HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4. maddesini reddettiklerini söylemesi siyasette tartışmalara neden oldu. CHP lideri Özel HÜDA PAR'ın AK Parti'yle işbirliği yapması dolayısıyla ittifak ortağı MHP'ye 'Kimler kimlerle beraber' diye sordu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel Balıkesir Susurluk Belediyesi’nde konuştu. Özel’in hedefin HÜDA PAR vardı çünkü partinin lideri Zekeriya Yapıcıoğlu bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söyledi. Yapıcıoğlu “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4’üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa’da değiştirilemez maddeler olması demek değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı anladınız mı? 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk dört madde değil, 4. madde” dedi.

4. Madde neydi peki? Bu madde anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğini bunun teklif de edilemeyeceğine hükmediyor.

Madde 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

Madde 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

Madde 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.

Yapıcıoğlu’nun bu maddelerin değiştirilebilir olmasına dair isteğine Özel tepki gösterdi oy uğruna olmadık işlerin yapıldığını söyledi. HÜDA PAR’ın kadınların seçme ve seçilme hakkına karşı çıktığını belirten Özel, Yapıcıoğlu’nun anayasa çıkışının seçim zamanı durdurulduğunu ifade etti ve “Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti Ankara’ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı’na karşılar, Cumhuriyete karşılar” dedi. Bu konu üzerinden MHP lideri Devlet Bahçeli’ye seslenen Özel “Mikroba ‘sen niye hastalık yapıyorsun’ diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler… Bahçeli’ye soruyorum; sen bu Hüda Par’a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?” dedi.

HÜDA PAR hem genel hem de yerel seçimlerde AK Parti’yi destekleme kararı almıştı. AK Parti listelerinden Meclis’e dört vekil gönderen HÜDA PAR’ın terör örgütü Hizbullah için ‘terör örgütü’ dememesi o dönem kamuoyunda geniş tepki uyandırmıştı. Şimdi de anayasa tartışmalarıyla gündeme gelen partinin AK Parti’yle işbirliği içinde olması, Cumhur İttifakı ortağı MHP’yi de gündeme getiriyor.

Özel sözlerini şöyle noktaladı:

“Şimdi çıkmış ‘Anayasa’nın ilk 4 maddesine karşıyız.’ diyordu. Tüzüğünde, programında, seçim vaatlerinde yazıyor. Şimdi seçim zamanı susturdular, ağzını kapattılar, ‘dört vekil al, otur aşağı’ dediler. Seçimde sustu, şimdi konuşuyor. Artık takke düştü, kel göründü. Halep ordaysa arşın buradadır. Bu milletin birliğinin, beraberliğinin, bayrağının, ezanının garantisi Cumhuriyet Halk Partisi’dir.”

Bilal Erdoğan’la Özel arasında ‘EYT’ atışması: 12 bin 500 lirayla karnını doyur da göreyim