Manchester City ve Portekiz Milli Takımı'nın yıldız oyuncusu Bernardo Silva, bir sezon içinde bu kadar maç oynayacak olmalarının saçmalık olduğunu belirtti.

Günümüz futbolunun ve futbolcularının en büyük sorunlarından biri yoğun fikstür. UEFA ve FIFA’nın hem yayın anlaşmaları hem de bahis gelirleri gibi kalemlerden büyük kârlar elde etmek için amacıyla organizasyonlardaki karşılaşma sayılarını artırma yoluna gitmeleri bazı çevrelerin hayatlarını olumsuz etkiliyor. Bu çevrelerin başında futbolcular geliyor. Elbette izleyiciler için sınırsıza yakın içerik sunulmuş oluyor ve futbol piyasası ucu bucağı olmayan bir evren niteliği taşıyarak kendini döndürmeye devam ediyor. Ancak futbolcular birer robota bürünüp adeta biyonik insanlarmış gibi sağlıklarını koruyarak bu mücadeleye devam etmek zorunda kalıyorlar. Üstelik korumaları gereken tek şey fiziksel sağlıkları değil bunca meşguliyetin arasında zihinsel sağlık da oluyor. Son olarak Liverpool’u çalıştıran Jürgen Kloop İngiliz deviyle sözleşmesi devam etmesine rağmen dinlenmek istediği ve yoğun maç fikstüründen adeta bezdiği için görevinden ayrılmıştı.

Bu durumdan müzdarip olan ve adeta bıkan futbolculardan biri de Manchester City’nin en büyük yıldızlarından Portekizli Bernardo Silva. Silva an itibariyle milli takım mesaisinde. Portekiz’in kampında yer alan oyuncu ülkesi basın organlarından Record’a açıklamalarda bulundu. Silva “Fikstür tamamıyla delilik. Daha yeni öğrendik ki İngiltere Lig Kupası maçı için yalnızca bir gün dinlenebilecekmişiz” dedi.

Futbol dünyası bunu da gördü: San Marino maç kazandı!

Manchester City milli ara dönüşünde olağanüstü bir yoğunlukla karşı karşıya kalacak. Son şampiyon Premier Lig’de 14 Eylül günü Brentford’ı konuk edecek. 18 Eylül akşamı ilk Şampiyonlar Ligi maçında Inter’le karşılaşacaklar. Ardından belki de sezonun en önemli Premier Lig maçlarından birinde iki sezondur şampiyonluk yarışında alt ettikleri Arsenal’la 22 Eylül’de kozlarını paylaşacaklar. Bu karşılaşmanın başlangıç saati 18.30. Bitiş saati 20.30 olarak ele alındığında söz konusu karşılaşmadan yalnızca 49 saat 15 dakika sonra Lig Kupası maçında Watford’ı ağırlayacaklar. City’nin derdi burada bitmeyecek. 28’inde ligde Newcastle United’a konuklar. 1 Ekim’de ise Slovan Bratislava deplasmanına gidecekler. 5 Ekim’deki Fulham maçıyla 21 günde yedi maçlık serüven bitecek ve milli ara yoğun fikstüre ilaç gibi gelecek.

Silva bu yoğunluk hakkında sözlerine “Muhtemelen aylarca üç günde bir maç yapmaya devam edeceğiz. Bu çok saçma” diyerek devam etti. Portekizli “Şampiyonlar Ligi’nde son 16 bileti almasanız dahi iki maç fazladan oynuyorsunuz. Evet kadrolar daha geniş ancak bunun kolay olduğunu söyleyemem. Hiçbir zaman kolay olmadı. En küçük boş zamanımı ailem ve arkadaşlarımla geçiriyorum. Bu kadar çok maç yapmak zorunda olmamız saçmalık” diyerek konuşmasını bitirdi.

Futbolun şirketleşmiş aktörleri her ne kadar bunca maç olmasını desteklese ve bunca maçtan kâr ediyor olsa da futbolcular ve profesyonel futbol insanları bundan kötü etkileniyorlar ve kötü etkilenmeye devam edecekler gibi görünüyor.

İlklerin futbolcusu Ronaldo, 900 gole herkesten önce ulaştı

İş yükü risk taşıyor

Corriere Dello Sport’un yaptığı ve Sözcü’nün Türkçeye çevirdiği bir araştırmaya göre; Uluslararası futbolcular birliği FifPro’nun yürüttüğü ‘oyuncu iş yükü’ araştırması, futbolcuların yarısından fazlasının 2023-24 sezonunda ya ‘yüksek’ (40 ila 54 maç arası) ya da ‘aşırı’ (55’ten fazla maç) yüke maruz kaldığını ortaya koyuyor. Yüzde 17’si 55 maç sınırını aşarken, üç futbolcudan biri üst üste altı maç oynadıktan sonra sakatlanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu yüzden, oyuncuların yüzde 72’si zorunlu dinlenme sürelerinin uygulanmasını talep ediyor. Gelecekte neler yaşanabileceği de kaygı verici. Örneğin, 21 yaşındaki Jude Bellingham, kariyerinde şimdiden 251 profesyonel maç oynadı. Aynı tempoda devam ederse 1224 maçı bulabilir. Oysa David Beckham 21 yaşında sadece 54, Frank Lampard ise 93 maç oynamıştı ve kariyerlerini sırasıyla 839 ve 1002 maçta tamamladılar. Bir diğer örnek ise Vinicius Junior: 24 yaşında 369 kez sahaya çıkarken, Ronaldinho aynı yaşta 163 kez forma giymişti.