AK Parti hükümetine yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le yapılan söyleşiyi manşete taşıması dikkat çekti.

Tercih ettiği yayın politikası nedeniyle AK Parti hükümetine yakınlığıyla bilinen Sabah rutininde ‘değişikliğe’ gitti. Genellikle manşetinde doğrudan veyahut dolaylı olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili haberlere yer veren gazete dün yazarları Yavuz Donat’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yaptığı söyleşiyi büyük görmeyi tercih etti.

Birinci sayfada ‘Makama saygıdan asla taviz yok’ başlığı kullanılıyor ve Özel’in “Bayram günü Sayın Cumhurbaşkanı’nı arayacağım, bayramını tebrik edeceğim,” “Kendisinden randevu isteyeceğim. Nereye randevu verirse orada görüşeceğim,” “Eskisi gibi ‘Ben senin yanına gelmem’ yok. Böyle bir siyaset izlemeyeceğim,” “En sert muhalefet olacağız, fakat nezaketten ve makamlara saygıdan asla taviz vermeyeceğiz” gibi sözlerine yer veriliyor.

Okurlara not düştü: Kelimesi kelimesine

Donat’ın köşesinde bahse konu sözleri aktarmadan önce okurlarına “Kelimesi kelimesine… Banttan çözüm… İşte CHP Genel Başkanı’nın sözleri” notu düşmesi de ilgi uyandıran bir başka ayrıntı.

Söyleşinin tamamına bakıldığında sohbet daha çok ana muhalefet partisinin gelecek dönemde izleyeceği yol haritasını irdeleyen soru ve cevaplardan oluşuyor.

İmamoğlu ve Yavaş’a: Günü geldiğinde biri cumhurbaşkanı adayı olacak

Örneğin bir bölümde Özel partiyi bir futbol takımına benzeterek şunları söylüyor:

“Şu anda takımda iki forvet var. Biri Mansur Yavaş, diğeri Ekrem İmamoğlu. Ama birçok yeni figür de parlıyor. Bu isimlerden en iyi takımı kurmak önemli. Maçın son dakikasında penaltı kazanıldığında teknik direktör ‘Bırakın ben atacağım’ demez. En formda oyuncusuna attırır. Belediye başkanlarımız kendi aralarında çok iyi işler yapacak. Günü geldiğinde de arkadaşlarımızdan biri cumhurbaşkanı adayı olacak. Türkiye’de hepimize yetecek, hizmet edebilecek birçok mevki var.”

‘İlk’ sayılmaz

Öte yandan gazete ana muhalefet partisi liderine ilk kez yer vermiş değil.

Özel Kasım 2023’te ‘değişim’ sloganıyla yarıştığı kurultayı kazandıktan bir hafta sonra ‘CHP Genel Başkanı’ titriyle yine Donat’la konuşmuştu. Ancak bu bir söyleşi değildi, yazarın Özel’den gelen telefonu köşesine taşımasından ibaretti.

13 Kasım 2023 tarihli o yazıda şunlar yer alıyordu: “Geceydi… Saat 24.00’e yakın… Telefonum çaldı… Arayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’di. ‘Yazılarınızı okudum’ dedi. Azerbaycan üzerine yazdıklarımızdan söz ediyordu. – Dost ve kardeş Azerbaycan’ı kırmışız… Yanlış yapmışız… Tamamen bizim hatamız. Yıllardır CHP’den böyle bir ses… Hatayı kabul… Özeleştiri duymamıştık. Tek kelimeyle… Sevindik.”

Gazete bu bölümü ‘Özgür Özel ile ne konuştum’ başlığıyla birinci sayfanın eteğinde vermişti.

Sabah’ın 13 Kasım 2023 tarihli birinci sayfası.