Bir önceki sezon Süper Lig'den çekilmek dahil her türlü konunun konuşulacağı bir kongre düzenlenen Fenerbahçe'de Süper Kupa'ya U19 takımıyla çıkma ve iki sezon boyunca Türkiye Kupası'na katılmama kararı çıkmıştı. Çekilme kararından vazgeçildi.

2023-24 Süper Lig sezonunun 30’uncu haftasında Trabzonspor’la deplasmanda karşılaşan Fenerbahçe rakibini 3-2 mağlup etmişti. Akyazı’da oynanan maça son düdüğün ardından sahaya giren Trabzonsporlu taraftarlarla Fenerbahçeli futbolcuların karıştığı kavga görüntüleri damga vurmuştu. Yaşananlara çok sert tepki gösteren Fenerbahçe yönetimi Süper Lig’den çekilmek dahil birçok yetkinin alınacağı olağanüstü genel kurul çağrısında bulunmuştu.

2 Nisan 2024 tarihinde düzenlenen kongreden Süper Lig’den çekilme kararı çıkmadı. Bununla birlikte o dönem Olympiakos’la Konferans Ligi çeyrek finalinde karşılaşacak olan sarı-lacivertliler Galatasaray’a karşı oynayacakları Süper Kupa maçının ertelenmesini ve karşılaşmayı yabancı hakemin yönetmesini istedi. Bu isteklerin yerine getirilmemesi halinde maça U19 takımıyla çıkacaklarını duyuran Ali Koç TFF’nin ilgili istekleri dikkate almamasının ardından Şanlıurfa’daki maça U19 takımıyla çıktı ve ikinci dakikada sahadan çekildi.

2 Nisan günü Ülker Stadyumu’nda yoğun katılımla düzenlenen olağanüstü kongrede Süper Kupa’nın yanı sıra Türkiye Kupası’na ilişkin de bir karar alındı. Kulübün resmi kanallarından alınan karar kamuoyuna şu sözlerle duyuruldu:

“Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası’na katılmamak veya önümüzdeki iki yıl Türkiye Kupası’na U19 takımıyla katılmak.”

Aradan geçen zamanda kamuoyu nezdinde Fenerbahçe’nin Süper Kupa’dan çekildiği için Türkiye Kupası’ndan men edildiğine dair bir yanılgı oluşsa da TFF’nin organizasyon talimatnamesinde böyle bir cezai maddenin yer almamasından ötürü sarı-lacivertliler Şanlıurfa’da sahadan çekilmeleri nedeniyle bir yaptırımla karşı karşıya kalmamıştı.

Tarihi kongrenin üstünden beş ay geçmişken konuya ilişkin önemli bir iddia ortaya atıldı. Sözcü gazetesinin haberine göre Ali Koç 2 Nisan günü Türkiye Kupası’yla ilgili karardan vazgeçti. Buna göre ilerleyen turlarla kupaya dahil olması beklenen Fenerbahçe’nin mevcut ve bir sonraki sezonda Türkiye Kupası’nda mücadele edeceği öne sürüldü.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç TFF’de Büyükekşi döneminin sona erip Hacıosmanoğlu’nun başkanlığa seçilmesinin ardından yeni yönetimle entegre şekilde çalışacaklarına dair sinyaller vermişti. Fenerbahçe’nin Türkiye Kupası’na katılım kararı aldığı iddiası spor çevrelerinde bu yakınlaşmanın bir tezahürü şeklinde yorumlandı.

Süper Kupa’nın hakemi Süper derbiye: Kadıköy’de görev Atilla Karaoğlan’ın