Gezi tutuklusu Can Atalay, 14 Mayıs’ta TİP’ten milletvekili seçildi, ancak henüz hapisten çıkmadı. TBB, Atalay'ın bireysel başvurusu hakkında yayınladığı görüşünde, ‘Tahliye edilerek yeminini edip göreve başlayabilir. Tedbir niteliğinde olan tutuklama, zorunluluk değildir" denildi.

Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay’dan milletvekili seçildi. Gezi Davası’ndan tutukluluğu devam eden Atalay’ın tahliyesi, Yargıtay tarafından reddedildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, oy birliğiyle Atalay’ın tahliye talebini reddetti. Ret kararına itiraz Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne yapıldı. Bu itiraz ise, oy çokluğuyla kabul edilmedi. Mazbatasını avukatları aracılığıyla alan Atalay’ın TBMM’deki danışman kadrosunun ataması da yapıldı.

Tahliye talebi anayasanın 14. maddesi gerekçe gösterilerek Yargıtay’daki iki ceza dairesi tarafından da reddedilen Atalay, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Atalay, yüksek mahkemeye yaptığı başvuruda, adil yargılanma hakkının; seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ve kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

İYİ Partili Türkoğlu’ndan Can Atalay’a ziyaret: Meclis’te de gündeme getireceğim

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Şerafettin Can Atalay bireysel başvurusu hakkındaki görüşü, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığı’na sundu.

TBB’nin Can Atalay bireysel başvurusu hakkındaki görüşünde, şu ifadeler yer aldı:

“Milletvekili Şerafettin Can Atalay tahliye edilerek milletvekili yeminini edip göreve başlayabilir. Bu süreçte TBMM, kendisinin kazandığı milletvekili dokunulmazlığını kaldırma yetkisine hâlen sahiptir. Bu durumda, bir tedbir niteliğinde olan tutuklama bir zorunluluk olmadığından, yasama faaliyetlerine katılabilecek olan milletvekilinin yargılanmasına devam edilmesine bir engel de olmayacaktır.

Can Atalay’ın milletvekilliği görevini yapmasının sağlanması amacıyla tahliyesi, hakkındaki yargılamanın mutlak surette durması anlamına dahi gelmemektedir. Muhakemenin sonuçlarının güvence altına alınması için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda kişi özgürlüğünü sınırlama dışında pek çok ceza muhakemesi tedbiri mevcuttur. Mahkemeler öncelikle kişi özgürlüğüne daha az müdahale niteliğindeki tedbirlere başvurmakla yükümlüdür.”

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’ni dinlemedi ve Can Atalay’ın tahliyesini reddetti

TBB, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti:

“TBB’nin Şerafettin Can Atalay bireysel başvurusu hakkındaki görüşü, Anayasa Mahkemesi başkanlığına sunulmuştur.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi tarafından 2023/53898 no’lu Şerafettin Can Atalay başvurusu hakkında hazırlanan 3 taraf görüşü (Amicus Curiae), 22 Eylül 2023 tarihinde, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’nın değerlendirmesine sunulmuştur.

TBB tarafından, Avukatlık Kanunu hükmünce “Hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görev bilinci ile hazırlanan görüşte yer alan gerekçeler çerçevesinde, Anayasa Mahkemesi’nden beklenen; milletvekilinin başvurusunu ve ivedilikle gündeme alarak, vereceği ihlal kararıyla, başvurucu hakkında tahliye kararı verilmesini sağlamaktır.

Tutuklu vekil Can Atalay’dan Anayasa Mahkemesi’ne başvuru