Konferans Ligi'nde Dinamo Kiev'i geçerek gruplara kalan Beşiktaş'ta başta Vincent Aboubakar olmak üzere siyahi futbolcular Mircea Lucescu'ya 'Afrika' sözleri nedeniyle tepki gösterdi. Lucescu, Aboubakar'ın gol sonrası yaptığı hereket için ağır konuştu.

UEFA Konferans Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş, play-off turunu geçerek gruplara kaldı. İlk maçı deplasmanda 3-2 kazanan siyah beyazlılar kendi sahasındaki karşılaşmadan da 1-0 galip ayrılmayı başardı. Beşiktaş Park’taki maçaysa Vincent Aboubakar ile Mircea Lucescu arasında yaşananlar damga vurdu.

Konferans Ligi’nde Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın rakipleri belli oldu

Bükreş’te yapılan ve 3-2 Kartal’ın kazandığı maç sonrası açıklama yapan Dinamo Kiev Teknik Direktörü Lucescu, “Beşiktaş’a karşı değil Afrika Milli Takımı’na karşı oynadık” dedi. Rumen teknik direktör, gelen tepkiler üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını, Beşiktaş’ı yüceltmek için bu ifadeleri kullandığını söyledi. Ancak maçta siyah beyazlı futbolcuların buna inanmadığı ortaya çıktı. Vincent Aboubakar, attığı gol sonrası Dinamo Kiev yedek kulübesine yöneldi. Kamerunlu golcü gol sevincini burada yaptı. O sırada yanına gelen Omar Colley ise diz çökerek tek yumruğunu havaya kaldırdı. Bu pozisyonun ardından Aboubakar sarı kart görürken, teknik direktör Şenol Güneş ise oyuncularını Kiev kulübesinden uzaklaştırmaya çalıştı.

1968’de çekilen bu fotoğraf ikon haline geldi.

O haraketin anlamı

Irkçılığa karşı yapılan bu hareketin öyküsü 1968 Meksiko City Olimpiyat oyunlarına dayanıyor. Kürsüde 200 metre yarışı birincisi ABD’li Tommie Smith siyah bir eldiven geçirdiği sağ yumruğunu; üçüncüsü John Carlos ise siyah eldivenli sol yumruğunu havaya kaldırdı. Ayrıca atletler kürsüye ayakkabı giymeden ve siyah çorapla çıktı. Bu hareket, ırkçılığa karşı gösterilen tepkinin ikonu haline geldi.

Aboubakar Kiev’i yıktı, Kartal gruplara uçtu: 1-0

Lucescu: Eğitimine uygun davrandı

Maçın ardından Aboubakar’ın kendisine gösterdiği tepki hakkında konuşan Dinamo Kiev hocası Lucescu “Aboubakar neden böyle bir şey yaptı anlamadım. Bence eğitimine uygun davrandı” dedi. Aboubakar ise hareketi için şöyle konuştu: “Rakip takım hocasının maçtan sonra söylemleri olmuştu. Önemli olan olumlu konuşmak, gençlere idol olmak. Kendisi önemli bir teknik direktör. Orada benim yaptığımda bir sıkıntı yok.”

Beşiktaş’ın Fransız futbolcubu Rosier de yaptığı paylaşımla Lucescu’ya tepki gösterdi.

Rosier’den Lucescu paylaşımı

Beşiktaş’ın Fransız oyuncusu Valentin Rosier de sosyal medyasından Lucescu’ya göndermede bulundu. Rosier, sosyal medya hesabından Lucescu’nun fotoğrafını paylaşırken havaya kalkmış yumruk ve öpen yüz emojisini kullandı.