Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu ikinci maçında A Milli Takım, Portekiz'le karşı karşıya geliyor. Maçın başlangıç saati 19.00. Yer, Gürcistan maçında olduğu Dortmund Signal Iduna Park.

A Milli Futbol Takımı, Gürcistan’ı 3-1 mağlup etti ve tarihinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonası’na galibiyetle girdi. Ay-yıldızlı ekip, ikinci maçına bu akşam Portekiz karşısında çıkacak. Karşılaşma tıpkı Gürcistan maçında olduğu gibi Dortmund şehrinde, Signal Iduna Park Stadyumu’nda oynanacak. Maçın başlangıç saati 19.00.

Portekiz de ilk maçında Çekya’yı uzatma dakikalarında bulduğu golle 2-1 mağlup etti. İkinci maçlar öncesinde milli takım, Portekiz’in averajla önünde lider durumda bulunuyor. Grubun diğer maçında ise Gürcistan ile Çekya karşı karşıya gelecek. Hamburg’da oynanacak mücadele TSİ 16.00’da başlayacak.

Bütün dünya Arda Güler’i merak ediyor ve yazıyor

Maçı Zwayer yönetecek

Türkiye ile Portekiz arasındaki karşılaşmada, ev sahibi ülke Almanya’dan hakem Felix Zwayer düdük çalacak. Zwayer’in yardımcılıklarını aynı ülkeden Stefan Lupp ve Marco Achmüller yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi, İspanya Futbol Federasyonundan Jesus Gil Manzano olacak. Karşılaşmada Alman Bastian Dankert ise VAR görevini üstlenecek.

A Milli Takım’da tedavisi süren İrfan Can Kahveci bu maçta da forma giyemeyecek. İsmail Yüksek’in de bu mücadelede forma giymesi beklenmiyor. Hazırlıklarını tam kadro sürdüren Portekiz’de ise sakat veya cezalı oyuncu bulunmuyor. Türkiye’de ve Portekiz’de maç öncesinde ikişer futbolcu, sarı kart ceza sınırında yer alıyor. İlk maçlarda sarı kartla uyarılan milli futbolcular Hakan Çalhanoğlu ve Abdülkerim Bardakcı ile Portekiz’den Rafael Leao ve Francisco Conceiçao, bugün de kart görmeleri halinde son grup müsabakasında cezalı duruma düşecek.

Hamit Altıntop: Semih Kılıçsoy mutsuz ama…

İki ülke arasında 10. maç

İki ülke A milli takımları arasında bugüne dek yapılan 9 karşılaşmanın 2’sini Türkiye kazanırken, 7’sinde ise Portekiz sahadan galibiyetle ayrıldı. Rekabette 6’sı resmi, 3’ü özel geride kalan 9 maçta Türkiye 9, Portekiz ise 19 gol attı.

A Milli Takım’ın, Portekiz karşısında resmi maçlarda galibiyeti bulunmuyor. Ay-yıldızlı ekip, rakibi karşısındaki iki galibiyetini de özel maçlarda elde etti. Türkiye, 18 Aralık 1955 ve 2 Haziran 2012’de oynadığı hazırlık maçlarını 3-1’lik skorlarla kazandı. İki takım ilk kez 18 Aralık 1955’te İstanbul İnönü Stadı’ndaki özel maçta karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlı ekip, bu maçı 3-1 kazandı. Milli takımın golleri Lefter Küçükandonyadis, Metin Oktay ve Nazmi Bilge’den geldi.

İki ekip arasındaki son mücadele 24 Mart 2022’de oynandı. Porto şehrindeki Dünya Kupası Avrupa elemeleri play-off yarı final mücadelesini Portekiz 3-1 kazandı. A Milli Takım, ilk yarısını 2-0 geride kapattığı mücadelenin ikinci yarısında Burak Yılmaz’ın attığı golle skoru 2-1’e getirdi. Ay-yıldızlı ekip, 85. dakikada Burak Yılmaz ile bir penaltı atışından yararlanamadığı maçın 90+4. dakikasında kalesinde bir gol daha gördü. Sahadan 3-1 mağlup ayrılan milli takımın, Dünya Kupası’na katılma mücadelesi sona erdi.

Mert Müldür ve Arda Güler “İlk maçların en iyi golü” ödülüne aday

Milliler toplam 628. maçında

Milli Takım daha önce 627 karşılaşmaya çıktı. Bu maçlarda 243 galibiyet, 148 beraberlik, 236 yenilgi yaşadı. Ay-yıldızlılar, 270’i deplasmanda, 272’si Türkiye’de, 85’i ise tarafsız sahada çıktığı maçlarda, 3 tanesi hükmen galibiyet sonucunda 856 gol attı, kalesinde 898 gol gördü. Bugüne kadar 91 farklı ülke takımıyla mücadele eden milli takım, 627 karşılaşmanın 543’ünü Avrupa, 34’ünü Asya, 24’ünü Afrika, 23’ünü Amerika, 3’ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı.

Montella ile 10. maç

Türkiye, İtalyan teknik adam Vincenzo Montella yönetiminde 10’uncu maçına çıkacak. Montella’nın kulübede yer aldığı ilk üç karşılaşmayı kazanan Türkiye, sonrasında oynadığı beş maçta ise galibiyet elde edemedi. Ay-yıldızlı ekip EURO 2024’ün ilk maçında Gürcistan’ı yenerek galibiyet özlemine son verdi. Bu maçlarda 14 gol atan milliler, kalesinde 13 gol gördü.

Millilerde Arda belirsizliği

Maç öncesi basın toplantısında Türkiye’den Vincenzo Montella’nın yanı sıra Kerem Aktürkoğlu yer aldı. Montella Arda Güler’le ilgili “Arda’nın şut yüzdesi çok yüksek. Kaleyi gördüğü anda gol bekleyebiliriz. Böyle futbolcuları yönetmek benim için zor değil. Ufak bir yorgunluğu var. Yarın ilk 11 mi yoksa sonradan mı gireceğine beraber karar vereceğiz” dedi. Savunmaya dikkat çeken İtalyan “Daha iyi bir defansif duruşa sahip olmalıyız. Bunu sağlamak da forvetlerimizden başlıyor. Defansif anlamda iyi olduktan sonra ofansif oyuncularımızın ne kadar iyi olduğunu zaten biliyoruz. Gürcistan maçında biz 22 şut attık onlar 12. Arda ufak bir yorgunluk belirtisinde bulundu. İrfan Can maalesef kadroda olmayacak. Diğer bütün oyuncularımız kadroda olacak, hazırlar.” dedi.

Arda’nın 11’de başlayıp başlamayacağı belirsizliğini koruyor.

Aktürkoğlu, Gürcistan maçında attığı üçüncü golle ilgili “Golden beri şakasını yapıyorum ama yolda üç kez kaçırdım pozisyonu. Sağıma bakıyorum, kulübe benimle koşuyor. Aslında kaleye kadar gidecektim, kolay gözüken bir gol ama anlamlı bir gol, güzel bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Önemli olan galibiyet tabii ki, golün bir önemi yok” dedi.

Kerem “Maçlara hiçbir takım beraberlik veya mağlubiyet için çıkmaz. Tabii ki galibiyet almak istiyoruz, onun için hazırlandık. Bizim de eksiklerimiz var, Portekiz’in eksiklerini iyi çalıştık. Galibiyet alıp gruptan net bir şekilde lider olarak çıkmak istiyoruz. Sabır bizim en büyük parolamız. Acele etmezsek yaparız. Biraz heyecanlı bir milletiz, bir an önce olsun istiyoruz. Bu bende de biraz var. Hazırlık maçları sonuç olarak kötü gözükebilir ama oyun olarak çok anlamlı noktalara dokundu. Sabırlı olursak, yarın galibiyetle ayrılmamız kaçınılmaz olur. Takım savunması böyle turnuvalarda en önemli etkenlerden birisi. İlk maçta verdiğimiz pozisyonlar bizi sıkıntıya soktu ama Portekiz’e karşı oyun anlayışımız daha farklı olacaktır. Ben de takım savunmasına yardım eden bir oyuncuyum çok fazla belli olmasa da. Yarın inşallah bunu takım olarak gösterebiliriz. Hazırlık maçlarının mağlubiyetle geçmesi moralimizi biraz bozmuştu. İlk maçın turnuvanın gidişatını etkileyebileceğinin farkındaydık. İçeride yaş olarak ve dostluk olarak birbirine yakın bir grup var. İlk maçı kazandık ama hiçbir şey bitmedi. Kazandığımız zaman yarın çok farklı bir hava olacak. Ülke olarak buna ihtiyacımız var” dedi.

Kerem oynayıp oynamayacağını bilmediğini belirtirken büyük hayaller kurduğunu vurguladı. Vincenzo Montella ise “Ronaldo inanılmaz bir oyuncu. Bir sezonda 50 gol atabilen bir oyuncu. Böyle bir oyuncuya sahip oldukları için zor bir maç olacağını söyleyebilirim. Biz kendi kimliğimize, kendi oyunumuza odaklanacağız. Güçlü noktalarımızı avantaja çevirmeliyiz. Sabırlı oyunumuzu birlik beraberlik içinde göstermeliyiz. Bizim hedefimiz topa sahip olmak. Portekiz’in de öyle. Bizim topu ayağımızda tutma noktasında gelişmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Berlin’de Avusturya’nın kırmızısı daha parlak

‘Türkiye savunmaya önem vermiyor’

Portekiz’de Teknik Direktör Roberto Martinez “Türkiye, Çalhanoğlu gibi deneyimli bir oyuncuya sahip. Montella çok iyi bir sistem kurmuş, çok genç ve çok koşan bir takım. Gürcistan maçında Türk taraftarların desteğini gördük, o desteği arkalarına aldıklarında bizim maçı dengede tutmamız gerekiyor. Hücum futbolu oynuyorlar ama savunmaya çok fazla önem vermiyorlar.” diye konuştu. Bu sözlerin Montella’ya hatırlatılması üzerine İtalyan hoca ise “Rakip hocanın söylediklerini okudum, saygı duyduğum bir isim. Ülkemizde forvetsiz ve ofansif oynamadığımızı söylüyor. Rakip hoca bizim ofansif oynadığımızı söylediğinde mutlu oluyorum. Rakibimize alan bırakmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Rafael Leao “Türkiye’nin boşlukları değerlendirmedeki güçlü oyunuyla bizim oyunumuzu bir araya getirdiğinizde çok mücadeleci bir maç olacağını düşünüyorum. Hakan Çalhanoğlu ile beraber Milan’da oynadık. O harika bir oyuncu, kesinlikle fark yaratacaktır. Barış Alper Yılmaz da çok süratli bir oyuncu. Türk halkının takımlarına olan sevgisini iyi biliyoruz, Almanya’da çok fazla Türk’ün yaşadığını da iyi biliyoruz ama yarın Portekiz halkının desteğini stadyumda arkamızda hissedeceğiz” dedi.