CHP lideri Özgür Özel, 'yeni çözüm süreci' tartışmalarıyla eş zamanlı olarak Diyarbakır'ı ziyaret etti. Burada "Kürtlerin sorunları Kürtler 'sorun var' diyene kadar vardır. Sorun bir kişinin Meclis'te konuşmasıyla çözülmez" mesajını verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, özellikle AK Parti’yle MHP ve DEM Parti arasında selamlaşmayla başlayan, 25 senedir İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan için yapılan  “Gelsin TBMM’de DEM Grup Toplantısı’nda konuşsun. Örgütün lağvedildiğini haykırsın” çağrısıyla boyutlanan ‘yumuşama’ süreciyle eş zamanlı olarak Diyarbakır’a gitti.

İlk olarak sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen ana muhalefet lideri, “CHP barışa giden bu sürecin tamamlanması için, terör örgütünün ortadan kalması için atılacak her adımı önemsiyor ve engel olmayacak, kimin sözü varsa söylesin. Ancak Türkiye’de ‘Kürt sorunu yoktur’ sözü söylenmesin. Türkiye’de 26 milyon Kürdün sorununu yok sayıyorsunuz” dedikten sonra şöyle devam etti:

“Kürt sorunu vardır tam da şuradadır. Kürt’ün sorununun olup olmadığına devlet karar veremez. Kürtlerin sorunları Kürtler ‘sorun var’ diyene kadar vardır. ‘Birisinin sorunu yok’ demek otoriterliktir. Sorun bir kişinin Meclis’te konuşmasıyla çözülmez.

Terörün varlığı tüm Türkiye’nin sorunudur. Ama Kürtlerin sorunu da sadece Kürtlerin değil Türkiye’nin sorunudur. Bir kez daha bir süreç yürütülmesi, bir kez daha bu süreç sonrası çok daha fazla acılar yaşanmaması için daha dikkatli olmalıyız. Bu sorun 86 milyonun iradesiyle çözülecektir. Bir yandan bir sorunu çözeceğiz derken Kürt sorunu yoktur deyip Erdoğan’ın sorununu çözme şüpheleri bertaraf edilmelidir.”

Özgür Özel Diyarbakır’da Kürtçe şarkılarla karşılandı.

Özel daha sonra 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, basın açıklaması sırasında öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi anmak için Dört Ayaklı Minare’nin önüne gitti.

“Bir yanımızda Sayın Türkan Elçi ve onun hayat arkadaşı Tahir Elçi. Bir yanımızda Sezgin Tanrıkulu, kendisi baro başkanıyken baroda birlikte çalıştıkları. Tahir Elçi, o anda burada Diyarbakır Baro Başkanı sıfatıyla, Diyarbakır için, kent için ve Diyarbakırlılar için bir basın açıklaması yaparken katledilmişti. Bütün süreci Türkan Hanım ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri ve tüm sivil toplum kuruluşları takip etti. Ancak biliyorsunuz olayın açıklığa kavuşturulmasına yönelik bütün beklentiler boş çıktı.

Özgür Özel, Tahir Elçi’yi öldürüldüğü yerde andı.

‘Saygıyla eğiliyoruz’

Bir gün bu cinayetin de tüm yönleriyle ortaya çıkarılacağı güne kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tahir Elçi’nin hatırasının önünde saygı ile eğiliyoruz. Onun şahsında Diyarbakır’da kardeşlik için hukukun üstünlüğü için eşitlik için mücadele ederken hayatını kaybetmiş olan herkesi ve Tahir Elçi’yi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.”

Buradan esnaf ziyaretine geçen CHP lideri, Diyarbakır’ın kendilerini bağrına bastığını savunarak “Çok popülist politikalarla bugün iktidar ne diyorsa tam tersini söyleyerek oy toplanabilecek, tırnak içinde söylüyorum ‘görece verimli’ bir alan varken, biz son derece yapıcı bir yerden hükümeti samimiyete davet ediyoruz. Burada gördüğümüz, sokaklarda aynı kaygılar var. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yaklaşımının inanılmaz destek gördüğünü görüyoruz. Bunu takip etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız” diye konuştu.

‘Çabamız Diyarbakır’da karşılık gördü’

“Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin birinci partisi şu anda” diyen Özel, şöyle devam etti:

“Yedi bölgede il ve büyükşehir belediyesi olan, yedi bölgede il düzeyinde belediyesi olan tek parti Cumhuriyet Halk Partisi. Bir zamanlar, ‘Sivas’ın doğusuna gidemez’ denilen partinin yedi bölgede belediyeleri var. İleride yedi bölgeden aldığı destekle sadece partisini değil, Türkiye’nin bütün mağdur ve mazlumlarını iktidar yapacak. Biz Türkiye ittifakını, yani sosyal demokratların yanında partimizdeki muhafazakar demokratları, milliyetçi demokratları ve elbette Kürt demokratları birlikte kucaklayan bir anlayışa sahibiz. Toplumsal barışı savunuyoruz. Bunun için üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz. Bu da Diyarbakır’da ciddi karşılık görmüş görünüyor. Siz de takip ediyorsunuz.”

‘Erdoğan için hazırlık yapıyorlarsa bir adım ileri atamazlar’

Özel, ‘yeni çözüm sürecine’ ilişkin gelen “Bu süreçten artık geri dönüş yok mu?” şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi:

“Neyi tarif ettiklerini bilmediğimiz için geri dönüşü var mı yok mu bilmem. Eğer Türkiye’nin en önemli sorununu çözmek için adım atıyorlarsa buradan geri adım olmaması lazım. Ama Tayyip Erdoğan’ın sorununu çözmek için bir hazırlık yapıyorlarsa, bu kadar samimi duygularını bu insanların kullanarak Tayyip Erdoğan için bir hazırlık yapıyorlarsa orada da bir adım ileri atamazlar.”

İktidar medyası Bahçeli’nin ‘Öcalan’ çağrısıyla anında hizaya girdi: Biri hariç

Selvi’den al haberi: Öcalan ‘Buradan tabutla çıkmak istemiyorum’ demiş