MAcaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı sona erdi. Organizasyonda Türkiye A Milli Erkek Takımı 12'nci, A Milli Kadın Takımı 26'ncı oldu. GM Ediz Gürel ise bronz madalyanın sahibi oldu.

Macaristan’ın başkenti Budapeşte ev sahipliğinde düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda Türkiye A Milli Erkek ve A Milli Kadın takımlarıyla temsil edildi. Organizasyonu yedinciyle eş puanda tamamlayan A Milli Erkek Takımı averajla 194 ülke arasında dünya 12’ncisi oldu. Organizasyonda büyükusta (GM) Ediz Gürel ikinci masa üçüncüsü olarak bronz madalya kazandı.

Açık kategoride 194 ülkenin yarıştığı olimpiyatlarda GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve GM Emre Can’dan oluşan A Milli Erkek Takımı altı galibiyet, dört beraberlik ve bir yenilgi yaşadı. A Milli Kadın Takımı ise 180 ülke arasında 26’ncı sırada yer aldı. Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık, Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, WGM Kübra Öztürk Örenli, Kadın Uluslararası Usta (WIM) Gülenay Aydın ve WIM Hayale İsgenderova’dan oluşan A Milli Kadın Takımı altı galibiyet, iki beraberlik ve üç yenilgi aldı.

Şampiyonada hem açık hem de kadınlarda Hindistan birinci oldu. Açıkta ABD ikinci, Özbekistan ise üçüncü sırada yer aldı. Kadınlarda ise Kazakistan ikinciliği, ABD ise üçüncülüğü elde etti. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda millilerin güçlü rakiplerine karşı çok iyi mücadele ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Olimpiyatlarda çok güçlü ülkelerle yarıştık. Türk satrancı dünyada hızla yükseliyor, genç yıldızlarımız parlıyor. 12 yıl önce başlattığımız altyapı atağıyla bugün gençlerimiz Avrupa’da, dünyada ve olimpiyatlarda gurur veren başarılar getiriyor. Genç yeteneklerimiz otoritelerin gözdesi oldu. Altyapıdan gelen gençlerimiz Türk satrancının ve dünya satrancının da geleceği olacak. Türkiye önümüzdeki süreçte daha büyük başarılara imza atacak. GM Mustafa Yılmaz da dünyanın zirvesindeki Magnus Carlsen’den puan alan ilk Türk sporcu olarak Türk satranç tarihine geçti. Kadınlarımız da bu olimpiyatlarda çok iyi mücadele etti, yükselişleri sürecek.”

Emilia Romagna’da Bastianini kazandı: Ducati markalar şampiyonu!