Türkiye’nin takım sporlarında en başarılı olduğu dal şüphesiz kadın voleybolu. Fenerbahçe, Vakıfbank ve Eczacıbaşı bu branşın lokomotifi durumda. CEV Şampiyonlar Ligi’nde en çok şampiyon olan ve son kupayı kaldıran Vakıfbank, çeyrek finalde Vero Volley Milano’yu iki maçta 3-0 ve 3-2 yendi ve üst üste 11. kez son dört takım arasına kaldı. Peki bu başarının sırrı ne?
Cengiz Göllü ile 50 yıl önce yapılan başlangıç
Öncelikle bu konuda 50 yıl önce kadın voleybolunda başlatılan çalışmalara dikkat çekmek gerekiyor. Burada da Cengiz Göllü ismi ön plana çıkıyor. 1971’de Eczacıbaşı baş koçu olan Göllü ile birlikte kadın voleybolunda profesyonellik başladı. 1979-80 sezonunda Eczacıbaşı o döneme kadar takım sporlarına akla gelmeyen bir başarıya imza attı: Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ikincilik… Bu başarının ardından kadın voleybolu ivme kazandı. 1984’te Türkiye Ligi kuruldu. 1980’lerin sonunda kamu bankaları kadın voleyboluna yatırım yapmaya başladı. Vakıfbank Spor Kulübü 1988 yılında Ankara’da kuruldu. Türkiye Ligi’nde şampiyonluklar kazanıldı, 1998 ve 1999’da Şampiyon Kulüpler Kupası’nda iki kez finalde kaybedildi.
İstanbul’a taşınma ve gelen başarılar
Vakıfbank Spor Kulübü, 2000 yılında 1986’da İstanbul’da kurulan Güneş Sigorta Spor Kulübü ile birleşerek yoluna Vakıfbank Güneş Sigorta ismiyle devam etti. Bir dönem kulübün ismine sponsor olanTelekom eklendi. 2011-2012’de Güneş Sigorta’nın çekilmesiyle takım Vakıfbank ismini aldı. Bu arada Ankara’daki bağlarını atan kulüp tamamen İstanbul’a taşındı.
Giovanni Guidetti’nin gelmesi dönüm noktası oldu
İtalyan çalıştırıcı Giovanni Guidetti ile 2008 yılında imzalanan sözleşme Vakıfbank için dönüm noktası oldu. Kadın voleybolunu Türkiye’ye getiren Eczacıbaşı’nın yanı sıra Fenerbahçe’nin sponsor desteğiyle bu branşa önem vermesiyle Türkiye’de kadın voleybolu en üst düzeye çıktı. Türkiye’de başlayan bu üçlü rekabet Avrupa’ya da taşındı. Guidetti’nin Vakıfbank’ı ise bu rekabette en çok başarı kazanan takım oldu.
Guidetti ve Vakıfbank’ın başarıları
Guidetti yönetiminde Vakıfbank, 2011 yılında ilk Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu’nu yaşadı. Vakıfbank, 23 Ekim 2012’den 22 Ocak 2014’e kadar oynadığı 73 resmi maçı kazandı ve art arda en çok resmi maç kazanan voleybol takımı oldu. Guidetti ile 4 FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonluğu (2013, 2017, 2018, 2021) ve 5 CEV Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu (2011, 2013, 2017, 2018, 2022) geldi. Türkiye Ligi’nde 13 kez şampiyon olmayı başaran sarı-siyahlılar, 2017-2018 sezonundan bu yana şampiyonluğu kimseye bırakmıyor.
Altyapının önemi
Vakıfbank’ın başarılarında en büyük paylardan biri altyapısından yetiştirdiği voleybolculardan geldi. İstanbul’da üç, Ankara’da iki, İzmir, Bursa ve Saraybosna’da birer olmak üzere toplam 8 VakıfBank Voleybol Okulu’nda 3000’nin üzerinde sporcu yetiştirildi. Altyapıdan gelen Zehra Güneş, Buket Gülübay, Derya Cebecioğlu halen Vakıfbank’ın başarısında pay sahibi olmaya devam ediyor.
Buket Gülübay: Sır kadının gücünde
Buket Gülübay, geçen sezon ligde ve Avrupa’da bütün kupaların kazanılmasının ardından Vakıfbank’ta uzun yıllardır aile kültürü olduğunu söylemişti. Buket Gülübay’a göre başarının sırrıysa kadının gücünde. Gülübay, “Bir kadın bir şeyi başarmak istiyorsa kesinlikle yapar. Bu gücü kendi içinde bulur” diyor.
Şampiyonlar Ligi’ni domine etti
CEV Şampiyonlar Ligi’nde Vero Volley Milano’yu iki maçta 3-0 ve 3-2 yenerek son dörde kalan Vakıfbank, 5 şampiyonlukla su kupayı en çok kazanan ekip. 11. kez üst üste adını yarı finale yazdıran sarı siyahlılar son 10 yarı finalin 7’sinde finale yükselmeyi başardı. Vakıfbank, 157 galibiyetle CEV Şampiyonlar Ligi tarihinin en çok maç kazanan takımı unvanını elinde bulunduruyor. VakıfBank’ın, CEV Şampiyonlar Ligi yarı finalindeki rakibi Fenerbahçe Opet – Imoco Conegliano eşleşmesinin galibi olacak.