New York’taki yoğun diplomatik trafiğin ayaklarından biri Sosyalist Enternasyonal toplantısıydı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkan yardımcılığını da yaptığı Sosyalist Enternasyonel toplantısına katıldı. Gündemine Filistin’i ve sığınmacı sorununu alan Özel Kıbrıs Rum kesiminden bir siyasetçinin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı “işgal” olarak değerlendirmesinin ardından toplantıyı terk etti.
Kıbrıs Rum Yönetimi AKEL Partisi Genel Sekreteri Stefanos Stefanou toplantıda Barış Harekatı’nı “işgal” olarak nitelendirdi. Özel bu sözlerin ardından toplantıdan ayrıldı. Özel sonra salona geri dönerek “Partim açısından önemli olan şudur ki 1974 Kıbrıs Barış Harekatı CHP iktidarında ve partimizin 3’üncü Genel Başkanı Bülent Ecevit’in başbakanlığında yapıldı. O yüzden burada bu notu düşmezsem ülkemde benim için de partim için de izah edilemez bir duruma dönüşür. Anlayışınız için teşekkür ediyorum” dedi ve konu hakkında söz aldı.
‘Harekat iki tarafa da barış getirmiştir’
Özel Kıbrıs Adası’na dair sözlerine “Bülent Ecevit bütün dünyaya Barış Harekatı’nı duyururken bunun hem Türklere hem Rumlara barış götürmek için yapıldığını söylemişti. Ve siyasi hedefleri olan askeri bir harekattı. Sadece ve sadece adanın üçte birine kadar ilerleyip durdular. Hiçbir direnç yoktu. Adanın tamamını alabilirlerdi. O zaman adı işgal olurdu. O günden sonra yapılan tüm barış görüşmelerine katıldığımız gibi yine o günden sonra Türkiye Birleşmiş Milletler’in ya da diğer uluslararası örgütlerin dediği, talep ettiği her şeyi yerine getiren ve asla ve asla işgalci gibi davranmayan bir ülke oldu. O yüzden terminolojik bir hatayı gidermek istedim. Bundan sonra da adaya barış gelmesini ümit ediyorum” diyerek devam etti.
Özel CHP’nin Rumlara dair tutumuna dair de konuştu. CHP’li liderin sözlerinde 1980 darbesinin ardından hedef alınan Rumlarla dayanışma mesajları da dikkat çekti. Özel “1980’de Türkiye’de darbe yaptılar. Kenan Evren benim sağ kulağıma Yunanlıları ve Rumları düşman olarak üfledi. Ama Dikili Barış Festivali’nde Papandreo ve İsmail Cem birlikte zeytin ağacı diktiler. O günden beri benim sol kulağım barışı duydu, öğrendi onlardan. O yüzden savaşı değil barışı konuşmamız lazım” diyerek CHP’nin barış yanlısı politikalarının da altını çizdi.
AKEL Partisi’nin tavrı değişmiyor
AKEL Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde faaliyet gösteren bir komünist parti. Açılımı Emekçi Halkın İlerici Partisi olan parti 1926 yılında Kıbrıs Komünist Partisi ismiyle kuruldu. Kurulduğu dönemde Yunanistan ve Kıbrıs Adası’nın yönetimsel olarak birleşmesine karşı bir siyaset güdüyordu. 1930’lu yılların başında İngiltere müdahalesiyle faaliyetleri durdurulsa da 1941’de AKEL ismiyle yeniden kuruldu. Partinin siyasi ajandasının en önemli ayaklarından biri de iki uluslu ve tamamen bağımsız bir Kıbrıs tahayyülü. Parti, oldukça köklü bir seçmen profiline ve hatırı sayılır bir oy oranına da sahip. AKEL Partisi 2004 yılında sunulan Kofi Annan Planı’na karşı çıkan partilerin başındaydı.