CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Erzincan Cezaevi önünde yaptığı açıklamada "Kader mahkumlarına Cumhuriyetimizin 100. yılında bir şans vermemizi şart olarak görüyorum" dedi. Sarıgül daha önce farklı cezaevleri önünde de bu talebini dile getirmişti.

Türkiye’deki cezaevlerinin toplam kapasitesi 289 bin 974 kişi ama Ocak 2023 sonu itibarıyla cezaevlerinde 341 bin 497 kişi bulunuyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, bu kişilerin 298 bin 975’i hükümlü, 42 bin 522’si tutuklu.

Bu sayının azaltılması için 2020 ve 2023 yıllarında  infaz düzenlemesi yapıldı. Düzenlemeler kapsamında binlerce kişi cezaevlerinden çıktı ancak kısa süre içinde bu rakamlar yine eski seviyelerine geliyor. Yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bu konu siyasetin de sürekli gündeminde. Özellikle Milliyetçi Hareket Partisi af talebini zaman zaman dile getiriyor. Genel af talebini sürekli dillendiren bir siyasi de CHP’li Sarıgül.

Uzmanlar ise böylesi bir affın ceza infaz sistemine zarar vereceği, cezasızlık algısı yaratacağı görüşünde.

CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül, dün Erzincan Cezaevi önünde bir açıklama yaptı. Af talebini dile getiren Sarıgül, “Siyasetçiler milletle devlet arasındaki köprülerdir. Toplumsal talep ve istekleri duymak ve duyurmak siyasetçinin görevidir. Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine toplumda bir af beklentisi var. Bu beklentiyi görmezden gelemeyiz” diye konuştu.

Sarıgül, Erzincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü önünde, gazetecilere yaptığı açıklamada, 98. cezaevi önünden açıklama yaptığını söyledi.

Eski Bakan Doğan: Genel af geliyor, siyasi mahkumları da kapsayacak

Af çağrısını yineleyen Sarıgül, şunları kaydetti:

“Erzincan Cezaevi’nin önünden cennet vatanıma sesleniyorum. Pandemi koşulları münasebetiyle hızlı yargılamalar ve gözden kaçan bazı konular oldu. Özellikle binlerce gencimiz uyuşturucu batağıyla karşı karşıya kaldı ve ne yazık ki bu gençlerimiz şu anda kader mahkumu durumunda. Cezaevlerinde dünyaya gelen 2 binin üzerinde çocuğumuz var, daha yaşamla tanışamadılar. Cezaevinin dışında binlerce çocuğumuz var. Ne yazık ki annelerini babalarını göremediler. Benim vicdanlı devletim, benim merhametli devletim, benim adaletli devletim, inanıyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılında toplumsal barış için kardeşlik hukuku için geniş kapsamlı bir af çıkaracak. Kader mahkumları da aileleriyle ve toplumla buluşacak. Kader mahkumlarına Cumhuriyetimizin 100. yılında bir şans vermemizi şart olarak görüyorum.”

Mustafa Sarıgül’den Erzincan zaferi