Türkiye Cumhuriyeti 100 sene içinde birbirinden başarılı kadın sporcular yetiştirdi. Bu sporcular dünya rekorlarına, Avrupa ve dünya şampiyonluklarına ve olimpiyat kotalarına imza attılar. Kürsüden kürsüye madalyadan madalyaya uzanan yolculuklarda İstiklal Marşımızı dinletip ay-yıldızlı bayrağı dünyanın dört bir yanında göndere çektirdiler.
Bu değerli sporculardan biri de Şahika Encümen’di. Encümen dalış sporunun dünyadaki sayılı sporcularından biri. Son olarak paletsiz değişken ağırlık kategorisinde kendine ait 105 metrelik dünya rekorunu 106 metreye çıkardı. Encümen bu rekoru Cumhuriyet’in 100. yılına ithaf etti. 17 Ekim tarihinde Hatay’da “Hatay’a nefes ol” sloganıyla rekora dalan Encümen, son 2 yıldır yoğun biçimde sürdürdüğü çalışmalarının karşılığını aldı.
Şahika “Cumhuriyeti’mizin 100. yılında ülkemize bir dünya rekoru kazandırdığım için çok mutluyum. Cumhuriyet kadını ve milli sporcu olarak herhalde daha büyük bir gurur olamazdı. Nice yüzyıllara diliyorum. Tabii ki ülkemizi temsil etmeye devam edeceğim.” diye konuştu.
Deneyimli sporcu insanların desteğinin önemini vurgularken “İnsanlar en az benim kadar heyecanlı ve dalışa başladığımda nefeslerini tutuyorlar. Onun farkındayım. Bana bunlar pozitif yansıyor. Böyle kalbiyle destek olan herkese binlerce teşekkürler. Galiba ben güzel enerjilerle, dualarla ayakta duruyorum. Çünkü o kadar zor şartlarda antrenman yapıp, zor koşullarda dalışlar yapmaya çalıştık ki iyi ki bizi destekleyenler var.” dedi. Encümen Cumhuriyet’in kadınlarının çok başarılı olduklarını ve 100. yılda kadın sporcuların başarılarıyla gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Kadınlar cimnastikte ilklerin sporcusu
Göksu Üçtaş Şanlı Cumhuriyet’in 100 yılına damga vuran bir diğer kadın sporcu. Kadınlar cimnastikte Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden ilk sporcu Şanlı. 2020’de Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda ikinci olan Göksu sporculuk kariyerine bu sene son verdi. Antrenör olarak Türk cimnastiğine yeni değerler kazandırma peşinde olan eski sporcu “Alnımız ak başımız dik bir şekilde giriyoruz bu yüzüncü yıla. Biz de bunların bir öncüsü olmaktan dolayı gerçekten çok mutluyuz” dedi.
Göksu “Antrenörlerim, takım arkadaşlarım, federasyonumuz, hepimiz aslında bir ekip olarak çalıştığımızda başarılı olabileceğimizi gördük. Bu dönemde çok iyi olmak istedim. Arkamdan gelen sporculara örnek olmak, onlar için bir ışık, bir yol olmak istedim. Geride bıraktığımız bu yüzüncü yılımızın ardından ikinci yüzyılda da daha iyi başarılar elde edebiliriz diye umuyorum” diye konuştu. Tam 28 sene boyunca sporculuk kariyerini sürdüren ve başarıdan başarıya koşan Şanlı son olarak “Sporcu olarak evet görevim bitti ama antrenör olarak görevim başladı. Sporun her yerinde sporcu arkadaşlarıma, kardeşlerime edindiğim tecrübeleri en iyi şekilde aktarmak, doğrularıyla birlikte ve onların daha iyi olmalarını istiyorum. Artık yeni sporcular, yeni hedefler diyelim. İnşallah antrenör olarak da olimpiyata gideriz” dedi.