Galatasaray'a 3-1 yenilerek büyük darbe alan Fenerbahçe, Avrupa Ligi'ne Kadıköy'de üç puanla başladı. Union St Gilloise'a karşı alınan 2-1'lik galibiyette Livakovic kurtardığı penaltıyla büyük rol oynadı.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi macerasına tanıdık bir rakiple başladı. Geçen sezon Konferans Ligi son 16 turunda 3-0 ve 0-1’lik skorlarla saf dışı bırakılan Union St Gilloise Kadıköy’deydi. Kanarya’nın amacı hem Avrupa Ligi’ne iyi bir başlangıç yapmak hem de cumartesi akşamı aynı stadyumda Galatasaray’a karşı alınan 3-1’lik yenilginin yaralarını sarmaktı.

Mourinho maça rotasyonla başladı. Kanatlarda Maximin ve Tadic yerine İrfan Can Kahveci ve Cengiz Ünder vardı. Ön tarafta Dzeko yerine En Nesyri 11’de yer aldı. Portekizli teknik direktör bu karşılaşmayla beraber Avrupa kupalarına dokuz farklı takımla katılan ilk teknik direktör oldu. Union maça daha iyi başladı. İlk dakikalarda Fenerbahçe kalesi önünde büyük tehlike yaşandı. Jayden Oosterwolde ve Becao topu çizgiden çıkarıp uzaklaştırdılar. Yedinci dakikada Niang çevirdi, Ivanovic’in kale sahası üzerinden attığı şut dışarı gitti.

Sadiki 15. dakikada çaprazdan ceza alanına girdi, dar açıdan şutu Livakovic kurtardı. Bir dakika sonra bu kez Ivanovic ceza alanına girdi, Becao hava topunda dokunamayınca topla buluşan Ivanovic’in şutunda Livakovic bir kez daha başarılı oldu. 26. dakikada Fenerbahçe korner kazandı. Paslaşarak kullandı. Szymanski ortaladı. Becao kafayla indirdi. Kale alanı içinde Çağlar çok şık vurdu ve Kanarya 1-0 öne geçti.

Becao 33. dakikada sarı kart gördü. Fenerbahçe gol sonrası baskısını azaltmadı. Sağlı sollu ortalarla rakibinin üstüne gitti. Üst üste kornerler kazandı. 36’da Mert ortaladı, En Nesyri’nin vuruşu auta gitti. İlk yarı 1-0 Fenerbahçe üstünlüğüyle sona erdi.

İkinci yarıya Fenerbahçe iyi başladı. Szymanski pası verdi, En Nesyri karşı karşıya pozisyonda gelişine vurmak istedi ancak topu auta gönderdi.

53. dakikada kazanılan kornerde İrfan Can ortaladı, En Nesyri’nin kafa vuruşunu Union SG savunması çizgiden çıkardı. 55. dakikada Mert Müldür sarı kart gördü. Bu dakikadan sonra bir süre Union baskısı sürdü. Mourinho değişiklik kararı aldı. Mert ve İrfan Can çıkarken Osayi Samuel ve Tadic oyuna dahil oldu. 66. dakikada Khalaili’nin şutu savunmaya çarpıp yan ağlarda kaldı. 71. dakikada Tadic ortaladı, En Nesyri’nin kafa vuruşu kalecide kaldı. 73. dakikada Fred ara pası attı. En Nesyri hareketlendi. Nesyri rakibinin müdahalesi sonrası dengesini kaybetti ve yerde kaldı. Mac Allister yaptığı hareketten ötürü kırmızı kart görürken hakem ceza alanı çizgisi hemen önünde faul kararı verdi. Fenerbahçeli futbolcular hareketin ceza alanı içinde devam ettiği yönünde itirazda bulunup penaltı beklediler. Ancak serbest vuruş kararı değişmedi.

77. dakikada Cengiz ve En Nesyri kenara gelirken Edin Dzeko ve Mert Hakan Yandaş oyuna girdi. 82. dakikada Osayi Samuel, Edin Dzeko’dan aldığı topla çaprazdan vuruşunu yaptı, şutu kaleciden dönerken savunmaya çarptı ve gol oldu. Fenerbahçe 10 kişi rakibi karşısında farkı ikiye çıkardı.

90. dakikada Osayi Samuel rakibiyle girdiği mücadelede faul yaptı ve Union SG penaltı kazandı. Samuel ikinci sarı kartı gördü ve oyun dışı kaldı. Dominik Livakovic penaltıyı kurtardı ve skoru korudu. Maçın sonuna altı dakika ilave edildi. Union tehlikesi kullanılan kornerle devam etti. Uzaktan şut direkten dönerken oyuna sonradan giren Sykes topu ağlara gönderdi. Durum bu golle 2-1’e geldi.

Fenerbahçe maçı 2-1 kazanırken UEFA Avrupa Ligi’ne üç puanla başladı. Union SG ise ilk maçında yenilmiş oldu. Opta verilerine göre Fenerbahçe formasıyla Harun Tekin’den (Şubat 2019 vs Zenit; Avrupa Ligi) bu yana bir Avrupa kupası maçında penaltı kurtaran ilk kaleci olan Dominik Livakovic, Union Saint-Gilloise maçını beş kurtarışla tamamladı. Rodrigo Becao, Fenerbahçe formasıyla bir Avrupa Ligi maçında 15 ikili mücadele ile altı hava topu mücadelesi kazanan ve üç top kapan ilk oyuncu oldu.

‘Mourinho etkisini eylülde göremezsiniz’

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho maç sonu değerlendirmesinde “İkinci yarı oynadığımız oyunu beğendim. 2-0’dan sonra şunu söyleyeyim; futbolda dalga geçemezsiniz, geçerseniz futbol size ihanet etmez. Her takım savaşmaya devam eder. Kendi kendimize maçı garip duruma soktuk. 2-1’den sonra takım, oyunu kontrol altında tuttu. Edin topu tutmayı becerdi. Son 5 dakikada oyunu tuttuk. Futbolda dalga geçemezsiniz. İlk yarıda onların baskılarını kıramadık. Biz onlara önde yaptık, onlar da önde baskı yaptı. Onların önde baskısını kırmak kolay olmadı. Arkadan her kısa oyun kurduğumuzda bizi hataya zorladılar. Uzun top oynadığımızda ise En-Nesyri zorlandı, çünkü Burgess 2 metre boyunda. İki kanattan yeteri kadar etkili gelemedik. İlk golden sonra bu durum değişti. İkinci yarıya çok çok iyi başladık. Hem içeride hem dışarıda iyi pozisyonlar ürettik. Görmüş oldukları kırmızı kart, biraz yazık oldu. 2-0, bir kişi üstün oynamaktan daha iyi olabilirdi. Maçın bittiğini düşündük ama maç hakem düdük çalınca bitiyor. Kontrolü kaybettik, rahat davrandık ve son dakikaları kendimiz için zora soktuk” dedi.

Fenerbahçe antrenörü Mourinho taraftara da mesaj verdi.

Mourinho, “Şükürler olsun ki sadece 2 maç kaybettik, Lille ve Galatasaray. Sizin anlattığınız biçimde bakınca çok daha fazla maç kaybetmişiz gibi duruyor. Gelişmemiz gerektiğine katılıyorum. Daha iyi olabilmek için her gün çalışıyoruz” diyerek basın toplantısında soruları yanıtlarken “Mourinho efektini hala göremedik. Ne zaman görürüz?” sorusuna “Mourinho etkisi dediğiniz şey kupalardır. Eylülde kazanılacak kupa yok çünkü. Nasıl göreceksiniz Mourinho etkisini. Gittiğim her kulüpte kupalar kazandım; sadece Tottenham’da kazanamadım, çünkü kupa finalinden 2 gün önce kulüpten ayrıldım. Dolayısıyla her kulüpte yarattığım Mourinho efekti, kupalar kazanmaktır. Üzgünüm. Eylül ayında bunu yapamayız” dedi.

Oyuncularının vücut dillerinin olumsuz olduğuyla alakalı yoruma Mourinho “Ben vücut dili uzmanı değilim. Futbolun duygusal tarafının farkındayım. Bazı oyuncular baskının üstesinden daha iyi gelebilir. Bazı kültürler zorlukların üstünden gelmenize yardımcı olabilir, bazı kültürlerde sizi aşağı çeker. Stadyuma da teşekkür ediyorum. Çoğu durumda oyunculara destek verdiler. Bu maçın iki tarafı vardı; bir tarafı Avrupa Ligi; ikinci tarafı önemli bir mağlubiyetten sonra ilk maçın zorluğuydu. O maçtan sonra birazcık insanları aşağı çekmekten keyif alınan bir haftadır. Ben vücut dili uzmanı, dans yarışmasında jüri değilim. Futbolun duygusal yönünü iyi bilirim” diye yanıt verdi.

Deneyimli teknik direktör En Nesyri’nin performansını pozitif bulduğunu ifade ederken sözlerini “Taraftarların düşünce yapısında gazetecilerin etkisi var, iş yapış şeklinizin alakası var. Değişmesi gereken sizlersiniz belki de. Siz kaç saat çalışıyorsunuz bilmiyorum, ben günde minimum 12 saat çalışıyorum. Vakit kaybetmemek için tesislerde yatıyorum. İstanbul çok güzel şehir ama ben buraya tatile gelmedim. Buraya çalışmaya geldim. Kulüpteki herkes bu şekilde yapıyor. Ben her zaman insanlara şunu aşılamaya, anlatmaya çalışıyorum; zaman zaman başarılı olurum olmam; işler iyi gittiği zaman aya çıkmazsınız, kötü gittiği zaman cehenneme gitmezsiniz. Benim felsefem bu. Ben çok çalışırım. Aya da çıkmayın, cehenneme de gitmeyin. Aya çıkmayı çok istersiniz ama çok uzak. Bazen cehenneme itmeye çalışırlar, insanlar cehenneme gitmemek için çok çalışırlar. Ben 26 kupa kazandım, 5.5 Avrupa kupası kazandım. Buçuk diyorum, çünkü benden bir Avrupa kupası çalındı, bunu hiç unutmam. Bunları başarmanın sebebi çok çalışmam. Fenerbahçe’de de çok çalışıyorum. Ben ve kulüpteki herkes çok fazla çalışıyoruz” diyerek noktaladı.

Golün sahibi Çağlar Söyüncü “Takım yendiyse hepimiz iyiyiz, yenildiyse kötüyüzdür. Herkese çok teşekkürler. Golümü sevgili eşime armağan ediyorum” dedi.