Dünya Snooker Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan ve kariyerinde bir ilki başaran Luca Brecel, aynı zamanda kıta Avrupa’sından çıkıp kupayı kazanan ilk sporcu oldu.

İlk maçta futbol tabiriyle direkten döndü. Çetrefilli ormanda Mark Williams ve Ronnie O’Sullivan gibi kurtlarla karşılaştı. 20 yaşındaki Si Jiauhi’ye karşı tarihi geri dönüş yaptı. 5 finalde 4 kere kazanmış Selby’ye karşı mental savaş verdi. Brecel’in hikayesi, işte bu destansı dünya şampiyonluğu yolculuğuyla sınırlı değil, çok daha şaşaalı, çok daha uzun…

Çocuk yıldız

Her sporda vardır “wonderkid” tabiri. Bazen olur olmadık kullanılır bazen de yerli yerinde. Mesela geçen Lamine Yamal Barcelona formasıyla maça çıkan en genç oyuncu oldu. Fiziken yaşıtlarının önünde olan isim gole de yaklaştı. 15 yaşındaki Yamal için wonderkid demek yerinde olacaktır. 1941’den beri süre gelen rekoru kırdı ne de olsa hem de 15 yaşında.

15 yaşındaki Yamal’ın rekor gecesi… Barcelona farkı

İşte snookerda Luca Brecel de bir zamanların wonderkidi bir başka tabirle genç yıldızı, hatta ve hatta çocuk yıldızıydı. 8 Mart 1995 Dilsen-Stokkem, Belçika doğumlu Luca, henüz 14 yaşındayken bir hazırlık maçında 7 kez dünya şampiyonu efsane Stephen Hendry’yi mağlup etti ve adından söz ettirdi. Brecel bu başarıya Ocak 2010’da ulaşmıştı. Ancak hikayelerin her zaman bir arka planı vardır değil mi? İlk göze batışı bu değildi.

Brecel, Nisan 2009’da 19 yaş altı Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Sporcu, bunu başaran en genç isim oldu. Belçikalı, snookerın alt yaş kategorilerini takip edenler için göze girdi. Ancak ana akımda duyulması için Hendry’yi yenmesi gerekti. Daha 14 yaşında, ne duyulmak ama…

İlklerin devamı

Brecel 2011 yılında profesyonel oldu. 2012’de henüz 17 yaşındayken Ian McCulloch, Barry Pinches, Michael Holt ve Mark King gibi rakiplerini saf dışı bıraktı ve Dünya Snooker Şampiyonası’na katılmaya hak kazanan en genç isim olmayı başardı.

O sene ilk turda elenen sporcu, tekrar dünya şampiyonasında boy göstermek adına 5 sene beklemek zorunda kaldı. Dünya şampiyonası sahnesine 2017’de yeniden adım atan Brecel için ilk tur laneti değişmedi ve yine turnuva tek maçta sona erdi. Ancak Brecel için kariyerindeki ilk sıralama turnuvası zaferi yine 2017’de geldi. Sporcu, Çin Şampiyonası’nı kazandı ve tarihte bunu başaran ilk kıta Avrupa çıkışlı sporcu olarak tarihe geçti.

2019’a kadar üst üste üç sene dünya şampiyonalarına katılma başarısı gösteren Brecel, söz konusu sene bittiğinde kendini dünya 19 numarasında buldu. Ancak sporcu için majör turnuva zaferi elzemdi. Eski dönemlerin wonderkidi, amacına 2020’de ulaştı ve 64 sporcunun mücadele ettiği Şampiyonluk Ligi’nde zafere uzandı.

Kariyeri ilkleri yaşayarak geçti.

İlk tur lanetine pençe

2020 ve 2021’de dünya şampiyonalarına katılma başarısı gösteremeyen Brecel, Crucible’a 2022’de geri döndü. Belçikalı, yine makus talihi yenemedi ve Noppon Saengkham’a 10-5 kaybetti. Brecel böylelikle katıldığı 5. dünya şampiyonasına da ilk turda veda etti. Onun bu laneti artık dillere düştü.

2023’te yeniden Crucible sahnesine çıkan Brecel, henüz en baştan mental sınava tabii tutulmaya başladı. Belçikalı 10 frame kazananın tur atlayacağı maçta İngiliz Ricky Walden’ı 10-9 mağlup etti ve yine ilk turda elenmenin kıyısından döndü. Brecel, kara büyüyü bu maçla beraber bozdu.

Crucible Tiyatrosu’nda tarihi şampiyon: Luca Brecel

Ebedi rahatlık

Kariyerinde daha önce oynadığı 5 dünya şampiyonası maçından da mağlup ayrılan oyuncu, ilk zaferini elde ettikten sonra 3 kez dünya şampiyonu Mark Williams’la karşılaştı. Brecel çekişmeli geçen bu karşılaşmadan da 13-11 galip ayrıldı. Kaderin değiştiği kesindi ancak çeyrek final bu kez 7 kez dünya şampiyonu Roket Ronnie O’Sullivan’a karşıydı.

“Turnuvadan önce dışarı çıkıp partiliyordum, sabah 6’ya 7’ye kadar dışarıda kalıyordum, arkadaşlarımla FIFA oynuyor, içiyor ve antrenman yapmıyordum. Mark Williams’ı yendikten sonra bile eve sabah 7’de gittim. Aynı gün sabah 5, 6’ya kadar içtim, deli gibi sarhoş oldum.”

İşte 12 senelik profesyonel kariyerin, baskının, çabanın, kaybetmenin verdiği yük Brecel’in omuzlarından böyle sıyrılıyordu. O, zirveye çıkış yolculuğunda yaptıklarıyla yalnızca snookerda değil, spor dünyasında bambaşka bir yere oynuyordu. Brecel işte böyle hazırlandığı Ronnie maçını 13-10 kazandı. Yarı finalde Çinli Si Jiauhi’ye karşı 14-5 geri düşmesine rağmen rekor bir geri dönüş yaptı ve 17-15’le adını finale yazdırdı.

Diplere kadar kazdı…

Brecel finalde Mark Selby ile karşılaştı. Dünya şampiyonasındaki ilk galibiyetinin üzerinden daha iki hafta geçmemişken şimdi 4 kez şampiyon olmuş rakibine karşı kupa mücadelesi veriyordu. İlk 3 seans bittiğinde 15-10 önde olan taraf Brecel’di. Son seansa da iyi başlayan Belçikalı skoru 16-10 yaptı ancak asıl sınav o noktadan sonra başladı. Selby tecrübesi üst üste 5 frame kazandı ve skor 16-15 oldu.

“16-15 olduğunda artık kazanabileceğimi düşünmüyordum. Beni dondurmuştu. Kazabildiğim kadar dibe kadar kazıp bir şeyler çıkarmam gerekiyordu” Brecel maçtan sonra işte bu cümleleri kuracaktı. Selby’nin yarattığı baskı ona içindeki cevheri söküp çıkarması için yol açtı. Diplere kadar kazdı ve kazdığı yerden şampiyonlukla çıkmayı başardı. Luca Brecel, hem kariyerinin hem de kıta Avrupa’sının ilk Crucible zaferine işte böyle ulaştı.

Yeşil çuhanın etkisi

Belçikalının zaferi kendi ülkesinde de coşkuyla karşılandı. Belçikalı gazeteci Rudy Lanssens, Brecel’in etkisini şu sözlerle anlatıyordu, “Dün akşam futbolda Belçika Kupası finali vardı. Ancak bu maç, Brecel’in gölgesinde kaldı. Bu çok ifade ediyor.”

“Altın jenerasyonunun” Dünya Kupası’nda yaşattığı hayal kırıklığı taze olan Belçikalılar için belki de ana akımda yer bulamayan bir spor ve o sporu icra eden bir sanatçı, dünya şampiyonu olarak kendi repütasyonunu inşa etti. Brecel, her açıdan olağanüstü bir hikayeyi mutlu sonla taçlandırdı.

Brecel’in şampiyonluğu tüm ülkeyi etkisi altına aldı.