Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı hakkında yaptığı açıklama CHP lideri Özgür Özel'in dikkat çekici sözleriyle bir kez daha gündeme oturdu. Özel "Parti adayını belirleyecek, onun dışında bir aday söz konusu değil" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel parti merkezinde düzenlenen yoğun diplomatik temaslar arasında Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil ile bir araya geldi. İki liderin buluşması sadece CHP ve SPD arasındaki siyasi iş birliğini pekiştirmekle kalmadı, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları için de kritik mesajlar içerdi.

Almanya, Türkiye dışında en fazla Türk kökenli vatandaşın yaşadığı ülke olarak bilinirken bu buluşma Avrupa’daki Türklerin sosyal entegrasyon sürecine dair önemli noktaların altını çizdi. Özel Almanya’daki Türk toplumunun sosyal demokrat politikalar sayesinde bu ülkede yaşadıkları zorlukların en aza indirildiğini hatırlattı ve bu kazanımların değerini vurguladı.

“Almanya’da yaşayan Türkler yıllardır sosyal demokrat politikalar sayesinde ırkçılık ve İslam karşıtlığı gibi zorluklarla daha az karşılaşıyor. Bu kazanımlar Almanya’da yaşayan Türkler tarafından çok iyi bilinir ve Türkiye’de de dillendirilir. Almanya’daki aşırı sağ tehdidinin ise önümüzdeki seçimlerde bertaraf edileceğine olan inancımı belirtmek isterim” diye konuşan CHP lideri Türk-Alman ilişkilerindeki sosyal demokrat etkileşimin önemine dikkat çekti.

Ancak asıl merakla beklenen soru Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerineydi. Yavaş’ın kısa süre önce yaptığı açıklamalar parti içinde nasıl yankı bulmuştu?

‘Kazanacağız’ demekle yetinmeyen bir mesaj

“Mansur Bey’in açıklamasını ikiye ayırmak gerek” dedi Özgür Özel ve şöyle ekledi: “Birincisi ‘Mutlaka kazanacağız’ sözüne tamamen katılıyorum. İkincisi ‘Partim aday gösterirse’ ifadesi partinin disiplinini ne kadar önemsediğini gösteriyor. Bu söylem ‘CHP’nin birden fazla adayı olur mu’ tartışmalarının önünü kesmek açısından da oldukça değerli. Parti disiplini herkes için geçerli olmalıdır ve Mansur Bey’in bu yaklaşımı doğru ve beklenen bir tutumdur.”

Özel bu noktada duraksamadan devam etti. Yavaş’ın sözlerinin sadece bir cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması olmadığını, partinin disiplinini ve birlikteliğini simgeleyen derin bir anlam taşıdığını vurguladı.

CHP’nin uzun süredir devam eden aday tartışmalarının sona erdiğini belirten Özel “CHP artık aday tartışmalarını geride bırakıyor. Kazanma konusunda ortak bir kararlılığımız var. Parti adayını belirleyecek ve o adayın etrafında tüm parti kenetlenecek. Başka bir aday söz konusu değil” diyerek CHP’nin önümüzdeki süreçte izleyeceği stratejiyi net bir şekilde ortaya koydu.

Mansur Yavaş: Cumhurbaşkanlığı tartışmalarından rahatsızım, istifa yok, fitne çıkarıyorlar

CHP’yi karıştıran açıklama: İmamoğlu’nu hedef aldı, Yavaş devreye girdi