CHP lideri Özgür Özel erken seçim istiyor, bunun için de son dönemini geçiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir öneride bulunuyor: 'Biz Erdoğan'ı yeneceğimize inanıyoruz, onun karşımızda aday olmasını istiyoruz.'

Mevcut Anayasaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Mayıs 2023’te son kez Cumhurbaşkanı seçildi, normal şartlarda bir daha bu makama aday olamayacak. Daha doğrusu şu: Sadece parlamento beşte üç çoğunlukla erken seçim kararı alırsa Erdoğan yeniden aday olabiliyor.

CHP lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şartlı bir önerisi var: Eğer 2026 baharına kadar bir tarihte erken seçim arzu ederse, CHP olarak Meclis’te beşte üç çoğunluğun oluşmasına yardımcı olacaklarını, yani erken seçimde Tayyip Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olmasının önünü açacaklarını söylüyor.

Özgür Özel aslında bu söylemi bir süredir zaman zaman gündeme getiriyor, hatta son günlerde daha sık erken seçimden söz eder oldu. Ama bu son sefer söylediği sözler, Erdoğan’a adaylık vaadinin biraz daha geniş yorumlanmasına sebep olacak nitelikteydi.

Dün sabah Halk TV’de katıldığı yayında “2025 Kasım’da koyalım sandıkları. Erdoğan da aday olsun. Yeni bir süreci başlatalım. Erdoğan 2026’nın baharında sandığı koysun, aday olsun, biz de onu yenelim” diyen Özel şöyle devam etti:

“Ben şunu istemem; ’23 yıl kazandı kazandı, aday olamadı gitti.’ Öyle bir şeyi Türk siyasi tarihine bırakmak istemem. Erdoğan’ı yenebileceğimizden hiçbir şüphem yok. Seçimleri yenileyeceğiz. Bizim kimseden korkumuz yok. Erdoğan’ın aday olmasını ve onu yenerek bu sürecin tamamlanmasını Cumhuriyet Halk Partisi ve Türkiye demokrasisi açısından sağlıklı görüyorum.”

Mevcut anayasaya göre erken seçime iki yolla gidilebiliyor:

1-Meclis’te beşte üç çoğunluk erken seçim kararı alabiliyor; o zaman milletvekili seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi yeniden yapılıyor, bu yapılırken mevcut Cumhurbaşkanı’nın son dönemi bile olsa bir kez daha seçime katılması mümkün oluyor;

2-Erken seçime tek başına Cumhurbaşkanı karar verebiliyor, bu durumda hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem parlamento seçimi yenileniyor ama seçim kararı alan cumhurbaşkanı eğer son dönemindeyse bu yenilenen seçimde aday olamıyor.

Cumhurbaşkanlığı görevine son kez 28 Mayıs 2023’teki seçimde seçilen Erdoğan bu makamda ikinci ve son döneminde. Üstünden henüz sadece bir yıl geçmiş seçimi yenilemesi kendisini siyasetten emekliye ayırması anlamına gelecek; çünkü seçimi kendisi yenilerse bir daha aday olamayacak. Yani Meclis’te beşte üçlük bir çoğunluğa ihtiyaç var ve AK Parti’yle MHP bunu tek başlarına karşılayamıyor. Muhalefette yer alan milletvekillerine ihtiyaçları var.

Ancak Özgür Özel’in son cümleleri, 2026 baharından öte bir tarihte, hatta 2028 başlarında bir erken seçime de yeşil ışık yaktığı şeklinde yorumlanmaya müsait.

‘AK Parti en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor’

Özel bahse konu programda AK Parti’nin mevcut durumuna dair görüşlerini de dile getirdi.

“Sayın Erdoğan’ı farklı yönlere çekmeye çalışan pek çok kişi var. Ancak iktidar, tükenmişlik sendromu içinde. AKP, tarihinin en büyük sarsıntılarından birini yaşıyor” dedikten sonra sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Eskiden yoksul olanlar şimdi derin bir yoksulluğun pençesinde, orta sınıf ise yoksullaşmış durumda. İnsanlar, maaşlarını kiraya verince aç kalıyorlar, karınlarını doyurunca da barınacak yer bulamıyorlar. Bu durum, öfkeye dönüşen bir hüzün yaratıyor, ancak umut ışığı da sönmüş değil. İktidar değişimi için artık günler sayılıyor.”

Erken seçim çağrılarına yanıt MHP’den geldi: Rüya görmek yerine katkı sağlayın