Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanan ancak DEM Parti'nin 'düzenleyeceğiz' dediği miting nedeniyle şehirde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Sonuçta basın açıklaması yapılmasında anlaşıldı. 

Diyarbakır Valiliği’nin yasakladığı, DEM Parti’nin düzenleyeceğini duyurduğu “Tecride Karşı Özgürlük Mitingi” nedeniyle şehirde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yalnızca Diyarbakır’daki değil, diğer illerdeki polisler de takviye edilerek beş bin polis görevlendirildi. ‘Yasaklı’ miting için Sanat Sokağı’nda toplanıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın da bulunduğu kalabalığın dağılması için polis uyarı anonsları yaptı. Kalabalık İstasyon Meydanı’na yürümek istedi ancak polis izin vermedi. DEM Partililer Emniyet yetkilileri ile görüştü, görüşmeler sonucunda Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapılmasında anlaşıldı.

Miting PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkarılmasını protesto etmek ve “Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek” amacıyla DEM Parti’nin öncülüğünde bugün öğle saatlerinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yapılacaktı. Ancak “Kamu güvenliği ve halkın huzurunu bozacağı” gerekçesiyle birkaç gün önce mitingin yasaklandığını açıklayan Diyarbakır Valiliği çözüm olarak kentte yoğunluk güvenlik önlemleri aldı. Önce mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı polis bariyerleriyle kapatıldı. Diyarbakır’ın birçok noktasına  Toplumsal Olaylara Mücadele Aracı (TOMA) ve çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi. Takviyelerle birlikte beş bin polisin görevlendirildiği öğrenildi. Güvenlik kontrolleri sonucu en az 20 kişinin de gözaltına alındığı aktarıldı.

Yalnızca miting alanı ve miting alanına yakın yerler değil valiliğin aldığı yasaklama kararı kapsamında Diyarbakır’a girişlerde de yoğun güvenlik önlemleri alındı ve girişler kontrollü sağlandı, miting için geldiği tespit edilen kişiler kente alınmadı.

Polisten ‘uyarı’ anonsu, Sanat Sokağı’nda basın açıklamasına izin

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan DEM Partili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, DEM Partili milletvekilleri, DEM Parti ilçe ve ilçe belediye eş başkanları ile diğer katılımcıların yer aldığı grup İstasyon Meydanı’da yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan Sanat Sokağı’na geldi. Polis toplanan grubun etrafında çember oluşturdu ve kalabalığın dağılması için uyarı anonsları yapmaya başladı.

Mitingin yapılacağı duyurulan İstasyon Meydanı’na çıkan caddeler trafiğe kapalı tutulurken izin verilmemesine rağmen kalabalığın dağılmaması üzerine emniyet yetkilileri alana geldi ve DEM Partililer ile görüştü. Bir süre devam eden görüşmeler sonucunda İstasyon Meydanı’na yürünmesine izin çıkmadı ancak Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapılmasına müsaade edildi.

AK Parti ve MHP cephesinde yedi alamet: DEM Parti’yle ‘yumuşama’ yeni bir süreç mi getiriyor?