Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendirdi. Ilıcalı İzmir'de yaşananlarla alakalı konuşurken Ali Koç'un yaptığı hareketin doğru olduğunu belirtti. 

Fenerbahçe cumartesi akşamı Göztepe deplasmanına konuk oldu. İlk yarısını 2-0 önde kapadığı maçta rakibine iki puan bırakan Fenerbahçe sezonun ilk beraberliğini aldı. Maçın ardından, karşılaşmadan çok ikinci yarının başında yaşanan olaylar tartışıldı.

Fenerbahçe taraftarı karşılaşma başından itibaren deplasman tribününe girmekte sorun yaşadı. Biber gazlı müdahaleye uğrayan taraftarın durumunu duyan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve Kulüp Genel Sekreteri Burak Kızılhan taraftara destek olmak için deplasman tribününe gitti. Giderken Göztepe tribünlerinden yoğun yabancı maddeye maruz kaldılar. Dönüşte de aynı maddeler atılan ikiliden başkan Ali Koç daha sonra Göztepe Kulübü’nde yönetimde olduğu ortaya çıkan birinin saldırısına uğradı. Koç yere düşerken çevresindekiler tarafından kaldırıldı ve sahayı terk etti. Maçın 50. dakikasında meydana gelen olaylar nedeniyle maç kısa süre durakladı.

Olayın ardından Koç’a saldıran şahıs önce gözaltına alınıp sonra serbest bırakıldı ardından tekrar gözaltına alındı. Şahsa ifadesi alındıktan sonra ev hapsi cezası verildi. Kulüpler Birliği’nde olayı kınayan açıklama gelirken üç kulüp bu açıklama altına imza atmadı. Bu kulüplerin Başakşehir, Göztepe ve Galatasaray olduğu iddia edildi.

Kulüpler Birliği İzmir’de yaşananları kınadı: Galatasaray ‘Tesadüf değil’ dedi, Fenerbahçe cevap verdi

Ilıcalı sözlerine gönül verdiği takımın yöneticisi olduğunu belirterek başladı. İzmir’de yaşanan olayların üzücü olduğunu belirten Ilıcalı “Güzel bir şehrin, güzel bir takımıyla oynadık. Anlamsız şekilde düşmanca tavırlar sergilendi. Göztepe ile Fenerbahçe arasına ne gibi gerginlik var? İki takım arasında bugüne kadar gerilim, kan davası olmadı. Gündüz düşmanca tavırlar. Stada geldik, gerilim. Başka bir ülkede gibiydik. 50 kişi bir hareket yaptı. Holiganlar Göztepe’yi, Fenerbahçe’yi Galatasaray’a bağlamaz. Oturduğumuz yerde çok kötü enerji vardı. Sonra hakaretler yedik. Hemen yanımızdan adamlar ‘Şerefsiz’ diye bağırıyor. O küfür ediyor, bu küfür ediyor, hakaretler… Her hakem kararından sonra bir tepki bize. Benim önümde çok tatlı çocuklar da vardı” dedi.

‘Gol oldu kımıldamadık’

Ilıcalı yaşananları anlatmaya şu sözlerle devam etti: “Gol oldu, ben sevinerek insanları tahrik etmem. Biz hiç kımıldamadık. Başkana baktım, o da kımıldamadı. Sonra devre arasında taraftarlar yakarmaya başladı, isyan ettiler. Başkana bilgiler geldi, yaralananlar var, çok ciddi şiddet uygulanmış… Ali Koç’un taraftarlarla ilişkisini biliyorsunuz. Olayı duyduğu an ‘Nasıl olur?’ dedi. Biletli taraftar dışarıda, bir taraftarın kafası patlamış. Kural ihlali olabilir, herhalde kural ihlalini takacak durumda değil. Ali Koç’un yaptığı bir başkana yakışan harekettir. Taraftarı mağdur durumda. Şuna benziyor, arabada hasta var ama kırmızı ışıkta geçtim! Öncelik hastadır. Ali Koç o kenardan gitti ama üç yönetici içerden gitti. Sonra bir anda bir şeyler yağmaya bağladı. Ülke nereye gidiyor! Holiganizm normalleştirmesi olacaksa, ben buna karşı her şeyi yapmaya hazırım. Göztepe çok sevdiğim kulüptür, çok da sevdiğim dostlarım var.”

İzmir’de sezonun ilk büyük gerginliği yaşandı.

‘Bizim üstümüze yıkmaya çalışıyorlar, yemezler!’

Acun Ilıcalı olayları özetledikten sonra kamuoyundaki yansımalarıyla ilgili konuştu: “Bu olayları bizim üstümüze yıkmaya çalışıyorlar, yemezler. Acil durumda başkanımız sahaya indi. Başkan zaten tribünlerle muhatap olmadı. Başkan dönerken maç başlıyor. Taraftarımızın güvenliği sağlanmadı, mağdur oldu. Başkanımız da bunu gidermek için oraya gitti. Orada biber gazı kullanıldı. Birçok olay oldu. Başkan en fazla yol hatası yapmış. Stadı bilmiyor, içeriden nasıl gidilir bilmiyor. Stadın dışından gitse saldırıya uğrasaydı ‘Sen dışarıda güvenlik dışında kaldın, bıçaklandın. Senin hatan’ mı diyecektiniz? Nereden gidecekti? Adamın dışarıda üstünden formayı aldılar ve yaktılar. Siz stat dışından gitseydiniz diyorsunuz! Yapma ya! Taraftarın başına bir şey gelse ben giderim. Başkan bana ‘Gel’ demedi. Bu kulübün bir başkanı var, kararı kendi verir. Taraftarla ilgili yöneticiyi aldı, genel sekreteri aldı ve gitti. Ben de gitseydim o şekilde oradan geçerdim. Stadın dışına adımımı atmam. Ne olacağı belli mi?”

‘Kanun lazım’

Ilıcalı holiganizmle alakalı kanun çıkması gerektiğini söyledi. 50-100 kişinin Göztepe’yi temsil etmeyeceğini belirtti. Ayrıca Ilıcalı “Bize kurulan tuzak var! ‘Fenerbahçe yüzünden oldu. Ali Koç yüzünden oldu’ deniyor. Onları bir geçelim” dedi. Ilıcalı Göztepe yönetimine seslenerek “Saldırıya uğradık, devamında saldıran şahıs normal şekilde hayatına devam ediyor. Neden ev hapsinde? Göztepe yönetimine sesleniyorum, siz demeçlerinizde bizi hedef göstermeye kalkarsanız, bu tip insanların arkasında durmaya kalkar ve emniyeti de yanınıza çekmeye çalışırsanız bu tip şeyler yarın öbür gün başınıza bela olur” diye konuştu.

Futbolun bir kara gecesi daha: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç sahada saldırıya uğradı

‘Polis lokal insanları üzmemeye çalıştı’

Ilıcalı stadyum içinde yakalanan şahsın tişört değiştirerek stadyumdan ayrıldığını ancak sonra gelen tepkiler üzerine tutuklandığını hatırlatarak “Göztepe’de olan olay Göztepe’deki emniyette lokal sorun olabilir. Poliste de hata yapan olabilir mi? Doktor da hata yapabiliyor. Bizler televizyoncu olarak hatalar yaptık, polis de hata yapar. Polis de fahiş hata yaptı. Adamı yakalamışsınız, adam evine gidiyor sonra. Adamın fotoğrafı yayınlanınca tekrar alındı. Polisimiz bir şekilde lokal insanları üzmemeye çalıştı. Bu kafa doğru kafa değil” dedi.

Lille maçında rakip kaleciye su atan taraftarla ilgili konuşan asbaşkan “Kadıköy’de su atan adam iki tribün değiştirmeye çalıştı. Kameralardan takip edildi. Başkan takip etti, ömür boyu men etmek istediklerini söyledi. Ancak bir sene maksimum ceza alabiliyor. Ayrıca adamı alkışlayanlara da ceza verilmesini istiyor” dedi.

Ali Koç stadyumdan böyle ayrıldı.

‘Fenerbahçe’ye saldırı olduğu zaman hep yanlış bizde!’

Ilıcalı sözlerine şöyle devam etti: “Rencide olma falan yok. Başkanımıza her yerde saldırı olabilir. ABD’de başkan adayına kurşun sıktılar. Bu tip saldırılar her zaman ve her yerde olabilir. Yarın bana da olabilir. Neden saldırılıyoruz, belli zaten! Neden biz hedefiz! Neden biz hedefiz? Büyüklüğümüz yüzünden. Neden herkes Fenerbahçe’den nefret ediyor? Soruyorum bunu. İnsan hep kendinden güçlüye kinlenir. Herhangi bir olayda ilk hamleyi Fenerbahçe’nin yaptığını söyleyebilir misiniz? Trabzon’da bir şey yaptık mı? Galatasaray stadında benim de istemediğim şiddet olayları oldu. Bizim stadımızda insanlar sevindi. Biz de orada sevinmek istedik. Taraftar da yoktu Galatasaray’ın stadında. Bu sefer suçumuz ne? Fenerbahçe’ye saldırı olduğu zaman hep yanlış bizde! Galatasaray’ın stadında Galatasaraylı yönetici saldırıyor ilk olarak. Bize oldu mu, hep onu yapmasaydı, etmeseydi. Galatasaraylı yönetici bayrak almaya kalkarken siz hiç ‘Bu yanlış’ demiyorsunuz. Ne güzel valla. Biz saldırmış olduk yani, ne güzel bir dünya! Ali Koç’un ‘Bizimkiler de Riva’dakileri tokatlayacak’ sözü tabii ki yanlış. Ahmet Çakar 2,5 dakika soru soruyor, cevabı verirken ‘Heh yeter’ diyor. Ali Koç’un o sözü ifade yanlışlığıdır. Siz de bunu yapıyorsunuz yayınlarda değil mi? ‘Ligi bitirtmeyiz’ var mesela. Eski örneklerle olay analizi yapacağımıza gelecekle ilgili güzel şeyler konuşsak daha iyi değil mi? Fenerbahçe’nin şampiyonluğu elinden alınmış, başkan da bir şey demiş. ‘Kendimi kaybedeceğim’ demiş. Mesela ‘Cinnet geçireceğim’ gibi bir isyandır.”

Ilıcalı İzmir’deki olaylarla ilgili Galatasaray cephesinin “Tesadüf değil” tarzında ifadeler olan açıklamasıyla ilgili olarak “Galatasaray’ın açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. Daha önce de başımıza gelen bir olayda aynı şekilde açıklama yaptılar. Fenerbahçe’nin yaşadığı olaylarda nedense açıklama yapıyorlar. Bu olayda siz yoksunuz, insanları tahrik etmeyin. Olaya düşmanlık sokmayın. Aynı şekilde bizim de yapmamamız lazım. Futbol sahada oynana, güzel bir oyun olarak kalmalı. Oyunu değerlendirmeliyiz. Yorumcular olay değil, futbol konuşsun. Bunun için çaba harcıyorum. Düşmanlığa karşıyım, holiganizme karşıyım. Bizim stadımızda toplu, acayip bir olay olmadı. Bireyseler olaylarda da gerekeni yapıyoruz. Türk futbolu bu gerilimde uzaklaşmalı. Saldırıya uğradık ve üzgünüz. Bu konu başka yere çekilmesin. TFF’den ‘Bizi destekleyin’ gibi beklentimiz yok. Adil olmalarını istiyoruz. Bir açıklama yapmışlar. Teknik olarak Ali Koç’un oraya girmesi yanlış, kabul ediyorum. TFF ‘Acil bir işiniz varsa, kırmızıda geçin’ diyemez zaten” dedi.

TFF 1.Lig’de skandallarda ikinci perde: Hükmen yenilgi

‘Konsantrasyonumuz şampiyon olmak’

Ilıcalı sezon hedeflerinden bahsederken “Bizim konsantrasyonumuz şampiyon olmak. Holiganizme dikkat çekilip önlem alınmasını istiyoruz. Bizim suçlu gösterilmemiz, yeni bir operasyon olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’de ve futbolda birçok şey değişiyor. TFF’ye şu an güveniyoruz, gerekenleri yapacaklardır. Ne yapacaklarını takip edeceğiz. Bizim görmek istediğimiz tek şey şampiyonluk. Biz hakarete, saldırıya uğrayacağız. Daha da güzel bir takım olacağız ve şampiyonluk için yürüyeceğiz” dedi.

Transferler hakkında konuşan asbaşkan “Lionel Messi’yi getirseydik, ‘Messi dışında kimi aldınız?’ mı diyecektiniz? Ferdi Kadıoğlu’nun gitmemesi için çalışıyoruz. Zaten bu takım rekor puan topladı. En-Nesyri geldi. Solda biri var yatırıyor, kaldırıyor. Bunları görmeyenler, kör olanlar varsa beklesin biraz. Allan Saint-Maximin yıldız, 1,5 ayda getirdik. Kylian Mbappe’yi getireceğimizi düşünmüyordunuz herhalde! Alex, Pierre van Hooijdonk nereden geldi hatırlayın. Youssef En-Nesyri’yi ikna ettik, Suudi Arabistan’dan üç katı teklif aldı. Jose Mourinho dünyanın en büyük hocası, getirdik. Türkiye transfer rekorunu kırıyoruz ‘Hani yıldızlar gelecekti’ diyorsunuz. Bizim işimiz de zor. Biz yıldız derken Alexleri, Van Hooijdonkları kastettik!” diye konuştu.

Ilıcalı planları ve Mourinho hakkında “Orta saha transferi yapacağız. Taraftarların Jose Mourinho ile ilgili olumsuz bir şey düşündüğünü sanmıyorum. Şimdi yeni bir algı oluşturma çabası var. ‘Şu oyuncuyu sokmadı, ne kötü hoca’ deniyor. Dünyanın en kariyerli teknik direktörü. Bir teknik direktör yeni geldiği ülkede, takımının yarısı milli takımdaydı. 2 milyon euro’luk transfer uzun sürdü. 10 Temmuz’da ön elemeler başladı. İyi durumda olmaması için yeterli etkenler var mı? Lille maçını hak ettiğimizde hem fikir miyiz? Tartışmalı penaltı ile elendik, Jose Mourinho’yu mu tartışacağız? Ben tartışmıyorum. Aslanlar gibi oynadık. İki maçta teknik direktör infazına başlarsak, dünyada hoca kalmaz. Fenerbahçe yorumcuları ‘Mourinho’dan memnun değiliz, olmasaydı’ mı diyorlar? Böyle olduğunu sanmıyorum. Dünyada kendini ispat etmiş teknik direktörü getirdik. Teknik direktör kararları tartışılabilir. Önemli olan uzun koşudur. Türkiye’nin en güçlü ve pahalı kadrosunu kuracağımızı söyledik. Şu an 250 milyon euro değerimiz var, Galatasaray 200 milyon euro, Beşiktaş’ın 160 milyon euro. Biz övgü istemiyoruz, bunları yapmamız görevimiz. Orta sahada eksiğimiz var gibi gözüküyor çünkü Fred sakatlandı. Birini almamız lazım. Niye gecikiyor? En iyisini arıyoruz. Orta saha için bekleyelim, görelim ve karar verelim dedik. Teknik bir konu. 6 mı olacak, 6-8 mi olacak? Bunları düşünüyoruz. Yabancı sınırı var. Mourinho, Ferdi Kadıoğlu’nu beğeniyor. Kulübün menfaatlerine göre gidecekse, yerine birini alacağımızı biliyor. Eleştirilere açığız ama düşmanlığı kabul etmiyoruz. Fenerbahçeliler kendi ayağına sıkmasın. Birlik olacağız, güç olacağız. İyi günlere beraber erişeceğiz. Şu an lider olsak, 6 puan fark açsam ne olacak? Bugünü değil, geleceği konuşalım. Fenerbahçe taraftarı olanlar düşmanlık yapmasın! Kendi takımıza ben hiçbir zaman zarar vermedim. Ben bugüne kadar onu yaptım. Taraftarımızdan beklentim bu. Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, İrfan Can Kahveci gibi oyuncuları yarın satsak, 100 milyon euro para toplarız ve bu kadroyu oluşturan isim Ali Koç” diye konuştu. Son olarak “Türkiye’ye gelen en başarılı hocalar, başarılı oldu gibi bir durum yok. Jose Mourinho’yu getirdik diye kupa mı verecekler?” diyen Ilıcalı holiganizme karşı mesaj vererek sözlerini noktaladı.