CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in dünyaca ünlü Kürt soprano Pervin Chakar’ın konserine katılıp konserden sonra sanatçının elini öpmesi tartışma yarattı. Özel’e hem destek geldi, hem de sert eleştiriler yöneltildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel 19 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de Süreyya Opera Sahnesi’nde ünlü Kürt soprano Pervin Chakar ve piyanist Paolo Villa’nın “Bir Opera Gecesi” dinletisine katılmıştı. Dinletide CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HEDEP Van Milletvekili Pervin Buldan, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Anavatan Partisi’nin eski genel başkanı Nesrin Nas da vardı.
Özel etkinliğin ardından paylaşım yapıp “Sn. Chakar’ın performansı kadar verdiği barış kardeşlik mesajları ve deprem acımızı paylaşması da etkileyiciydi” demiş, bu paylaşımına fotoğraflar da eklemişti. Bir fotoğrafta Özel’in reverans yaparak Chakar’ın elini öptüğü görülüyordu.
Fotoğraf üzerine iktidara yakın medyada Chakar’ın eski röportajları yayınlanmaya başladı. Sabah’ın internet sitesinde Chakar’ın 2021 yılında Kürt devleti kurulması gerektiğine ilişkin röportajına yer verildi. Chakar’ın “Mecburi bir sürecin sonunda Türklerle aynı toprakları paylaşıyoruz. Onların dillerini öğreniyor ve konuşuyoruz. Kültür ve geleneklerini biliyoruz. Tekrar etmekte fayda var, mesele statü meselesi. Kürtlerin devleti yoksa Kürt soprano da olmaz Kürt besteci de olmaz” dediği yazıldı.
Ahaber’in internet sitesinde ise haber “CHP Lideri Özgür Özel HDP’li Pervin Buldan ile opera dinletisine katıldı! Türkiye düşmanı Pervin Chakar’ın önünde eğilip elini öptü” başlığıyla yayınlandı.
Haberde Chakar’ın 2020 yılındaki bir demecine de yer verildi. Haberde demeç şu şekilde sunuldu:
“2020’deki açıklamasında Türkleri ‘Kürt eserlerini talan etmekle’ suçlayan Chakar ‘Kürtler bölünmüş olmakla kalmadılar, onların topraklarını işgal edenler fırsat buldukça onların topraklarını bir savaş alanına çevirdiler, ekonomilerini yok ettiler, tarlalarını yakıp hayvanlarını öldürdüler, dillerini kestiler. Bu böyleyken bize ait olan pek çok eserin de hem Türkler hem Ermeniler tarafından kendilerine mal edildiğine tanık olduk. Yüzlerce Kürt müzik eseri bu iki halk tarafından resmen talan edilmiştir. Devletiniz yoksa birileri mutlaka bu zenginliğe sahip çıkmak, yağmalamak veya benimsemek için ortaya çıkacaktır’ ifadelerini kullanmıştı.”
Takvim gazetesi de “Özgür Özel Türkiye düşmanı Pervin Chakar’ın elini öptü!” başlığını kullandı.
Konserden kayıt paylaşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Yakında ‘Opera’ya gitmek de terör faaliyetidir’ derler. Türkiye’nin ortak değeri Kürtlerle, Kürt sanatçılarla, siyasetçilerle ve sıradan vatandaşlarla uğraşanlar; diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını parayla satıyorlar. Kürtler; bu Cumhuriyetin sonradan değil, kuruluşundan beri vatandaşlarıdır. Diline ve kültürüne bir konser nedeniyle saldıranlar bilmeliler ki; Kürtler vatandaşlıklarını parayla satın almadılar ya da sonradan kazanmadılar. Mücadeleleri de sizin bu saldırılarınıza karşı eşit vatandaşlık içindir” dedi.
‘Seçim afişi’ eleştirisi geldi
Gazeteci Yılmaz Özdil ise tartışma yaratan fotoğrafın iktidar tarafından yerel seçimlerde kullanılacağını söyledi. Özdil “Her şeye itiraz etmeyin, değişime bir şans verelim diyorlardı, buyrun… Yerel seçimin seçim afişi AKP’ye hediye edildi!” diye yazdı.
Müzisyen- solist Güvenç Dağüstün ise Özdil’in paylaşımına “Pervin Çakar çok değerli Kürt opera sanatçısıdır. Defalarca aynı sahnede birlikte yer aldığım, gurur duyduğum bir kadındır. Meslektaşımdır. Ne kadar ayıp ya! Koca koca adamlar, böyle şeyler yazmaya utanmıyorsunuz” sözleriyle yanıt verdi.
Chakar’dan yanıt var: Sanatımla cevap vereceğim
CHP Genel Başkanı Özel’in ve kendisinin hedef alınmasının ardından Pervin Çakar’dan yanıt geldi. Chakar, Almanca, Çekçe, İtalyanca ve Fransızca eserlerin yanında kendi anadili olan Kürtçe eserler de seslendirdiğini söyledi, “Anadilimde şarkı söylemek en büyük hakkım olduğunu düşünüyorum. Ve bunun için izin almayı da düşünmüyorum kimseden” diye ekledi.
Konserlerine daha önce pek çok siyasi ismin geldiğini belirten Chakar “Kral Charles ve Camilla da İtalya’da opera temsilimize gelmişti. İrlanda Cumhurbaşkanı teşrif etmişti. Eski Irak Cumhurbaşkanı konserimi takip etmişti” dedi.
Chakar “Dünden beri yazılan ve çizilenlere inat sanatımı icra etmeye ve bunu pek çok sahneye taşımaya devam edeceğim. Sanatçılar aynı zamanda hem barış elçisi, hem iyiliğin hem de kültürün en büyük taşıyıcılarıdır. Yaptığım sanat siyaset üstüdür. Irkçı ve hakaret dolu sözlere sanatımla cevap vermeyi yeğliyorum” dedi.
AK Partili belediyeden ödül almış
Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları Chakar’ın 2013 yılında AK Parti’li Beyoğlu Belediyesi ve Andante Dergisi’nin düzenlediği 4. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın En İyi Kadın Opera Sanatçısı” ödülünü kazandığını hatırlattı.
Bahçeli ‘sözde sanatçı’ dedi
Son olarak MHP lideri Devlet Bahçeli grup toplantısında Chakar için “sözde sanatçı” ifadesini kullandı. Bahçeli, “Kürdistan’dan bahsedip Türkiye’yi işgalci diye karalayan sözde sanatçının elini öpmesi utanç verici bir ayıp ve rezalettir. Eğer eli öpülecek hamıefendi arıyorsanız Meclis’teki AKP ve MHP grubuna bakın her hanımın eli öpülecektir. Öpecek eli tanımayanların milletten tekme yemeleri mutlaktır. Bir bölücünün elini öpmek CHP mazisini inkar, Türkiye’ye rest çekmektir” diye konuştu. Bahçeli, “Bu sefil fikri kimin verdiği açıktır. CHP Genel Başkanı maalesef kukladır. Kuklacı ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır” dedi.
Pervin Chakar kimdir?
19 Haziran 1981, Mardin doğumlu soprano sanatçısı. Türkiye ve İtalya’da şarkıcı olarak eğitim almış, şu anda Almanya’da yaşıyor.
İtalyan hükümetinden gelen bir bursla Chakar eğitimine İtalya’daki Academia D’arte Lirica ve Academia Musicale Umbria’da devam etti ve burada Carmen Gonzalez, William Matteuzzi, Sergio Bertocchi ve Michela Sburlati ile çalıştı. 2008 yılında Chakar, İtalya’daki Perugia F. Morlacchi Devlet Konservatuarı’ndan en yüksek onur derecesiyle diploma aldı ve aynı konservatuvarda yüksek onur derecesiyle yüksek lisans derecesini tamamladı. Evrensel ile yaptığı röportajda Çakar, Kürt müziğine olan ilgisinin İtalya’da başladığını belirterek Kürt müziğini klasik müzikle harmanlama fikrini anlatmıştı.
Uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Soprano Pervin Çakar, 2012’de ‘Orfee d’Or (Altın Orfeo)’ Leyla Gencer Büyük Ödülü’nü kazandı.