Adalet Bakanı Yılmaz Tunç AYM kararına rağmen milletvekilliği düşürülen Can Atalay gündemiyle yapılacak olağanüstü toplantı öncesinde "Meclis'in yapabileceği bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırırken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Meclis’in yapabileceği bir şey söz konusu değil” açıklaması yaptı.

Can Atalay Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğuna dair karar vermesine rağmen halen Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuklu.

AYM kararının ardından TBMM Başkanlığı muhalefetten gelen çağrı gereğince partileri 16 Ağustos cuma günü Can Atalay için toplantıya çağırdı. TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş yeterli sayıda milletvekilinin imzasıyla yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu’nu Anayasa’nın 93. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 7. maddeleri gereğince 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00’te toplantıya çağırmıştır” dendi.

“Meclis’in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Can Atalay için yapılacak toplantıdan önce dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Tunç “Adli yargının verdiği kesin hüküm ortadayken Meclis’in yapabileceği bir şey söz konusu değil” dedi.

Yılmaz Tunç şunları söyledi:

Ana muhalefet partisinin genel görüşme önergesi oldu. Meclis’te toplantı için yeterli sayı bulunabilirse görüşme gerçekleştirilir. Bu Gezi Davası’yla gerçekleşen bir husus. Gezi Davası içerisinde milletvekili seçilen kişiyle ilgili dokunulmazlık… AYM ve Yargıtay arasında bir görüş ayrılığı oldu. Yargıtay Anayasa’nın 14. maddesinin açık olduğunu, bunun da dokunulmazlık içerisinde sayılamayacağını söyleyerek bir karar aldı. Burada Yargıtay ile AYM arasında görüş farkı ortaya çıktı. Kesin hüküm kalkmış değil. Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar söz konusu. AYM burada Meclis’in bir işlevi söz konusu olmadığı gerekçesiyle bir karar verdi. Burada Meclis’in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil. Cuma günü görüşmede partiler görüşlerini ifade edecektir.

“Vebali çok kötü olur”

Can Atalay için cuma günü TBMM’de yapılacak olağanüstü toplantı öncesinde anne Şükran Atalay ve baba Mustafa Atalay da açıklamalarda bulundu.
Mustafa Atalay ”Yine allem edip kallem edip bir şeyler yapmaya kalkarlarsa vebali çok kötü olur. Cuma günü olumlu haber bekliyoruz, ama inşallah hukukun arkasından dolanmazlar” dedi. Şükran Atalay ise ”Biz hala hukukun var olduğuna, bağımsız olarak yargının karar verdiğine inanmak istiyoruz. Dayanmak kolay değil, altı seneye yakındır hayatımıza müdahale ettiler dışarıdan” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi,1 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan kararında Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin işlemin “yok hükmünde” olduğuna hükmetmişti. AYM’nin kararında bu durumun Meclis Genel Kurulu’na bildirilmesi gerektiği belirtilmiş, Atalay’ın milletvekilliğine bağlanan tüm sonuçların gerçekleşmesi gerektiği vurgulanmıştı.

TBMM Can Atalay için olağanüstü toplanacak