Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanan ancak DEM Parti'nin 'düzenleyeceğiz' dediği miting pazar günü yapıldı. Bakan Yerlikaya mitingden sonra 'harekete geçtik' dedi. Beş kişi gözaltına alındı, bir kişi tutuklandı.

Diyarbakır Valiliği’nin yasakladığı, DEM Parti’nin düzenleyeceğini duyurduğu “Tecride Karşı Özgürlük Mitingi” 13 Ekim Pazar günü Diyarbakır’da infiale sebep oldu. Şehirde olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı mitingde DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da vardı. İstasyon Meydanı’na yürümek isteyen kalabalığa polis izin vermedi. DEM Partililer Emniyet yetkilileri ile görüştü, görüşme sonucunda Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapılmasında anlaşıldı.

‘Yasaklı’ miting ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ‘harekete geçtik’ dedi ve yedisi DEM Parti milletvekili 13 hesap yöneticisinin tespit edildiğini, gözaltına alınan beş kişiden birinin tutuklandığını ve dördü hakkında adli kontrol kararı alındığını bildirdi.

Pazar günkü mitingden sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Diyarbakır Valiliğince “kamu düzeni ve güvenliğinin bozulmaması amacıyla” alınan yasaklama kararına rağmen mitingin 13 Ekim Pazar günü yasa dışı şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldığını anımsattı ve “Terör propagandası yapılmaya çalışılan ve şiddeti öven sahnelere kesinlikle müsamaha göstermeyiz” dedi.

Ayrıca “mitingi yapmaya çalışan ve terör örgütünü destekleyici sosyal medya paylaşımlarında bulunan toplam 47 hesap yöneticisinin Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca tespit edilip haklarında işlem yapıldığını” aktardı:

“Aynı gün sosyal medya hesaplarında bölücü terör örgütü elebaşının fotoğrafını paylaşan yedisi DEM Parti milletvekili olmak üzere toplam 13 hesap yöneticisi tespit edildi. Aynı gün bölücü terör örgütü lehine örgüt propagandası yaptığı tespit edilen beş şüpheli gözaltına alındı, bir şüpheli çocuk muhafaza altına alındı. Gözaltına alınanlardan bir şüpheli tutuklandı, dört şüpheliye adli kontrol kararı verildi. Muhafaza altına alınan çocuk serbest bırakıldı. Yasa dışı propaganda yapan diğer şüphelilerin tespit işlemleri devam etmekte.”

269 örgüt üyesi şüphelisi gözaltında

Yasa dışı miting çağrısı öncesi 36 ilde (Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ardahan, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Muğla, Osmaniye, Sakarya, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Yozgat) operasyonların düzenlendiğini bildiren Yerlikaya “36 ildeki operasyonlarda ise daha önce taş ve molotofkokteyli atarak illegal sokak olaylarına katılan, üst düzey örgüt mensuplarıyla fotoğrafları tespit edilen, sözde tecridin kaldırılmasına yönelik eylemleri organize etmeye çalışan bölücü terör örgütü üyesi 269 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı” dedi.

‘Yasaklı miting’e karşı olağanüstü güvenlik önlemleri alındı, basın açıklamasına izin verildi

Yerlikaya: ‘C31K’ grubunun çocuk yöneticileri emniyette muhafaza altına alındı