Kırkpınar'da başpehlivanların mücadelesi nefes kesti. Eski şampiyonlardan İsmail Balaban, Mehmet Yeşil Yeşil, Recep Kara ve Osman Aynur elemelerde Kırkpınar'a veda etti. Sekiz başpehlivan çeyrek finale yükseldi.

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde heyecan yapılan eleme maçlarıyla sürdü. Eşleşmeler, lig usulü nedeniyle dördüncü torbayı oluşturan pehlivanlar ile ön elemeden gelen pehlivanlar arasında gerçekleşti.

Başpehlivanlar, birinci tur eşleşmeleri için Sarayiçi Er Meydanı’na davet edildi. Başpehlivanlık güreşlerine katılacak 40 pehlivanın da seyirciye takdim edilmesinin ardından güreşecek 16 isim çayırda kaldı, diğerleri ayrıldı. Salavatlanmaları sonrası peşreve çıkan pehlivanlar, rakipleriyle güreşe başladı.


En dikkat çekici güreş, Cengizhan Şimşek ile Faruk Akkoyun arasında gerçekleşti. Sert geçen güreş nedeniyle müsabakaya sık sık ara verildi. Hakemlerin uyarısına rağmen sertlik durulmayınca her iki pehlivana da sarı kart gösterildi. Güreşte ayrıca Akkoyun’a iki ihtar verildi. Normal sürede yenişme gerçekleşmedi, puanlamaya geçildi. Bu bölümde çaprazla sardığı rakibinden puan alan Akkoyun galip geldi. Rakiplerini yenen Kürşat Şevki Korkmaz, Seçkin Duman, Faruk Akkoyun, Yunus Emre Yaman, Recep Taslak, Feyzullah Aktürk, Hamza Özkaradeniz ve Hasan Cengiz, üst tura çıktı.

Bu turun galipleri, ikinci turda da dördüncü torbaya girdi. Birinci ve dördüncü torba ile ikinci ve üçüncü torba arasında kura çekimiyle eşleşmeler yapıldı. Eşleşen başpehlivanlar salavatlandıktan sonra güreşe tutuştular.

İkinci tur müsabakaları normal süresi güreşseverin beklediği yüksek tempoda geçmedi. Pek çok pehlivana pasif güreştiği için kule hakemliğince ihtar verilirken, puanlama bölümü daha hareketli geçti. 652 ve 655. Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban, rakibi Hamza Özkaradeniz’e puanlamada yenildi. Balaban güreş sonunda sakatlanırken, büyük üzüntü yaşadı. İkinci tur müsabakalarında, 648 ve 649. Kırkpınar Yağlı Güreşleri şampiyonu Mehmet Yeşil Yeşil, dört kez şampiyonluğu bulunan Recep Kara ve 645. Kırkpınar Yağlı Güreşleri şampiyonu Osman Aynur rakiplerine yenilerek elendi.

Mustafa Doğan Özkaya rakibi Mehmet Yeşil Yeşil’i (arkada) yendi.

Rakiplerini yenen İsmail Koç, Mustafa Taş, Enes Doğan, Serhat Gökmen, Osman Kan, Yusuf Can Zeybek, Ali Gürbüz, Hamza Özkaradeniz, Mustafa Arslan, Orhan Okulu, Feyzullah Aktürk, Yıldıray Akın, Hüseyin Gümüşalan, Mustafa Doğan Özkaya, Mustafa Batu ve Ertuğrul Dağdeviren üçüncü tura yükseldi.

Üçüncü turda başpehlivanlar cazgırın salavatlaması sonrası peşreve çıktı, ardından da güreşe başladı. Eşleşmeler arasında Ali Gürbüz ile Feyzullah Aktürk’ün karşılaşması diğer karşılaşmalara göre daha hareketli başladı. Ali Gürbüz uzun kolları sayesinde kasnaktan tutarak rakibinin oyun kurmasına müsaade etmedi. Ancak ilerleyen dakikalarda bu müsabaka da diğer güreşler gibi seyir açısından durağanlaştı ve iki pehlivanın birbirini tarttığı bir mücadeleye döndü. Bu nedenle kule hakemliği iki pehlivana da ihtar verdi. Normal sürede yenişme olmadı. Puanlama bölümünde rakibinden puanı kapan Ali Gürbüz üst tura yükseldi. Sonuçlara göre Serhat Gökmen, Mustafa Arslan, Yusuf Can Zeybek, Hüseyin Gümüşalan, Enes Doğan, Ali Gürbüz, Hamza Özkaradeniz ve Mustafa Taş çeyrek finale adını yazdırdı. Bu arada 654. ve 657. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Orhan Okulu, rakibine yenilerek elendi. Bu turla günün güreş programı tamamlandı.

Babadan oğula miras bu sevinç…