Fenerbahçe'den Real Madrid'e transfer olan Arda Güler Türk futbol severleri gururlandırdı ve İspanyol futbol severleri heyecanlandırdı. Arda'nın dikkat çeken rakamları, transfer süreci kadar İspanyol basınının baba Güler'in aldığın iddia edilen komisyon miktarı da tartışma konusu oldu.

Arda Güler’in Real Madrid’i son birkaç gündür yalnızca ülkemizde değil Avrupa genelinde en çok konuşulan konulardan biri. Güler, 20 milyon Euro artı 10 milyon Euro bonuslar karşılığında Real Madrid’in yolunu tuttu. Resmi sözleşmeye imza atan Arda hakkında İspanya’nın önde gelen gazetelerinden Marca, genç yıldızın dikkat çeken istatistiki bilgilerinden oluşan bir haber yayınladı.

Haberde Arda’nın mart ayına kadar yalnızca 483 dakika süre aldığı belirtildi. Jorge Jesus malum tercihi sebebiyle sık sık eleştirilere maruz kalıyordu. Portekizli teknik direktör oyuncuyu sahaya sürdüğü zamanlarda farklı pozisyonlarda oynattı. Aslen 10 numara mevkisinde görev alan Arda sağ kanat ve sağ iç pozisyonlarında da değerlendirildi.

Arda Güler’in Real Madrid yolu babaannesini kaleye geçirerek başlamış

Arda kısıtlı sürede yarattığı gol fırsatlarıyla bu alanda 2014-15 yılından bu yana en yüksek ortalamaya ulaştı. Ayrıca Arda 90 dakika başına attığı 5.4 isabetli uzun pasla bu alanda Ahmed Touba’dan sonra Süper Lig’in ikincisi oldu. Süper yetenek çalım özelliklerini de gösterdiği Süper Lig macerasında maç başına 2.68 kilit pas attı. Arda bu ortalamayı LaLiga’da yakalamış olsa geçen seneyi zirvede kapatacaktı. Ayrıca Arda maç başına 0.33 asist beklentisi yaratırken bu alanda yalnızca Atletico Madrid’in yıldızı Antoine Griezzman’ın gerisinde kalacaktı.

Arda’nın Jorge Jesus tarafından tercih edilmemesinin temel nedenlerinden biri olarak fiziksel yetersizliği ve baskı oyununda istenileni verememe ihtimali ağır basıyordu. Ancak aylar içinde bu konuda da kendini geliştiren Güler 90 dakika başına takımı top kaybettikten sonra 5.7 top kazanma ve 2.5 müdahale ile savunma konusunda da takımının kilit isimlerinden oldu.

Arda Güler, Fenerbahçe’ye 20 milyon Euro kazandırdı, Real Madrid’de bayram havası var

Maliyeti 50 milyon iddiası

Arda’nın transfer süreci uzaması açısından Türkiye’de tartışma konusu oldu. Barcelona’ya daha yakın gözüken ismin daha sonra Real Madrid’i seçmesi de ayrıca tartışma yarattı. Barcelona’ya yakın muhabirlerden Toni Juanmarti, transferin Real Madrid’e Arda’nın maaşı hariç 50 milyon Euro’ya mal olacağını söyledi. Juanmarti “Babasına 15 milyon Euro’dan fazla komisyon ödenecek. Ayrıca oyuncunun ailesinin talebiyle Fenerbahçe’ye ödenecek miktar artırıldı. Pahalı mı, ucuz mu? Bunu zaman gösterecek” şeklinde konuştu. Barça’nın Arda’ya 23 milyon Euro bonservis ödemesi bekleniyordu. Artı olarak Arda bir sezon daha Fenerbahçe’de kalacaktı. Ancak Güler Real Madrid’e transfer oldu. Madrid ekibi genç süper yetenek için Fenerbahçe’ye bonuslarla beraber 30 milyon Euro ödeyecek. İtalyan gazeteci Di Marzio da bir dönem Milan’ın gündemine gelen oyuncu için babasının kulüplerden 10 milyon Euro komisyon talep ettiğini iddia etmişti.

Pişer miydi Yanar mıydı?

Haberlerin doğruluk payı nedir bilinmez. Ancak LaLiga’da bu gibi durumların olduğu bilinen bir gerçek. Neymar’ın babasının da Barcelona’ya transfer olurken aldığı komisyon tartışma konusu yaratmıştı. Şimdilerde Real Madrid forması giyen Vinicius Jr ise Neymar’ı izleyerek büyüyen Brezilyalı nesildendi ve Barcelona’ya gönül verdiği eski paylaşımlarından anlaşılıyordu. Fakat Vinicius’un da Real Madrid’e transferi sürecinde babasının aldığı komisyon gündeme gelmişti.

Vinicius Jr’a büyük jest: Rio’daki ırkçılık karşıtı yasanın adı “Vini Jr Yasası” oldu