EuroLeague'de yeni sezon başlıyor. 25. sezonuna girecek ligde Türk basketbolunu Fenerbahçe ve Anadolu Efes temsil edecek. 34 haftalık normal sezonun ardından önce play-in daha sonra play-off oynanacak. Şampiyonu Final Four belirleyecek.

EuroLeague Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonu. Organizasyon 2000 yılında hayata geçmişti. O tarihten beri EuroLeague ismiyle düzenlenen turnuvanın 2024-25 sezonu bu akşam oynanacak maçlarla başlayacak. Bu sezon da Türk basketbolunu iki ekip, Fenerbahçe ve Anadolu Efes temsil edecek.

Bir dönem Avrupa Şampiyon Kulüpler ve Kulüpler Avrupa Şampiyonası Kupası isimleriyle oynanan ligde Real Madrid 11 kezle adını zirveye en çok yazdıran takım unvanını elinde bulunduruyor. Rusya ekibi CSKA Moskova ise 8 şampiyonlukla Real Madrid’i takip etti. CSKA son iki sezonda olduğu gibi bu sezon da turnuvada yer alamayacak. Nedeni 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı. O tarihten beri Rus takımları turnuvada yer alamıyor. Yunanistan’ın Panathinaikos ekibi 7 şampiyonluk elde etti. Ligde 15 kez final oynayan İsrail temsilcisi Maccabi de 1977, 1981, 2001, 2004, 2005 ve 2014 yıllarında olmak üzere altı kez şampiyonluk kupasını kaldırdı.

Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonunda Türkiye’den Anadolu Efes ile Fenerbahçe şampiyonluk yaşadı. Anadolu Efes organizasyonda 2021 ve 2022’de şampiyonluk kupasını müzesine götürdü. Fenerbahçe ise ligde 2017 yılında şampiyonluğa ulaştı.

Seyirci tahsisli Cumhurbaşkanlığı Kupası Anadolu Efes’in: Nefes kesen son

İlk sezon 2000-01 iki farklı organizasyona sahne oldu

Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ile Avrupa Basketbol Ligleri Birliği (ULEB) arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2000-2001 sezonunda iki ayrı şampiyona düzenlendi. FIBA’nın Suprolig’i 20 takımla oynanırken ULEB 24 ekiple EuroLeague’i organize etti.

Suprolig’in Dörtlü Final organizasyonu Fransa’nın başkenti Paris’te oynandı. Dörtlü Final’in son maçında Panathinaikos’u 81-67 yenen Maccabi Tel Aviv şampiyon oldu. EuroLeague’de ise beş maçlık final serisinde Tau Ceramica’ya 3-2 üstünlük kuran Kinder Bologna mutlu sona ulaştı. FIBA ve ULEB’in anlaşmasının ardından Avrupa’nın kulüpler düzeyindeki en büyük turnuvası 2002 yılından itibaren EuroLeague adıyla oynanmaya başladı.

Format geçen sezonki gibi

Kupada Dörtlü Final sistemine 1988 yılında geçildi. İlk yıllar çift maç üzerinden yapılan finaller daha sonra tarafsız sahada tek maç olarak 1987 yılına kadar oynandı. 1988 yılında ise Dörtlü Final sistemi başladı. 1958’den beri devam eden EuroLeague’de artık klasikleşmeye başlayan Dörtlü Final yani Final Four sistemi bu sezon da devam edecek. Geçen sezon ilk kez hayata geçen play-in formatı bu sezon da geçerli olacak. Buna göre 34 haftalık normal sezonu ilk altı sırada tamamlayan takımları adlarını direkt play-off’a yazdıracak. 7 ve 10. sıralar arasındaki takımlar play-in oynayacak. Yedinci ve sekizinci sıradaki takımlar yedinci sıradaki takımın ev sahipliğinde bir maç oynayacaklar. Kazanan yedinci sıradan play-off’a girip ikinci sıradaki takımla eşleşecek. Kaybeden takımsa dokuzuncu ve onuncu sıralar arasında oynanacak maçın galibiyle sekizinci sırayı almak için mücadele edecek. Bu maçın kazananı normal sezonun lideriyle play-off mücadelesine girecek.

Beş maç üzerinden oynanacak ve üç maç kazanan takımın Final Four bileti alacağı play-off süreci ardından son dört takım belirlenecek. Bu dört takım yarı final ve final maçlarını oynayacak, ardından şampiyon belli olacak.

Beşiktaş ‘İstanbul’ demişti, Hapoel Belgrad’da ısrarcı: Bir garip adres sorunsalı

En başarılı ülke İspanya

Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaralı organizasyonunda İspanyol ekipleri 14 kupayla zirvede bulunurken İtalya temsilcileri 13 kupa ile ikinci sırada yer alıyor. İspanya takımları son olarak 2022-2023 sezonunda Real Madrid ile bu sevinci yaşadı. İtalya ekiplerinin ise 2001 yılından bu yana şampiyonluk hasreti sürüyor. Kupada en son 2001’de Kinder Bologna ile şampiyonluk sevinci yaşayan İtalya temsilcileri o tarihten bu yana mutlu sona ulaşamıyor. Rusya’dan CSKA ülkesine sekiz kupa kazandırırken İsrail’den Maccabi Tel-Aviv altı kupa kazandı. Türk ekipleri turnuvada üç kez mutlu sona ulaştı.

En iyisi Obradovic

Avrupa basketbol tarihinin en başarılı koçu olarak gösterilen Zeljko Obradovic bu kupayı daha önce dokuz kez kazandı. Tecrübesiyle ligdeki diğer 17 rakibinin önünde bulunan Obradovic EuroLeague’de 1992’nin yanı sıra 1994, 1995, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ve 2017’de de şampiyonluk sevinci yaşadı. Obra’nın 2017’de kazandığı şampiyonluk Fenerbahçe’ye tarihinin ilk ve tek EuroLeague şampiyonluğunu getirirken Türk basketbol tarihinde de bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Obradovic ardından en fazla şampiyon olan koç an itibariyle Milano’yu çalıştıran Ettore Messina. 66 yaşındaki deneyimli isim dört kez mutlu sona uzandı. Bu sezon ligdeki tek Türk başantrenör olacak Ergin Ataman ise son yılların tartışmasız en iyisi. Ataman 2021 ve 2022’de Efes’le şampiyonluk yaşarken 2024’te de Panathinaikos ile mutlu sona uzandı. Ergin Ataman bu sezon yine Yunan takımının başında ve üst üste ikinci toplamda dördüncü kupasını kazanmayı amaçlıyor.

Fenerbahçe’nin başantrenörü Sarunas Jasikevicius bu kulvarda 9. kez yer alacak. Geçen sezonun ortasında Fenerbahçe’nin başına geçen Jasikevicius daha önce Zalgiris ve Barcelona’yla bu ligde bulundu. Jasikevicius çalıştığı sekiz sezonun beşinde takımlarını Dörtlü Final’e taşımayı başardı. Anadolu Efes’in başantrenörü Tomislav Mijatovic ise ikinci kez Avrupa Ligi’nde mücadele edecek. Geçen sezon Erdem Can’la yollar ayrıldıktan sonra göreve gelen Mijatovic başantrenör olarak ilk kez Avrupa Ligi’nde sezon başında takım çalıştıracak.

EuroLeague’de yeni sezon başlıyor.

Üç Türk geri döndü

Kariyerlerini NBA’de sürdüren üç Türk basketbolcu bu sezon EuroLeague sahnesinde yer alacak. Furkan Korkmaz Monaco ile anlaştı. Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven ise Ergin Ataman yönetimindeki Panathinaikos ile mutlu sona uzanmaya çalışacak.

Yunan takımları Olympiacos ve Panathinaikos ciddi transferler yaptı. Oly Luca Vildoza, Tyler Dorsey gibi eklemelerin dışında NBA’den Sasha Vezenkov ve Evan Fournier gibi isimlerle kadrosunu güçlendirdi. Panathinaikos ise şampiyon olan kadrosuna Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven dışında Maccabi’den ayrılan yıldız gard Lorenzo Brown’ı ekledi.

Fenerbahçe ise Bonzie Colson, Wade Baldwin, Devon Hall, Khem Birch, Boban Marjanovic, Erten Gazi, Nicolo Melli gibi isimlerle anlaştı. Luka Samanic’i de transfer eden Fenerbahçe oyuncunun yaşadığı sorun sonrası ülkesine gitmesiyle sözleşmesini feshetti. Kanarya geçen sezonun ardından Nick Calathes, Yam Madar, Johnathan Motley, Giorgios Papagiannis, Tyler Dorsey, Nate Sestina, Amine Noua, Şehmus Hazer gibi isimlerle yollarını ayırdı.

Anadolu Efes ise Shane Larkin’i kadroda tutarken Jordan Nwora, Roland Smits, Vincent Poirier, Stanley Johnson gibi oyuncuları transfer edekren Tibor Pleiss, Mike Daum, Will Clyburn ve Tyrique Jones gibi isimlerle yollarını ayırdı.

Türk temsilcilerinden Fenerbahçe ilk hafta maçında 4 Ekim Cuma akşamı 20.30’da sahasında şampiyonluk için iddialı ekiplerden Olympiakos ile karşılaşacak. Efes de aynı gün 22.00’de Virtus Bologna deplasmanında sahne alacak.