CHP'de ön seçim kararı üzerine Mansur Yavaş, “Cumhurbaşkanı adayı belirlemek için henüz erken” demişti, Özgür Özel ona cevap verdi, açıklanan ön seçim sürecinden geri adım atmadı, “Erken seçimin adayı erken belirlenir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, partisinde başlayan aday belirleme tartışmasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a cevap verdi, “Erken seçimin adayı erken belirlenir” dedi.

CHP geçen haftalarda İstanbul’da üst üste toplantılar yaparak Parti Meclisi’nde Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için CHP üyelerinin katılacağı bir ön seçim yapılmasına karar vermişti.

Bu karara itiraz edenlerden biri de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmuş, Yavaş “Aday belirlemek için henüz çok erken” demişti.

Dün partisinin grup toplantısında konuşan Özel Özel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen teğmenlere verilecek olası tazminat cezalarını da karşılayacaklarını söyledi.

Özel’in açıklamaları özetle şöyle:

* Buradan salon adamı Erdoğan’a, sıcak salon seven Erdoğan’a, ata­dıklarının alkışını milletin teveccühü sayan Erdoğan’a diyorum ki: Sokağa çık, oraya git, isyanı gör. Millet açtır, açıktadır, perişandır. Değerli milletvekillerim, kıymetli konuklar, konut krizi yalnızca deprem bölgesinde değil, 81 ilimizde en büyük sorundur. Bu milletin yakasından düşeceksiniz.

* Beş teğmen ve üç komutan hepimizin onurudur ve gururudur. Onlar kendilerini hangi mevkide, makamda görmek istiyorlarsa bunu sağlamak boynumuzun borcudur. Onları misafir edeceğiz, iktidar değişiminden sonra mümkün olan en kısa süre neyse teğmenlerimizi hiçbir kayıpları olmadan dönem arkadaşlarından asla geri bırakmadan kayıplarını telafi edeceğiz. Teğmenimin yediği ekmek de, yaktığı kurşun da borç bizim borcumuzdur.

‘Erken seçimin adayı erken belirlenir’

* Sokağın ve örgütün bu yürüyüşü nasıl sahiplendiğini birlikte görüyoruz. Devlet Bahçeli’nin adayı artık Erdoğan’dır. DEVA, YRP adaylıklarını ilan etmişlerdir. CHP’nin burada yola çıkmasına kimse şaşırmamalı. Yılları aday tartışmalarıyla belirlemenin bedelini çok ağır ödedik. Adayı tek bir kişinin belirlemesinin sancılarını çektik ders aldık.

* Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde partimizi iktidar partisi yapmak istemek dışında bu kadar büyük ama kendi açımdan da hiçbir başka siyasi hedefimin olmadığını bir kez daha huzurlarınızda tekrar ediyorum. Tek başıma bir aday ilan etmek ya da dar bir kadroyla adaya karar vermek yerine Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayının 1 milyon 600 bine yaklaşan kayıtlı üyemizle ve hâlihazırda partiye davet ettiğimiz demokratların katılımıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir sonraki cumhurbaşkanını belirleme heyecanı tüm toplumda yaşanmaktadır. Erken seçimin adayı erken belirlenir. Erkenden yola çıkacağız.

Slogan yanıtı: ‘Cehalete dönüşebilmiştir’

* Sayın Erdoğan’ın sandığının aksine “Birleşe birleşe kazanacağız” ya da “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” demek 1970’lerdeki bir Ziraat Bankası soygununun değil, 1940’larda Nazi Almanyası’nda baskı altında ezilen ve açlıktan kırılan Alman halkının sorunlarını dile getirmek, onlara kurtuluş yolunu göstermek için Bertolt Brecht tarafından yazılmış bir şiirdir. Bu şiir dünyada 140 dile çevrilmiştir. Türkiye’de de bu şiir Halkın Ekmeği kitabıyla Türkçeye çevrilmiş ve birbirinden kıymetli şiirlerle hepimizin bilgisi dâhilindedir ve Türkiye’nin bugünlerine çokça da ışık tutmaktadır. Almancası 140 dile çevrilen ve bütün dünyanın mücadele edenlerine, sendikacılarına, demokratlarına ilham olan bu şiir sayın Erdoğan’a gelince “Bir teröristin sloganı olacak” denebilecek kadar cehalete dönüşebilmiştir. Ya hep beraber ya hiçbirimiz. Kurtulmak yok tek başına yumruktan ve zincirden. Cumhuriyeti ve demokrasiyi bir daha kuracağız. Size güveniyorum. Bu güzel ülkeye güveniyorum.