Seçime sayılı günler kala, seçim güvenliği de gündemin en hararetli konularından birisi haline geldi. Dün Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK), iki önemli konuda karar açıklandı.
CHP, İçişleri Bakanlığı’nı GAMER adı altında paralel seçim modülü oluşturmakla suçlamıştı. Konu sosyal medyada tartışma yaratmış, yurttaşlar oylarının güvenliği konusundaki endişelerini sosyal medyadan duyurmuşlardı. YSK, İçişleri Başkanlığı’nın, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesinde oluşturulacak ‘seçim modülü’ için sandık bilgileri ve seçmen sayılarının iletilmesine yönelik talebini reddetti.
YSK’nın bu kritik kararını, konuyu CHP’den ilk gündeme getiren isim olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek sosyal medya hesabından paylaştı.
Kanunsuz emir verenler ve uygulayanlar hesap verecek…#SanaSöz#GeliyorGelmekteOlan #Haydi pic.twitter.com/rQ1L1ftM6j
— Muharrem Erkek 🇹🇷 (@MuharremErkek17) May 10, 2023
YSK: Tek yetkili benim
YSK kararından, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 27 Nisan 2023 tarihli yazıda; GAMER bünyesinde ‘seçim modülü’ hazırlandığının belirtildiği, söz konusu modülün seçim öncesi tatbikatlarda ve seçim sırasında kullanılabilmesi için Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının, ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının iletilmesinin talep edildiği belirtildi.
Kararda, seçim sonrasındaki tüm şaibeleri aydınlatma, tüm itirazları dikkate alma ve tüm seçim tutanakları kabul etme görevinin yasalara göre yalnız YSK’da olduğunun altı çizildi. Karar, şu ifadelerle özetlendi: Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nın seçim iş ve işlemleriyle ilgili bir görevi bulunmadığından Türkiye geneli sandık bilgilerinin il, ilçe, mahalle, okul adı, sandık numarası ve seçmen sayılarının ayrıca yurt dışı sandık verilerine ait ülke kodu, ülke ismi, sandık numarası ve seçmen sayılarının verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.
Noktalı pusula tartışmasını bitirdi
YSK ayrıca, Hollanda’da açılan bir sandıkta bulunan oy pusulalarındaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta ile ilgili tartışmalar üzerine “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi.
İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi, YSK ve Yargıtay İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Tolga Öztürk, YSK leke ve mürekkep izi olan pusula ve zarflara ilişkin görüş talebine yanıt vermediğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Öztürk, “Yüksek Seçim Kurulu oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı yönünde görüş istememize; 298 Sayılı Kanun’un 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan ‘görüş verilmesine yer olmadığına’ dair karar verdi” ifadelerini kullandı.
Yüksek Seçim Kurulu oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı yönünde görüş istememize; 298 Sayılı Kanun’un 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan “görüş verilmesine… pic.twitter.com/A6tacQ7Fya
— Av. Mustafa Tolga ÖZTÜRK (@mtolgaozturk) May 10, 2023
Sosyal medyada tartışma yaratmıştı
Hollanda Deventer’da cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanmış olan 225 pusulada AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin altındaki kutucuğun içerisinde siyah bir noktanın yer alması tartışmaları da beraberinde getirmişti.
Söz konusu pusulanın sosyal medyada paylaşılması üzerine Erdoğan’a oy verilmesi halinde siyah noktanın gözükmeyeceği, diğer adaylara oy verilmesi halinde ise siyah nokta nedeniyle bu oyların iptal edileceği yorumları yapılmıştı.
Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise yurtdışındaki oy pusulaları konusunda bir şaibe bulunmadığı, baskı hatası tespit edilen 225 oy pusulasının kullanılmadan ayrılıp, tutanak altına alındığı bildirilmişti.