İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen FIBA U17 Dünya Kupası'nda mücadele eden Türkiye üçüncülük maçında Yeni Zelanda'yla karşılaştı. Rakibini 101-78 mağlup eden milliler dünya üçüncüsü oldu.

FIBA Basketbol U17 Dünya Kupası’nın üçüncülük maçında Türkiye ve Yeni Zelanda, Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşı karşıya geldi.

Karşılaşma peş peşe basketlerle başlayan Yeni Zelanda karşısında Derin Can Üstün’ün üç sayılık basketleriyle üstünlüğü ele geçiren milliler 8-0’lık bir seriyle maça net bir giriş yaptı. Sekizinci dakikada 10 sayılık farka (22-12) ulaşan ay-yıldızlı ekip, bitime iki saniye kala Rrezon Elezay’ın basketiyle ilk çeyreği 25-16 önde tamamladı.

İlk bölümdeki temposunu ikinci çeyreğe de taşıyan Türkiye savunmadaki direncini devam ettirdi. Yeni Zelanda’nın skor üretemeden döndüğü hücumları basketle değerlendirerek arayı açan kırmızı-beyazlılar 15’inci dakikayı 33-21 üstünlükle geçti. Yeni Zelanda’nın farkı azaltma çabalarına kısa sürede karşılık vererek aranın kapanmasına izin vermeyen Türkiye, Yavuz Selim Kara’nın son saniyede gelen basketiyle soyunma odasına 48-33 üstünlükle gitti.

Üçüncü periyotta 8-0’lık bir seriyle farkı azaltmaya başlayan Yeni Zelanda farkı 11 sayıya kadar düşürmeyi başarsa da son dakikalara doğru hücumda etkin hale gelen Türkiye 10-0’lık bir seri yaparak farkı 20 sayıya yükseltti (68-48). Ay-yıldızlı ekip müsabakanın bu bölümünü 73-53 galip bitirdi.
Son çeyrekte de oyun hakimiyetini sürdüren Türkiye, müsabakayı 101-78 kazanarak FIBA 17 Yaş Altı Dünya Kupası’nı üçüncü sırada tamamladı. Ay-yıldızlı ekip üçüncülüğü taraftarlarla birlikte kutladı.

Türkiye’de Derin Can Üstün 27 sayı, 8 ribaunt, 4 asist; Mert Kocagözoğlu 15 sayı, 4 asist, 3 asist; Cengiz Coşkun 16 sayı, 2 ribaunt; Kaan Onat 15 sayı, 8 ribaunt, Atahan Akbaş 9, Yavuz Selim Kara da 6 sayıyla oynadı.

Yeni Zelanda’da Lachlan Crate 21 sayı, 2 ribaunt; Oscar Goodman 22 sayı, 8 ribaunt, 2 asist; Hayden Jones 15 sayı, 4 ribaunt; Troy Plumtree 8 sayı, 5 ribaunt ile mücadele etti.

Dünya üçüncüsü olan Türkiye’de başantrenör Hasan Özmeriç, önemli bir başarı kazandıklarını söyledi.
Yeni Zelanda’ya 114-94 yenilerek şampiyonaya başlayan ay-yıldızlı ekibin devamında çok iyi reaksiyon verdiğini belirten Özmeriç, “Bu şampiyona bizim için çok inişli çıkışlı oldu. İlk maçta çok demoralize olduk. Kendi ülkemizde oynadığımız için çocuklar heyecanlandı. Bunu çok normal karşılıyorum. Sonraki günler güzel reaksiyon verdiler. Çok önemli galibiyetler aldık. 8 senedir yenemediğimiz İspanya’yı yendik. O maçtan kısa bir süre sonra yarı final maçına çıktık. İtalya çok iyi oynadı, biz hiç tepki veremedik. İtalya hakkıyla finale çıktı. Biz de finale çıkmayı çok istiyorduk. Ona motiveydik ama olmadı. Bugün çocuklar dünü telafi ettiler ve dünya üçüncüsü olduk. Çok büyük bir başarı.” ifadelerini kullandı.
Oyuncuların kulüplerini ve ailelerini de kutlayan Özmeriç, “Başarı öncelikle bu çocukların kulüplerinindir. Kulüplerdeki antrenörlerin başarısıdır. Biz 50 gündür çocuklarla beraberiz. Bu başarının gerçek sahibi bu çocukların anne babalarıdır. Ben onları kutluyorum.” diye konuştu.

Kaan Onat: Kötü başlamamız bu turnuvada başarılı olmamızın asıl sebebi

Takım kaptanı Kaan Onat ise ilk maçta alınan mağlubiyetin dünya üçüncülüğüne sebep olduğunu kaydederek, şunları aktardı:
“Kötü başlamamız bu turnuvada başarılı olmamızın asıl sebebi. Kötü başladığımız için toparlandık ve bundan ders çıkardık. O günü unuttuk ve ertesi gün İtalya’yı yendik. Böylece kazanma alışkanlığı sağladık. Çeyrek finalde İspanya’yı devirdik. Yarı finalde üzücü bir mağlubiyet aldık. O mağlubiyeti de unuttuk. Bugün ilk maçın intikamını aldık. Dünya üçüncüsü olduk. Hepimiz çok mutluyuz.”

Şampiyon ABD

ABD, FIBA 17 Yaş Altı Dünya Kupası’nda şampiyon oldu.

Turnuvanın finalinde ABD ve İtalya karşılaştı. McCoy’un basketiyle final karşılaşmasına başlayan ABD, ilk dakikalarda peş peşe 8-0 ve 13-0’lık serilerle üstünlüğü ele geçirdi. Pota altını etkili kullanan ABD, Cameron Boozer ve Dybantsa ikilisiyle etkili olduğu bölümü 32-19 önde bitirdi.
İkinci periyotta da üstünlüğünü sürdüren ABD, 10-0’lık seriyle başladığı bu bölümde birçok hücumdan üst üste sayı kaydederek döndü. 12. dakikada 20 sayılık farka (39-19) ulaşan ABD, dış atışlardan da rahat skor üreterek, ilk yarıyı 73-36 galip tamamladı.
Etkili savunmasıyla birlikte İtalya’yı dış atışlara yönlendiren ABD, rakibinin hücumlardan skor bulamadan döndüğü bölümleri iyi değerlendirdi. Zaman zaman farkı 39 sayıya kadar yükselten ABD, Toombs’un basketiyle üç haneli sayılara ulaştı ve üçüncü çeyreği 100-63 üstünlükle noktaladı.
Aradaki farka rağmen savunma disiplinini bozmayan ABD, pota altından ürettiği sayılarla farkı daha da açtı ve karşılaşmayı 129-88 kazanarak dünya şampiyonu oldu.

Final maçının ardından kupa ve ödül töreni yapıldı.
FIBA Başkanı Şeyh Saud Ali Al Thani, dünya şampiyonluğuna ulaşan ABD’ye kupasını ve altın madalyasını verirken, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, şampiyonayı ikinci noktalayan İtalya’nın madalyalarını taktı.
TBF Asbaşkanı Hüseyin Beşok ise dünya üçüncüsü olan Türkiye 17 Yaş Altı Erkek Basketbol Milli Takımı’nın bronz madalyasını verdi.
Şampiyonanın MVP’si ABD’den Cameron Boozer olurken, Türkiye’den Kaan Onat da en iyi beşe seçildi.

12 genç dev adam ‘yarı’da kaldı