Zekeriya Yapıcıoğlu tek aday olarak girdiği oylamada Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanlığı'na yeniden seçildi.

2012 yılında siyaset sahnesine çıkan, İslamcı ideolojisi ve dini söylemleriyle kısa sürede özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde kendisine çok sayıda taraftar toplayan Hür Dava Partisi’nde (HÜDA PAR) seçim günüydü.

Hatırlayalım; köktendinci motiflerle yola çıkarak “Kürtlerin İslami partisi” olma iddiasıyla hareket eden parti 14 – 28 Mayıs 2023’te düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklemişti. Sandığın parlamento ayağında da AK Parti listelerinden dört kişiyi Meclis’e milletvekili olarak sokmuşlardı.

Kuruluşundan bu yana Hizbullah’la anılan parti aslında 2004’te faaliyete geçen Mustazaflarla Dayanışma Derneği’nin (Mustazaf-Der) siyaseten devamı niteliğinde. Bu dernek 2012 yılında “Hizbullah’ın devamı” olduğu gerekçesiyle kapatılmış, dernekteki isimler HÜDA PAR’da kendilerine yer bulmuştu.

Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu Hizbullah ile bağlarına ilişkin tartışmalar basında yer alınca “Onlarca defa söyledim; biz Hizbullah’ın devamı falan değiliz, biz onun mirasçısı değiliz, biz başka bir örgütün de devamı ya da siyasi kolu değiliz” diye savunma yapmıştı.

Partinin 5. Olağan Büyük Kongresi bugün ‘Adil Sistem, Hakça Paylaşım’ sloganıyla Kuzey Ankara Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Salona flamalar ve ‘Güçlü Aile, Ahlaklı Nesil, Temiz Toplum’ yazılı pankartın yanı sıra  6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlerde yaşamını yitiren Yasin Börü ve arkadaşlarının fotoğrafları asıldı.

Mevcut başkan Zekeriya Yapıcıoğlu partililerce ayakta alkışlanarak tezahüratlarla karşılandı. Partililer Filistin’e destek sloganları attı, tekbir getirdi. Sanatçılar şarkılar seslendirdi, Kur’an-ı Kerim okundu.

Divan başkanlığı seçiminin ardından Yapıcıoğlu yeniden aday gösterildi.

‘Gelin, kendi anayasamızı kendimiz yapalım’

Yapıcıoğlu konuşmasında Türkiye’nin yeni bir anayasaya kavuşması için ilk günden bu yana gayret gösterdiklerini ve bu konudaki olumlu çabaları desteklediklerini söyledi.

Yeni anayasa konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un gayretlerini önemsediklerini aktaran Yapıcıoğlu bununla beraber kendi görüşlerini de ortaya koyduklarını vurguladı.

Bu konuda bütün taraflara çağrı yaptıktan sonra sözlerine şöyle devam etti:

“Gelin, kendi anayasamızı kendimiz yapalım, kendi anayasamızı kendi milletimizin ihtiyaçları için yapalım. O anayasa her şeyden önce bizim anayasamız olsun. Bizim inancımızın, bizim ihtiyaçlarımızın, bizim endişelerimizin, bizim taleplerimizin, bizim hedeflerimizin karşılığı olsun. Onda dışarının etkilerini değil, kendimizi bulalım. Sivil, adil ve bütün memleketi kucaklayan bir anayasa olsun.”

‘Ana dil eğitimi hakkı göstermelik olmaktan çıkmalıdır’

Yapıcıoğlu Kürt sorununun da anayasa meselesiyle doğrudan ilişkili olduğunu dile getirerek Türkiye’de anayasalar değiştikçe Kürt meselesinin de derinleştiğini savundu.

Çözümün Türkiye’yi büyüteceğini ve güçlendireceğini belirten Yapıcıoğlu “Ana dilde eğitim hakkını temel bir hak olarak görüyoruz ve ana dilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından seçimlere geçildi.

Yapıcıoğlu oylamaya katılan 641 delegeden 640’ının oyunu alarak yeniden HÜDA PAR Genel Başkanlığı’na seçildi. Bir oy geçersiz sayıldı.

Kongreye AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin, AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal ve bazı siyasi parti temsilcileri de katıldı.