Mayıs ayından bu yana tartışılan sokak hayvanları yasasının önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Düzenleme başta sahipsiz sokak köpeklerinin enjeksiyonla öldürülmesini öngörüyordu. Sahipsiz köpek popülasyonuyla bu şekilde mücadele etme konusunda iktidar partisi neredeyse hem fikir görünüyordu. Ancak bu yöntem kısa sürede kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Tepkilere AK Parti içinden de katılanlar oldu.
Gelinen noktada sokak köpekleri düzenlemesinde ‘uyutma’ seçeneğinden geri adım atılarak kısıtlama getirildiği belirtildi. Teklifte bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin ‘uyutulması’, yani enjeksiyonla öldürülmesini öngören modelden vazgeçildi. Uyutma seçeneği yalnızca kuduz, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve rehabilite edilemeyen sokak köpekleri için uygulanacak. Meclis tatile girmeden yasalaşması beklenen teklifte sorumluluğunu yerine getirmeyen kişi ve kurumlara para cezası kesileceği belirtildi.
AK Parti teklifi 12 Temmuz’da muhalefet partilerine, önümüzdeki hafta da Meclis’e sunmayı planlıyor. Uzlaşı sağlanması halinde ise Meclis tatile girmeden teklifin yasalaşabileceği, aksi takdirde yeni yasama yılına kalabileceği ifade ediliyor.
AK Partililerin sızdırdığı yasa teklifi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik öngörüyor.
AK Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre teklifte yer alması beklenen düzenlemeler şu şekilde:
‘Mahallenin maskotu’ olarak nitelendirilen, mahalleli tarafından beslenen, uysal, insanlara zarar vermeyen hayvanlar bulundukları yerde yaşamaya devam edecek.
Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike yaratan hayvanlar belediyeler tarafından toplanarak barınaklara alınacak. AK Parti’nin ilk taslağında bu durumdaki hayvanların bir ay içinde sahiplendirilmemesi halinde uyutulması öngörülüyordu. Ancak bu konuda geri adım atıldı ve barınaklara alınan sağlıklı hayvanların uyutulması seçeneğinden vazgeçildi.
Barınaklara alınan hayvanlar öncelikle sahiplendirilecek. Sahiplenilmeyen hayvanlar barınaklarda yaşamaya devam edecek, ancak kısırlaştırıldıktan sonra yeniden sokağa salınmayacak.
Yasa teklifi hayvan barınakları yapımı konusunda belediyeler üstündeki denetimlerin artırılmasını öngörüyor. Belediyelerin barınak ve rehabilitasyon için ayırdıkları bütçeyi doğru şekilde kullanıp kullanmadığı denetlenecek. Sokak hayvanlarına ayrılan bütçeyi farklı amaçlarla kullanan belediyeler cezalandırılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme dahil tüm rehabilitasyon süreçlerinden sorumlu olacak. Kaçak hayvan üretimi yapanlara ve hayvanlarını sokağa terk edenlere uygulanan cezalar artırılacak. Hayvanlarını sokağa terk edenler 50 bin liraya kadar para cezası alabilecek. Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.
Kısırlaştırma ve sahiplendirmeye yoğunlaşan bir kanun
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da bugün katıldığı televizyon programında “Asıl sorun sahipsizlikten kaynaklanıyor. Bu hayvanların alınıp rehabilite edilip sahiplendirilmesiyle ilgili kampanya yapılmasına yönelik hususlar vardı bizim çalışmamızda. Özellikle kısırlaştırma ve sahiplendirmeye yoğunlaşan bir kanun bu. Hayvanlara eziyet etmeyi haklı kılacak bir şey olması söz konusu bile değil. Düzenleme bir bütün olarak uygulanmazsa sonuç alınamaz” dedi.