CHP Diyarbakır Milletvekili Tanrıkulu, Demirtaş ve Mızraklı'yı Edirne F Tipi Cezaevi'nde ziyaret etti. Tanrıkulu ziyaret sonrası yaptığı açıklamada 'Elbet bir gün Türkiye’nin Kürt meselesini cezaevleri önünden konuşmadığımız günler de olacak' dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu dün iki siyasetçiyi ziyaret etti ve cezaevi önünde açıklama yaptı.

“Yıllardır Türkiye’nin Kürt meselesinin siyasi rehinesi olarak Selahattin Demirtaş burada tutuklu olarak bulunuyor” diyen Tanrıkulu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “Bu delillerle tutuklanamaz” kararı verdiğini söyledi. Buna rağmen AİHM kararlarının uygulanmadığını hatırlatan Tanrıkulu “Haksız bir yargılama sonucunda mahkum edildi, dosyası şu anda istinafta. Gelişmeleri, siyasi gelişmeleri de yakından takip ediyor. Elbet bir gün Türkiye’nin Kürt meselesini cezaevleri önünden, duruşma salonlarından konuşmadığımız günler de olacak” dedi.

Selahattin Demirtaş ve Adnan Selçuk Mızraklı.

2016 yılından beri tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı Kobani Davası’ndan 16 Mayıs 2024’te karar çıktı. Demirtaş için tutukluluk halinin devamına ve 28 yıl hapis cezasına karar verildi. Diğer suçları da ele alınarak Demirtaş için toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Selçuk Mızraklı da 2019 yerel seçiminde Diyarbakır’da belediye başkanı seçilmişti. Ancak aynı yılın ağustos ayında Mızraklı görevden alındı ve 22 Ekim’de tutuklandı.

Başak Demirtaş ‘sahte rapor’ davasında beraat etti