Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 etabı salı günü oynanan iki maçla son buldu. Mali, Burkina Faso’yu 2-1'le yenip yoluna devam etti. Çeyrek finale yükselen son takım Hakim Ziyech’li Fas’ı eleyen Güney Afrika oldu.

Günün ilk maçında E grubunun lideri Mali D grubunu ikinci sırada bitiren Burkina Faso ile karşılaştı. Maç Mali adına golle başladı. Henüz üçüncü dakikada Edmond Topsoba’nın kendi kalesine attığı gol Mali’yi öne geçirdi. İlk yarı 1-0 sona erdi.

Mali için ikinci yarı da tıpkı maç başlangıcı gibi çok etkiliydi. 47’nci dakikada Lassine Sinayoko takımı adına farkı ikiye yükseltti. Golden 10 dakika sonra penaltı kazanan Burkina Faso’da topun başına geçen isim geçen sezonun ilk yarısını Başakşehir’de geçiren Bertrand Traore’ydi. Penaltı noktasında hata yapmayan Traore farkı bire indirdi ve takımını tur için umutlandırdı. Mücadeleden 2-1’lik üstünlükle ayrılan Mali çeyrek finalde ev sahibi Fildişi Sahili’ne karşı oynayacak.

Fenerbahçe ve Galatasaray tribünde de Süper Lig’i katladı

Turnuvanın son çeyrek finalistini belirleyecek maç Fas ve Güney Afrika arasında oynandı. Sakatlığı sebebiyle Hakim Ziyech’in forma giyemediği maça F grubunu lider bitiren Fas etkili başladı. Mücadelenin devamında Güney Afrika’nın maçı dengelemesiyle ilk yarı golsüz sona erdi. İkinci yarıya daha etkili başlayan Güney Afrika 57’de Makgopa’dan bulduğu golle 1-0 öne geçti. Yenik duruma düştükten sonra baskısını iyiden iyiye artıran Fas ise şanssızlığını bir türlü kıramadı.

Akan oyunda gol bulamayan Fas için 81’de dev bir fırsat doğdu. El Kaabi’nin çektiği şutta top savunmadan sekti. Faslı oyuncular pozisyonda elle oynama olduğuna dair uzun süre itiraz etti. Devamında VAR’da pozisyonu izleyen hakem Fas lehine penaltıya hükmetti. Vuruş için topun başına gelen Achraf Hakimi topu üst direğe nişanlayınca Fas bu fırsattan da yararlanamamış oldu.

Galatasaray’ın vazgeçilmez günah keçisi: Kerem Aktürkoğlu

Kaçan penaltı sonrası tüm risklerin alındığı maçta Güney Afrika kontra atak şansı yakaladı. Kontratakta rakibini ceza sahası önünde düşüren Sofyan Amrabat ikinci sarıdan kırmızı görerek takımını 10 kişi bıraktı.

Güney Afrika 90+5’te fişi çekti

Sol çaprazdan kazanılan serbest vuruşta barajın üstünden kaleyi yoklayan Mokoena tam köşeden ağları buldu ve Güney Afrika bu müthiş golle skoru 2-0’a getirdi. Mücadelenin kalanından başka gol sesi çıkmayınca Güney Afrika, Fas’ı eleyerek son sekiz takım arasına yükselmiş oldu.

Böylelikle Afrika Uluslar Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri de netleşti, işte son sekiz eşleşmeleri:

Nijerya – Angola

Demokratik Kongo – Gine

Mali – Fildişi Sahili

Yeşil Burun Adaları – Güney Afrika