Cumhurbaşkanı Erdoğan'la arasındaki 'özür' polemiğine CHP lideri Özel 'son kez' diyerek yanıt verdi. Özel, Erdoğan'a Kadir Mısırlıoğlu'nu ve Ayasofya'ya ilk atanan imamın Atatürk ve İsmet İnönü'ye 'iblis' dediğini hatırlattı.

Seçimlerden sonra ‘normalleşme’ adımları atan CHP lideri Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yine ipler geriliyor. Sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu’na Özel’in sahip çıkması Erdoğan’ın tepkisini çekmişti ve bunun ardından söylemler sertleşmişti. Erdoğan Özel’den özür dilemesini istemiş Özel de buna karşılık Dilruba adına özür dilemişti. Ancak Özel’in de bir talebi vardı. O da Erdoğan’ın 2022 yılında Gezi Parkı eylemlerine katılanlara ‘sürtük ve çürük’ demesi dolayısıyla özür dilemesini istemişti.

Erdoğan bu sözlerinden geri adım atmadı, Özel’in özür talebini reddetti:

“Gezi olaylarıyla ile ilgili tarih ve bağımsız Türk mahkemeleri hükmünü vermiştir. Türkiye’ye milyarlarca dolar faturası olan bu kalkışma üzerinden kendilerince biz özür bahsi açıyorlar. Evet, 11 sene sonra da olsa bu hadiseyle ile ilgili samimi nedamet cümlelerine ihtiyaç vardı. Özür dilemesi gereken birileri varsa demokrasiyi savunanlar değil, bu hadisede asıl öz eleştiri vermesi gerekenler sokakları kargaşaya boğanlardır. Milletin otobüslerini yakıp yıkanlardır. Çıkıp özür dilemesi gerekenler, polise saldıranlar, esnafın camını indirenlerdir. Özür dilemesi gerekenler Türk ekonomisine milyarlarca dolarlık zarar çıkaranlardır.”

‘2025 Kasım son tarih’

Bugün Özel İzmir’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken özür polemiğine ilişkin son defa konuştuğunu söyledi ve özür dileyecek bir söz sarf etmediğini belirtti. Ayrıca Erdoğan’ın ‘eski kavgalara’ dönmek istediğini de ifade ederek “Yok efendim Dilruba yanına oturdu. AKP’lileri üzdüyse o gençtir, ben onun adına özür diledim. Şimdi de Erdoğan özür dilesin. Özür dilemek, normalleşme çağrısı yapmak, vatandaşın derdine eğilmek cesaret işi. Bunun maliyetini hesaplarsanız sonunuz geldi demektir” dedi.

Dilruba cezaevinden çıktıktan sonra İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına katılmış ve protokolde Özel’in yanına oturmuştu. Özel de buna atıf yaparak Kadir Mısırlıoğlu’nu hatırlattı Erdoğan’a:

“Yanına oturtmayla olsaydı… ‘Atatürk heykelleri yerde köpek leşi gibi sürüklenecek’ diyen adamı, ‘Atatürk’e zerre muhabbet besleyen ne ölüme ne dirime gelsin’ diyen adamın Tayyip Bey dirisine gitti ziyaret etti, yatağının ucuna oturdu, elini tuttu, gözüne baktı. Ölüsüne de beş tane bakan yolladı. E Tayyip Bey Kadir Mısırlıoğlu’nun ifadeleri için bir özür dilesin bakalım. Yanına gitmekle bu ifadelerin hepsi sahipleniliyorsa hadi bakalım Tayyip Bey. Ayasofya’ya ilk atadıkları imam döndü İsmet Paşa’ya ‘iblis’, CHP’lilere ‘kafir’ dedi. Atatürk’e dolaylı yoldan ‘bunların hepsi kafir, iblis’ dedi. Ne diyeceğiz bunlara?”

Erdoğan’ın Mısırlıoğlu ziyareti.

Birilerinin cami cami gezip hala CHP’lilere hakaret ettiğini belirten Özel, bu kişilerin kadınların namusuna dil uzattığını söyledi ve “Hadi onlar için özür dileyin. Bu ülke yüksek tansiyon istemiyor. İktidardan icraat, muhalefetten hizmet istiyor. Artık bu kavgadan vatandaş illallah dedi. Tayyip Bey size verilen bu akıl yanlış. Yok efendim Gezi… Oradan bir kutuplaşma çıkaracak. Gezi’den özür dilenecekse Vera’dan dilenmeli. Bu konuda daha Erdoğan’a bir kelime daha yanıt vermeyeceğim. 2025 Kasım son tarihtir. Tayyip Bey gelsin vatandaşı rahatlatsın. En büyük hakem kararı versin, kavga-hakaret-küfür etmeden. Biz yeterince küfür-hakaret duyduk” dedi.

Öte yandan AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar’ın kendisine 100 bin TL’lik dava açmasına ilişkin soruya yanıt veren Özel şunları söyledi:

“Şaşırmadım. Meclis’te de yüzüne söyledim, o gün de iki dava açmıştı. Ceza davası yürümedi. Tazminat davası o gün 500 bin liraydı, biz kazandık. Akar’ın arkadaşlarının bedduasını aldığını sözlerine arkasında bir kişi bulamadı. Bana 224 emekli general, amiral ve kıdemli albay senin lehine tanıklık edeceğiz diye dilekçe verdiler, mahkeme orada bitti.

Akar bugün zevahiri kurtarmasın. Gerçekten güveniyorsa bugünkü parayla 2.5 milyonluk dava açsın çıkalım hesaplaşalım. Benim arkamda onu tanıyan 224 silah arkadaşı var. Arkadaşlarının deyimiyle o devir geçti. ‘Su uyur Hulusi akar…’ Artık o devir geçti. Artık akamıyorsun. Kimse partisine, bulunduğu makama güvenip kabadayılık taslamaya çalışmasın, herkes kimin ne olduğunu biliyor.”

Özel, Gezi eylemcilerine ‘sürtük’ dediği için özür dilemesini istedi ama Erdoğan geri adım atmadı