Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden olan Saadet Partisi'nin kurucu genel başkanı Recai Kutan'ın hayatını kaybettiği bildirildi. Recai Kutan 94 yaşındaydı.

Milli Görüş hareketinin önde gelen isimlerinden Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve kurucu genel başkanı Recai Kutan 94 yaşında hayatını kaybetti.

Saadet Partisi’nden yapılan açıklamada “Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun” dendi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da partisinin Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan’ın vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Karamollaoğlu sosyal medya hesabı X’teki mesajında şunları kaydetti:

“Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı; Necmettin Erbakan hocamızın yol ve dava arkadaşı, değerli büyüğümüz M. Recai Kutan’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim.

Aziz milletimizin ve camiamızın başı sağ olsun. Mekanı cennet, makamı ali olsun.”

Temel Karamollaoğlu ve Recai Kutan

Recai Kutan kimdir?

Refah Partisi (RP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) tarafından kurulan ve Başbakanlığını Necmettin Erbakan’ın yaptığı Refahyol hükümetinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da olan Recai Kutan 1930 yılında Malatya’da doğdu.

İlk, orta ve lise tahsilini Malatya’da yaptı. Lise tahsilinden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesine girdi ve buradan 1952 yılında mezun oldu.

1952-1969 yılları arasında DSİ’de sırasıyla Malatya DSİ 92. Şube Başmühendisi, Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürü ve DSİ Genel Müdür Muavini olarak çalıştı.1969’da TÜMAŞ, Türk Mühendislik Müşavirlik A.Ş.’yi Genel Müdür olarak organize etti.

1974-1980 yılları arasında MSP Genel Başkan Yardımcılığı göreviyle siyasi çalışmaların içinde oldu.

1977 seçimlerinde MSP’den Malatya Milletvekili, 1977 Koalisyon Hükümetinde İmar ve İskân Bakanı oldu. 12 Eylül 1980 askeri ihtilalinden sonra diğer MSP yöneticileriyle 9,5 ay hapis yattı. Askeri mahkeme tarafından iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Askeri Yargıtay’ın kararı esastan bozmasından sonra beraat etti. 1983’ten sonra kurulan Refah Partisi’nde Genel Başkan Yardımcılığı ve 20. Dönem Refah Partisi Malatya Milletvekilliği yaptı.

Recai Kutan ve Erdoğan

1996-1997 yılları arasında 54. Erbakan Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptı.

Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından yeni kurulan Fazilet Partisi’nin genel başkanlığına seçildi. Fazilet Partisi’nin de kapatılmasıyla 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve kurucu genel başkanlık görevini üstlendi.

Genel başkanlık görevini 26 Ekim 2008 tarihinde yapılan olağan kongrede Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a devretti.

Recai Kutan bu süreçte Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyeliğini ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanlığını sürdürdü.

Saadet Partisi ‘çerçevesi çizilmiş idam cezası’ istedi