2024 Paris Olimpiyat Oyunları erkekler basketbolda Sırbistan, büyük bölümünü önde götürdüğü karşılaşmada ABD'ye 95-91 yenildi. Bogdan Bogdanovic ve koç Svetislav Pesic hakemlere tepki gösterdi.

Sırbistan, Olimpiyat tarihinin en güzel basketbol maçlarından birinin oynanmasını sağladı. ABD ile karşılaşan ekip turnuvaya olabilecek en güçlü kadrosuyla gelen rakibine kök söktürdü. Sırplar özellikle dış şutlarda bulduğu isabetler, Nikola Jokic’in etkili oyunuyla maçın büyük bölümünü önde götürdü. Bir ara fark 17 sayıya kadar çıktı. Özellikle Aleksa Avramovic ve Bogdan Bogdanovic öne çıktılar. Ancak yıldızlar topluluğu ABD’de tarihin en iyi şutörü Stephen Curry bir an bile geri adım atmadı ve takımını maçta tuttu.

LeBron James’in önderlik ettiği ABD, kötü bir maç geçiren Kevin Durant’in de son çeyrekte devreye girmesiyle birlikte kontrolü eline aldı. Skor üstünlüğünü maçın bitimine iki dakika kala eline geçirip bir daha arkasına bakmadı ve adını finale yazdırdı. ABD, 10 Ağustos akşamı 22.30’da ev sahibi Fransa’ya karşı altın madalya maçına çıkacak.

Fransa’daki basketbol sevgisi sınırları aştı

 

Sırbistan-ABD mücadelesinin ardından rakibini olimpiyatta 2004’ten sonra yenen ilk takım olmaya çok yaklaşan Sırbistan’da hakeme isyan vardı. Yıldız basketbolcu Bogdan Bogdanovic “Asla pes etmedik, bu bizim gurur duyabileceğimiz bir şey. Elimizden gelenin en iyisini yaptık. Maçın sonunda birkaç isabet daha bulabilir veya birkaç pozisyon daha kurtarabilirdik ama basketbol böyle bir şey. Biz maçta hakemlerle konuşmaya çalıştık ama onlar bizimle konuşmaya yanaşmadı. ABD’nin bizim karşımızda hakem yardımına ihtiyacı yok. Tüm maç boyunca sakin kalabildiğimiz için takımımıza saygı duyuyorum” dedi.

Tecrübeli koç Svetislav Pesic ise “Sırbistan’da -her kim kaybederse kızma hakkı vardır- diye bir söz var. Ben kızgınım çünkü saygı göremiyoruz. Bunu söylemem lazım çünkü dünyanın en iyi oyuncusu 4 serbest atış attı. Eğer en skorer oyuncumuz (Bogdan Bogdanovic) 32 dakika oynuyor ve sadece tek serbest atış yapıyorsa, bu garip şeylerin olduğu anlamına gelir. Amerika’nın zaferlerini küçümsemiyorum, onlara şans diliyorum. Ancak bu gece tuhaf şeyler oldu. Gururlu ama aynı zamanda hayal kırıklığına uğramış durumdayız. Sonuçta basketbol ülkesi olarak değil, takım olarak saygı görmedi. Oyunculara her zaman eğer sessiz kalırsanız, dövüşürseniz ve karnınızı tekmelerseniz hakemlerin sizi ödüllendireceğini söyledim. Bu gece bunu yapamadık. Muhteşem bir maçı bu şekilde sonlandırdık” dedi.

ABD’nin yıldızlarla dolu basketbol takımı Sırbistan’ı zor bela yenebildi

Sırbistan turnuvayı bronz madalya ile kapama şansına sahip. Deneyimli ekip bu yolda son dünya şampiyonu Almanya ile kozlarını paylaşacak. Karşılaşma 10 Ağustos Cumartesi öğle saat 12.00’de.