YRP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç Çevre Bakanı Kurum'un toplantısında yaşanan protokol kriziyle ilgili konuştu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Gülpınar'ın dışlanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek Ankara'ya çağrı yaptı.

AK Parti’nin yakın zamana dek kale olarak gördüğü, ancak 31 Mart’taki yerel seçimlerde el değiştirerek Yeniden Refah’a geçen Şanlıurfa bu kez protokol kriziyle gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un kentte düzenlediği toplantıda büyükşehir belediye başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın yeri değiştirildi.

Aslında sandalyesi Kurum’un yanında olacaktı. Ancak programın başlamasına kısa süre kala sırası daha aşağı alındı. Duruma tepki gösteren Gülpınar şunları söyledi:

“Malatya’da, Maraş’ta, Adıyaman’da da muhalefet partisi belediye başkanı aynı şekilde koordinasyon toplantısında burada değil de orada oturmuştu. Sizin söylediğiniz siyasi anlayış, siyasi ittifak baştan beri böyle başlarsa farklı bir muameleye tabi tutulursak, burada 350 bin kişinin iradesiyle Allah bize nasip etti, bu koltuğa oturduk. Burada sizin birazdan dile getireceğiniz şeyler direk Büyükşehir Belediye Başkanını ilgilendiren talepler. Ben herhangi bir görüntü verme taliplisi değilim. Biz yine de her şartta taleplerimizi sizlere ileteceğiz. Bu talepler şahsi taleplerim değil Urfa’nın talepleridir.”

Bu noktada Gülpınar’ın uzun yıllar AK Parti’de siyaset yaptığını, ancak Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olma isteği parti yönetimince reddedilince ayrılıp Yeniden Refah’a geçtiğini ve seçimi kazandığını belirtelim.

‘Sınırları zorlayan bir tam hukuksuzluk hali’

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç da Gülpınar’a ayrımcılık yapıldığını savunarak yaşananlara tepki gösterdi. Kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“Şanlıurfa’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum’un katılımıyla icra edilen İl Koordinasyon Toplantısı’nda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Mehmet Kasım Gülpınar’ın adının salona girildiği anda Divan’dan alınması sınırları zorlayan bir ‘tam hukuksuzluk’ halidir. Devleti, kurumları, hukuk sistemini yok saymaktır.

Bir gün önce Adıyaman’da, CHP’li belediye başkanı, olması gerektiği gibi Divan’a dahil edilirken ertesi gün aynı içerik ve ad altında yapılan bu toplantıdan Büyükşehir Belediye Başkanı’nın şahsında Şanlıurfa’nın, Şanlıurfalıların dışlanması kabul edilebilir bir durum değildir. ‘Ankara’nın bu saygısızlık, hukuksuzluk ve ilkelliğe kayıtsız kalmayacağını, yeni bir demokrasiyi yok sayma ve umutsuzluk vakasını izlemekle yetinmeyeceğini umuyoruz.

‘Gülpınar’a ilkelliğe karşı sergilediği ilkeliliği nedeniyle teşekkür ediyoruz’

Her şeye rağmen salonu terk etmeyen, Şanlıurfa’nın hukukuna sahip çıkan, tepkisini azami bir devlet adamlığı ciddiyeti ve nezaketi ile seslendiren Yeniden Refah Partili Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Kasım Gülpınar’a da adını Divan’dan çıkaran ilkelliğe karşı sergilediği ilkeliliği nedeniyle teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Gülpınar’ın orada dediği gibi ‘Bir şeyi yok saymanızla o şey yok olmaz.”

Hayır, yanlış biliyorsunuz, Ak Parti’yi Yeniden Refah engellemedi