyları neredeyse eşitti. Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 185 cm boyunda olduğu biliniyor. Bazı komplo teorisyenlerine göre bu sebeple “Fotoğrafla oynanmış”tı ve Akın Gürlek olduğundan daha uzun duruyordu.

Meclis’te CHP ablukası

Öğleden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu saat 15.00’te açıldığında, genel kurulun ilk işi iki yeni bakanın Anayasa gereği yemin etmesiydi. Ama buz yemin töreni bekleneceği gibi törene hiç beklenmedi ve CHP’nin protestoları nedeniyle bir kaosa dönüştü, uzadı.

Genel Kurul açıldıktan sonra, gündem dışı konuşmalar ve grup başkanvekillerinin gündeme ilişkin değerlendirmelerinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden af talebi kabul edilen Yılmaz Tunç’tan boşalan Adalet Bakanlığına Akın Gürlek ile Ali Yerlikaya’dan boşalan İçişleri Bakanlığına Mustafa Çiftçi’nin atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu.

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Akın Gürlek ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’yi ant içmeleri için Genel Kurul Salonu’na davet etti.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yerinden söz alarak, Gürlek’in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevi devam ederken siyasi bir makama atamasının yapılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia etti ve bu konuda bir usul tartışması açılmasını istedi. Ama konuşmaların ardından bu usul tartışması reddedildi, Meclis Başkan Vekili Bekir Bozdağ iki yeni bakanı genel kurul salonuna davet etti.

Kürsü etrafında kanlı yumruklu kavga

Davetin ardından CHP Grup Başkanvekili Emir de kürsüye doğru hareket etti. Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri kürsünün etrafını sardı. CHP’li milletvekillerinin de kürsüye yönelmesi üzerine Akın Gürlek kürsüye gelemedi. Bu sırada kürsünün etrafındaki Ak Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında arbede çıktı. 

Arbede sırasında Ak Parti Ankara milletvekili Osman Gökçek, CHP’li Mahmut Tanal’a yumruk atınca Tanal’ın yüzü kanlar içinde kaldı. Yine arbede sırasında CHP Tekirdağ milletvekili Cem Avşar’ın da omzunun çıktığı söylendi. Tanal apar topar hastaneye kaldırıldı ve dün geceyi kontrol amaçlı hastanede geçirdi. Bu arada Osman Gökçek’in babası Melih Gökçek oğlunun attığı yumrukla övündüğü göstermek için yapay zekaya oğlunu boksör gibi gösteren bir görsel yaptırdı, bunu sosyal medyadan paylaştı.

Kavganın büyümesi ve neredeyse 10 dakika sürmesi üzerine Başkan Vekili Bekir Bozdağ oturuma 10 dakika ara verdi.

Aranın ardından oturum yeniden açıldığında Akın Gürlek ve Mustafa Çiftçi Ak Parti milletvekilleri tarafından oluşturulan bir koruma çemberi eşliğinde kürsüye gelip kısa sürede yemin ettiler. Bu arada Akın Güröek’e bir anayasa kitapçığı fırlatıldı ama kimin fırlattı görülmedi.

Bakan olarak Akın Gürlek’ten ilk mesajlar: İnsanları haklarını geliştireceğim

Yemin de edip bakanlık görevinin resmen başlamasının ardından Akın Gürlek yeni açtığı sosyal medya hesaplarından mesajlar paylaşmaya başladı. İlk mesajında “Adalet Bakanı olarak, milli iradenin tecelligahı olan Yüce Meclisimizin huzurunda yeminimizi ettik. Yemin töreninde yanımızda olan ve desteklerini bizden esirgemeyen kıymetli milletvekillerimize hassaten teşekkür ediyorum. Adaletin tecellisi adına milletimize ve devletimize hizmet yolunda kararlılıkla ve azimle çalışmaya devam edeceğiz” diyen Gürlek’in ikinci mesajı görevini nasıl yapacağına ilişkindi:

“Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkeleri temelinde, şeffaf, hesap verebilir ve güven veren bir adalet anlayışını kararlılıkla sürdüreceğiz. Suç ve suçluyla mücadelede tavizsiz duruşumuzdan ödün vermeden, insan hakları standartlarını daha da yükseltmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Meclis’teki kavgaya tepkiler

Bu arada Ak Parti kanadından yemin töreni sırasında çıkan arbedeye ve CHP’nin yemini engelleme çabalarına tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gazi Meclisimizde İçişleri ve Adalet Bakanlarımızın yemin töreni sırasında CHP Grubu tarafından ortaya konan provokatif yaklaşımı kınıyorum. Ana muhalefetin bu tavrı demokratik ve hukuki bir tutum olmadığı gibi, siyaset kurumunun ciddiyetiyle de bağdaşmamaktadır” dedi.

Tepki gösteren bir başka isim Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik’ti. Çelik de şöyle dedi:

“CHP grubunun, Adalet ve İçişleri bakanlarımızın yüce Meclis’te yemin etmesini engellemeye çalışması, demokrasimize saldırıdır. Hükümetimizin üyelerine ve yüce Meclis’e dönük bu saygısızlığı kınıyoruz. Demokratik ilkeleri ve Meclis’in mehabetini korumak siyaset kurumunun tüm unsurlarının görevidir. Bugün CHP grubu tam tersi yönde hareket etmiştir. CHP’nin siyasi muhalefet ile demokrasi karşıtlığını birbirinden ayırması gerekir. CHP zihniyeti, siyasi muhalefet konusunda yetersizlikle maluldür. Demokrasi karşıtlığı ise bir CHP tabelası haline gelmiştir.”

Bahçeli de CHP’yi kınadı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Genel Kurulunda yaşanan arbedeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Devlet Bahçeli, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bir yanda yürürlükteki Anayasanın amir ve havi hükümleri kapsamında, diğer yanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin doğası ve doğrusal nitelikli hükümleri dahilinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde görev değişikliği yaşanmıştır. Bu demokratik takdir ve tercih son derece hukuki ve meşru bir çizgide gerçekleşmiştir. Bu vesileyle görevlerinden affını talep eden Adalet ve İçişleri Bakanlarımıza teşekkür ediyor, bunların yerine kanun ve meşruiyet dairesinde atanan Adalet ve İçişleri Bakanlarımıza ayrı ayrı başarılar diliyor, tebriklerimi iletiyorum.

Bugün TBMM Genel Kurulunda anayasal prosedür çerçevesinde yeni atanan bakanlarımızın, bilhassa Adalet Bakanımızın yemin merasiminin icra aşamasında CHP’nin kürsü işgaline kadar varan anti demokratik ve faşizan muameleleri hiçbir açıdan haklı ve mazur görülemeyecektir. Bu tahammülsüz ve nobran tavrın ne siyasetle ne de demokrasiyle ilgi ve ilişkisi söz konusudur. CHP’nin bozguncu ve bunalım havarisi siyasi tavrının Türk devlet ve yönetim hayatına kast etmekle birlikte milli iradeye ileri derecede hasım ve husumetle temellendiği açıktır. Milliyetçi Hareket Partisi, Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir ve tasavvurlarının yanı sıra ataması yapılan yeni bakanlarımızın sonuna kadar arkasında ve yanındadır.”