Özel, New York'taki Türkevi'ni ziyaret etti. CHP lideri, New York Belediye Başkanı Adams'la ilgili rüşvet davasında Türkevi'yle ilgili iddiaların yer alması hakkında "Türkiye ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak ülke değil'' dedi.

New York’taki Türk Evi, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’na ev sahipliği yapan önemli bir diplomatik yapı. Manhattan’ın merkezinde Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin karşısında yer alan bina, Türkiye’nin uluslararası arenadaki varlığını simgeliyor. Bina ilk satın alındığı 1977’de küçük bir yapıydı. Yeniden yapılıp 2021’de kullanıma açılan yeni bina ise 171 metre yüksekliğiyle New York’un en büyük gökdelenleri arasında.

Son yıllarda bina Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetten yetkililerin ABD temaslarının merkezi olmuş durumda. Son birkaç gündür BM Genel Kurulu için ABD’de olan Erdoğan da birçok görüşmesini bu binada yaptı.

Rüşvet iddiaları…

Bina dün ise ‘rüşvet’ iddialarıyla gündemdeydi. Bu iddialar hakkında aralarında yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği New York Belediye Başkanı Eric Adams’la ilgili iddianamede geçiyor.

57 sayfalık iddianamenin önemli bir bölümünü Türk iş insanları ve bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalar oluşturuyor. Savcı Damian Williams, Adams’ın bu kişilerden aldığı hediyelerin ve seyahat indirimlerinin 100 bin doların üzerinde olduğunu belirtti. Erdoğan’ın ülkeden ayrılmasından bir gün sonra açıklanan iddianamede bu hediyeler karşılığında, Adams’ın New York’taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için ‘devreye girdiği’ belirtiliyor. Konuyla ilgili ayrıntı haberimiz için tıklayın.

Özgür Özel: Türkiye, ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil

Sosyalist Enternasyonal toplantısı için New York’ta bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de dün Türkevi’ni ziyaret etti. Türkevi binası için ‘hepimiz için bir gurur kaynağı’ diyen Özel, CHP olarak bundan sonra ABD’de yapacakları programları ve temasları Türkevi’nde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Özel burada gazetecilerin ‘rüşvet’ iddialarıyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: “Burada böyle bir bina yapılırken, Türkiye, ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Böyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye kalkışmak, niyet etmek falan Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil eden kimseye yakışmaz. Ben bunları yakın yere koymam. Ama böylesi bir binanın, hepimizin gurur duyduğu böyle bir binanın kazandırılması sürecinde bir jest gördüysek, fazlasını ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun parayla pulla ölçülecek bir tarafı yok. Güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirirdi zaten.”

CHP lideri, ABD’de süren Halkbank davasıyla ilgili ise “Biliyorsunuz, hepsini çok yakından takip ettik. Hükümete yönelik bu konuda çok ciddi eleştirilerimiz var. Ama onu yapmanın yeri burası değil, o Ankara. Orada söylenecek her söz söylendi. Söylenmeye de devam edecek” dedi.

‘ABD, İsrail’e karşı yumuşak karnından dolayı vatandaşı Ayşenur’a sahip çıkamamıştır’

New York’ta üç gündür devam eden programı boyunca en fazla Filistin konusu üzerinde durduklarını belirten Özel, ABD’nin Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’ye sahip çıkmamasını da üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Özel, “Biz vatandaşımıza, evladımıza sahip çıktık. ABD gücünü dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşına sahip çıkmasından alır. Ancak ABD, İsrail’e karşı yumuşak karnından dolayı vatandaşı Ayşenur’a sahip çıkamamıştır” dedi.