Hafta sonu Kasımpaşa'ya 3-0'dan 3-3'e yakalanan Galatasaray benzer bir senaryoyu Letonya takımı RFS önünde yaşadı. Sarı kırmızılılar 2-0 üstünlüğü koruyamadı ve Avrupa Ligi'ndeki ikinci maçını 2-2 berabere bitirdi.

Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi ikinci hafta maçında Letonya’nın Rigas ekibiyle karşılaştı. Rigas kendi liginden doludizgin giderken sürpriz ekip olarak UEFA Avrupa Ligi’ndeki güçlü rakiplerine çelme takma amacındaydı. Victor Osimhen’den yoksun şekilde deplasmana gelen Cimbom, Kasımpaşa maçında alınan beraberliğin etkilerini arkada bırakıp, averajın da önemli olduğu organizasyonda iyi bir sonuç almak istiyordu. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk maçtan önce zeminin gayet iyi olduğunu dile getirdi.

Maça iyi başlayan Rigas oldu. Letonya ekibi beşinci dakikada gole yaklaştı. Ancak Cimbom kontrolü ele aldı. 12. dakikada Kaan Ayhan’la gole yaklaştı. Aynı dakikanın ilerleyen saatlerinde formda oyuncu Yunus Akgün topu çok çok iyi taşıdı. Ortayı yaptı, Mauro Icardi kafayı vurdu, Dries Mertens araya girdi ve topu ağlara göndermeyi başardı. Galatasaray 1-0 öne geçti.

23. dakikada Sara’nın soldan ortasında, penaltı noktası önünde Barış Alper’in kafayla vurduğu topu kaleci Ondoa son anda kornere çeldi. 38. dakikada Galatasaray farkı ikiye çıkardı. Sanchez’in kendi sahasından savunmanın arkasına gönderdiği pasa Yunus Akgün hareketlendi. Topu iyi kontrol eden Yunus, karşı karşıya yaptığı vuruşla ağları havalandırdı.

40. dakikada  Prenga’nın savunmadan uzun oynadığı topu kafayla indiren Ikounieks, koşusuna devam etti. Kouadio, sol kanatta aldığı meşin yuvarlağı bekletmeden yeniden takım arkadaşının önüne gönderdi. Çaprazdan ceza sahasına giren Ikounieks’in vuruşunda, kaleci Günay topun ağlara gitmesini önledi. Ancak dönen topla bir kez daha buluşan Ikounieks, topu filelerle buluşturdu. Bu golle devre 2-1 bitti.

İkinci yarıya Rigas daha iyi başladı. Letonya ekibi sahasında 2-0’dan dönerek skoru 2-2 yaptı. Eşitliği getiren gol 55. dakikada Odisaha’dan geldi.

64. dakikada Michy Batshuayi oyuna girerken Kaan Ayhan çıktı, Barış Alper beke geçti. Top rakipteyken Galatasaray üçlü gibi dizildi. Barış Alper daha çok ileri çıkıyor, Jakobs geride kalıyordu. Sarı-kırmızılılar baskısını artırdı. Her ne kadar net pozisyonlar bulamasa da sarı-kırmızılılar rakip yarı alanda pas yaptılar. 76. dakikada Gabriel Sara’nın penaltı noktasına yakın mesafeden vuruşunda top kalecinin üstüne gitti. Aynı dakikada Kerem Demirbay oyuna girerken Lucas Torreira kenara geldi. 81. dakikada Mertens serbest vuruşta topun başına geçti. Belçikalının şutunu Ondoa kurtardı. 85. dakikada Kerem sarı kart gördü. 86’da Abdülkerim ve Mertens çıkarken Berkan Kutlu ve Yusuf Demir oyuna girdi. Kalan sürede Galatasaray tehlike yaratamadı. Maç 2-2 sona erdi. Letonya ekibi Avrupa’da tarihindeki ilk puanı aldı. Galatasaray puanını dörde yükseltti.

Milli Takım Euro 2004 grupları için eleme gruplarında ikinci oldu. Play-off oynama hakkı elde eden millilerin kura çekimi öncesi Letonya’yı kolay lokma gören Türk basını “Çek bi’ Letonya” başlıkları attı. Kurada gerçekten Letonya geldi. Ancak milliler 1-0’lık yenilginin üstüne 2-2’lik skorla rakibine boyun eğdi ve 2002’deki dünya üçüncülüğünün ardından sürpriz şekilde Euro 2004’ün dışında kaldı. Benzer olay yine yaşandı. Türk basını ve hatta Avrupa basını hem Rigas hem de Elfsborg’la eşleşen Galatasaray’ın kurasını çok iyi olarak tanımladı. Ancak Cimbom, PAOK’u evinde 3-1 yendikten sonra Rigas deplasmanında 2-0 öne geçmesine rağmen 2-2 berabere kalıp puan kaybetti.

‘Bize yakışmadı’

Okan Buruk maç sonu demecine “Değişikliklerin oyuna etkisi olmadı. Barış’ın sağ beke geçmesiyle sağdan gelmeye başladık. Sahanın en iyisi Yunus’tu. Onla beraber daha çok ürettik. Diğer yerlerden çok üretemedik. Uzaktan şutla, duran topla çözebilirdik. Hiçbiriyle 3. golü bulamadık. Hakem de müsaade etti, oyun yavaşladı. Devamında da istediğimiz sonucu alamadık. Burada tabii ki üzgünüm. Bizden beklenti çok yüksek. Bu kadar önemli kadrodan da beklentinin yüksek olması normal. Kendi oyunumuzun altında kaldık. Rakibi daha çok önemsememiz gereken yerler vardı. Bunu yapamadık. Üzgünüz. Özür diliyoruz. Bize yakışmayan bir sonuç. Rahat kazanacağımız, 2-0’a getireceğimiz maçı, konsantrasyon eksikliğiyle kazanamadık. Bir avantajımız vardı, kazanıp devam etmek istiyorduk. Başaramadık. Rakibi tebrik ediyorum. Oyunları bu, iyi kapanıyorlar. 2 gol atmamıza rağmen bize devamlı cevap verdiler. Bu olmadı. Bu bize yakışmadı” diye başladı.

Okan Buruk maç sonu açıklamalarında “Tabii ki bir maç önce 3-0’dan berabere kalmak negatif olarak etkiledi. O çok başka maçtı, bu çok başka. Gol yollarında sıkıntı yaşamadık, 2-0’ı bulduk. Korumamız ve artırmamız gerekiyordu. Çok erken 2-1 oldu. İkinci yarı başında 2-2 oldu. Psikolojik olarak aşağı çekti. Bir önceki maçtan da bir hikaye vardı. Davinson ve Torreira, tabii ki onlar olduğunda gol yeme şansınız var, olmadıklarında da gol yeme şansınız var. Galatasaray takımı geniş. Çok önemli oldukları için Galatasaray’dalar. Kim oynarsa oynasın herkes en iyisini yapmak zorunda” dedi. İki tane yol kazasını sahalarında telafi etmeleri gerektiğini belirtti. Öte yandan savunmada daha etkili olmaları gerektiğinden bahsetti.

Rigas, maç sonunda beraberliği taraftarıyla kutladı.

Galatasaray teknik patronu Okan Buruk “Genel bu zaman kadar oynadığı oyunu oynadı. Devamında 5’li savunmaya geçtiler. Aslında çok farklı beklenmedik bir şey yapmadılar. Topun arkasına geçtiler. Savunma dizilişlerini yaptılar. Biz de çok üretemedik. 2-0, 2-1… Geriye düşseler de topu almaya hiç çalışmadılar. 2-0’ken de kendi yarı sahasına beklediler, 2-1’de de, 2-2’de de… Aslında bizim için sürpriz 2 gol yedik” dedi. Buruk “4-2-1-3 gibi başladık. Batshuayi’yi kanat gibi kullandık. Yunus’un Barış’ın getirdiği toplarda içeride olmasını istedim. İyi bir kadromuz var. Eksikler olabiliyor. Bugün özelinde çok formda olan Osimhen yoktu. Onla birlikte çözüm de üretebiliyorsunuz. Icardi de rahat gezip etkili olabiliyor. Oyunun devamında giren oyunculardan beklentim daha fazlaydı. Maalesef bunu başaramadık. Daha çok üretmemiz gerekiyordu, rakip ne kadar kapanırsa kapansın… Daha çok üretmemiz gerekiyordu! Maçı kazandıracak golü, bu kadar özel oyuncuya sahip bir takım bulmalıydı. 2-2’den sonra pozisyonlar vardı. Topun daha çok bizde olması işimize yaramadı” diye konuştu.

Okan Buruk maç sonu açıklamasında “Önde baskı yapan bir takımız. Arka tarafta riskler alıyoruz. Oradaki düellolarda daha başarılı olmalıydık. Hava hakimiyetindeki kendi gücümüzü bazı pozisyonlarda kullanamadık. Çabuk bozulduk” diye konuştu. Buruk stadyumla “Havayla ilgili problem yoktu. Futbol oynamak için güzel havaydı. Stadyum atmosferi yaşayamıyorsunuz. İki tarafta tribün yok, arada pist var” dedi.

İşte Avrupa Ligi’nde gecenin sonuçları.