Paris 2024'te basketbol branşının yarı finalleri oynandı. Ev sahibi Fransa, Almanya'yı geçerek finale yükseldi. Fransa'nın rakibi diğer yarı finalde Sırbistan'ı çok zorlanarak geçen ABD oldu. Paris'te diğer branşlarda da madalyalar sahiplerini buldu.

Olimpiyat Oyunlarında basketbolun doğal favorisi Amerika Birleşik Devletleri, yarı final maçında gruplarda mağlup ettiği Sırbistan’la bir kez daha karşılaştı. Jokic ve arkadaşlarının çok iyi başladığı ve yayın gerisinden yüzdeli şut attığı maçın ilk periyodunu Sırbistan 31-23 önde geçirdi.

İkinci çeyrekte de etkili oyununu sürdüren Sırbistan soyunma odasına 54-43 üstün gitti. Sırbistan’ın etkili basketbolu ikinci yarıda da sürdü ve bu oyun skora da yansıdı. Son 10 dakikaya Bogdanovic’in etkili olduğu maçta Sırbistan’ın 76-63’lük üstünlüğüyle gidildi.

Maçın son 10 dakikalık kısmında ABD’nin süper yıldızları maça ağırlığını koydu. Jokic’in dört faul alması sonrası Sırpların oyundaki etkinliği iyice düşerken bitime üç dakika kala Curry’nin üçlüğüyle ABD bir ara 17 sayı geriye düştüğü maçta öne geçti. Kalan sürede skor üstünlüğünü koruyan Birleşik Devletler maçtan 95-91 üstün ayrılarak adını finale yazdırdı.

ABD’de Steph Curry 36 sayı, 8 ribauntla maça damga vurdu. LeBron James ise 16 sayı, 12 ribaunt, 10 asistle triple-double yaptı.

Sırbistan’da ise Bogdan Bogdanovic’in 20 sayısının yanı sıra Nikola Jokic’in 17 sayı, 11 asist 5 ribauntluk performansı galibiyete yetmedi.

Galibiyet sonucu finale yükselen ABD altın madalya maçında ev sahibi Fransa’yla karşılaşacak, Sırbistan ise Almanya’ya karşı bronz madalya maçına çıkacak.

Paris’te diğer branşlarda da madalyalar sahiplerini bulmayı sürdürdü, işte sonuçlar:

200 metrede Lyles yenildi, altın madalya Tebogo’nun

Atletizm’in gözde yarışlarından 200 metre finali Stade de France’da koşuldu. 100 metrenin altın madalyalı atleti Noah Lyles’ın üçüncü geldiği finalde zafere uzanan isim Botsvanalı Letsile Tebogo oldu. Gümüş madalyayı Kenny Bednarek kazandı.

400 metre engellide dünya rekoru kırıldı

Kadınlar 400 metre engelli finali yeni bir dünya rekoruna sahne oldu. Sydney McLaughlin-Levrone 50.37’lik derecesiyle altın madalyaya uzandı. Anna Cockrell ikinci sırada kalırken Hollandalı yıldız atlet Femke Bol bronz madalyanın sahibi oldu.

Maraton yüzmede altın madalya Hollanda’ya

Alexandre III Köprüsü’nde başlayan yarışlarda sporcular, Sen Nehri’nde yüzdü. Tartışmalarla gündemde olan nehrin bazı noktalarındaki kirlilik dikkati çekti. Bu kategoride Hollandalı Sharon van Rouwendall altın madalya kazanırken, Avustralyalı Moesha Johnson gümüş, İtalyan Ginevra Taddeucci de bronz madalya elde etti.

Kano çift erkekler 500 metrede altın madalya Çin’in

Vaires-sur-Marne Nautical’de gerçekleştirilen yarışlarda Hao Liu ve Bowen Ji’nin yer aldığı Çin ekibi, altın madalya kazandı. Bu kategoride Gabriele Casadeii ve Carlo Tacchini’den oluşan İtalya gümüş, Joan Antoni Moreno ve Diego Dominguez’in yer aldığı İspanya bronz madalya elde etti.

Yelkende Nacra 17 karışık takım finalinde İtalya kazandı

Marsilya Marina’da gerçekleştirilen yarışlarda Caterina Banti-Ruggero Tita ikilisinden oluşan İtalya, altın madalyanın sahibi oldu. Arjantinli Eugenia Bosco-Mateo Majdalani ikilisi gümüş madalya elde ederken, Yeni Zelandalı Erica Linda Dawson ve James Micah Wilkinson ise bronz madalya kazandı.

Yelken karışık ILCA 6 kategorisinde ise altın madalya Avusturya’ya gitti. Lukas Maehr-Lara Vadlau ikilisinin oluşturduğu takım zafere uzanırken Miho Yoshioka ve Keiju Okada’nin temsil ettiği Japonya gümüş madalya kazandı. Lovisa Karlsson ve Anton Dahlberg’den oluşan İsveç bronz madalya elde etti.

Tırmanışta altının sahibi Endonezyalı Veddriq Leonardo

Bourget Tırmanış Merkezi’nde gerçekleştirilen yarışlarda, Endonezyalı Veddriq Leonardo altın madalyanın sahibi oldu. Bu kategoride Çin’den Peng Wu gümüş, ABD’den Sam Watson da bronz madalya kazandı.

Bisikler keirinde altın madalya Yeni Zelanda’nın

Ulusal Veledrom’da gerçekleştirilen yarışlarda, Yeni Zelandalı bisikletçi Ellesse Andrews altın madalyanın sahibi oldu. Hollandalı Hetty van de Wouw gümüş madalya elde eden sporcu olurken, Büyük Britanyalı Emma Finucane ise bronz madalyaya uzandı.

Erkekler senkronize üç metre tramplen atlamada Çinli Siyi Xie zafere uzandı

Fransa’nın başkenti Paris’teki Su Sporları Merkezi’nde yapılan müsabakalarda Çinli Siyi Xie, 543.60 toplam puanla altın madalyanın sahibi oldu. Finallerde gümüş madalya da Çin’e gitti. Zongyuan Wang, toplamda 530.20 puan alarak vatandaşı Siyi Xie’nin ardından ikinci oldu.Meksikalı Osmar Olvera Ibarra ise 500.40 puanla bronz madalya kazandı.

Futbolda Fas bronz madalya kazandı

Olimpiyatların futbol branşında Bronz madalya maçı Fas ve Mısır arasında oynandı. Karşılaşmadan 6-0 galip ayrılan Fas üçüncülük kürsüsünde yerini aldı. Futbolun altın madalya maçı İspanya ve Fransa arasında oynanacak.

Halterde altın Çin’e gitti

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar 59 kiloda madalyalar sahibini buldu. South Paris Arena 6’da yapılan müsabakalarda Çinli Shifang Luo, altın madalya elde etti. Bu kategoride Kanadalı Maude Charron gümüş, Tayvanlı Hsing-Chun Kou da bronz madalya kazandı.

Hokeyde şampiyon Hollanda

Yves du Manoir Stadı’nda oynanan finalde Almanya’yı 3-1 yenen Hollanda, altın madalyaya ulaştı. Bu kategoride Almanya gümüş madalyada kalırken, bronz madalya ise İspanya’yı 2-1 yenen Hindistan kazandı.

Güreşte madalyalar sahiplerini buldu

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda güreş branşında grekoromen stil 67 kiloda madalyalar sahibini buldu. Champ de Mars Arena’da gerçekleştirilen müsabakaların finalinde Ukraynalı Parviz Nasibov’u yenen İranlı Saeid Esmaeili Leivesi altın madalya kazandı. Bu kategoride bronz madalyayı Azerbaycanlı Hasrat Jafarov ile Kübalı Luis Alberto Orta Sanchez paylaştı.

87 kilo finalinde İranlı Alireza Mohmadipiani’yi mağlup eden Bulgar Semen Sergeevich Novikov altın madalyaya ulaşırken, İranlı sporcu gümüşte kaldı. Bu kategoride Danimarkalı Turpal Ali Bisultanov ile Ukraynalı Zhan Beleniuk bronz madalya aldı.

Kadınlar 53 kilo finalinde ise Ekvadorlu Lucia Yamileth Yepez Guzman’ı yenen Japon Akari Fujinami altın madalya kazandı. Bu kategoride Çinli Quinyu Pang ile Kuzey Koreli Hyo Gyong Choe bronz madalyayı paylaştı.

Yelkende altın Büyük Britanya’nın

Marsilya Marina’da gerçekleştirilen yarışlarda Büyük Britanyalı Eleanor Aldridge altın madalyaya uzanan isim oldu. Fransız Lauriane Nolot bu seride gümüş madalya kazanırken, Hollandalı Annelous Lammerts ise bronz madalya elde etti.

Gümüş Hatice Akbaş… Beşinci madalya geldi